Sorgul, o cultură importantă despre care doar puțini oameni știu în Cehia. Întâlni!

Sorgul este a cincea cea mai importantă cereală din lume.

Pe lângă producția de alimente, este folosit și în scopuri tehnice și ca furaje.

Dar cei mai mulți dintre noi nu știm prea multe despre această plantă versatilă.

Ca aliment, este adesea asociat cu alimentația sănătoasă.

La ce poate fi folosit totul în bucătărie?

Să aruncăm o privire mai atentă la această cultură interesantă.

Ce este sorgul?

Mulți oameni care nu lucrează în agricultură nu au auzit niciodată de sorg sau nu sunt siguri ce este de fapt. Cu toate acestea, sorgul joacă un rol important în viața a milioane de oameni din întreaga lume, inclusiv a dumneavoastră. Cerealele sunt hrana principală a aproape tuturor popoarelor lumii.

În timp ce cel mai adesea ne imaginăm cvartetul de grâu, orz, secară și ovăz ca cereale, în alte părți ale lumii plantele complet diferite sunt cereale mult mai importante. Sorgul este, fără îndoială, unul dintre ele. Importanța sa la nivel mondial se datorează în principal rezistenței sale naturale la secetă și versatilității de utilizare.

În Africa și în unele părți ale Asiei, sorgul este cultivat în principal pentru consumul uman, în timp ce în Statele Unite este folosit în principal ca hrană pentru animale și pentru producția de etanol. Cunoașterea sorgului ca aliment a crescut în ultimii ani, datorită popularității alimentelor fără gluten. Nu degeaba este uneori supranumit grâu celiac .

Ce gust are sorgul?

Când vine vorba de gustul sorgului, sorgul fără arome în sine amintește celor mai mulți oameni de orzul perlat, care este cunoscut și sub numele de sorg, sau parțial și de mei. În marea majoritate a cazurilor, însă, este condimentat cu diverse condimente sau consumat cu alte ingrediente ca parte a unui fel de mâncare, de exemplu risotto.

Un castron cu seminte de sorg.
sursa tasteofhome.com

Utilizări ale sorgului

Există mai mult de douăzeci și cinci de tipuri diferite de sorg în lume. Cu toate acestea, diferite tipuri de sorg comun, cunoscut și sub numele de sorg bicolor (Sorghum bicolor), sunt de importanță economică.

 • sorg de cereale (Sorghum bicolor eusorghum) – este cultivat în principal pentru cereale

 • sorgul tehnic (Sorghum bicolor technicum) – este cultivat pentru producerea diverselor articole precum perii, mături, precum și materiale de construcție și furaje

 • Sorgul sudanez sau iarba sudaneză (Sorghum bicolor sudanense) – este cultivat în principal ca furaj pentru animalele de fermă

 • sorg cu zahăr (Sorghum bicolor saccharatum) – din sucul său dulce se fac diverse siropuri și îndulcitori

Unul dintre avantajele sorgului este utilizarea sa foarte diversă. În ceea ce privește utilizarea alimentară, pe lângă făină, se mai folosește și la fabricarea diferitelor băuturi fermentate și nefermentate.

Siropurile de zahăr îngroșate sunt făcute din sorg de zahăr, care sunt ulterior fermentate în alcool. Datorită naturii sale fără gluten, sorgul este un înlocuitor excelent pentru grâu, secară și orz pentru celiaci.

De asemenea, este cultivat ca biocombustibil, tulpinile sale sunt folosite ca material de construcție sau pentru producția de mături, perii și perii. În producția de animale, sorgul este folosit de aproape toate tipurile de animale de fermă, de la bovine la păsări. Tulpinile și frunzele sunt folosite pentru tăierea de iarbă verde, fân și siloz.

Sorg tehnic preparat pentru fabricarea măturilor.
sursa: sorghum-broom-eco.com

De ce includeți sorgul în dietă

Sorgul este o cereală foarte bogată în diferiți nutrienți. Conține o cantitate mare de carbohidrați, proteine și o gamă largă de vitamine și minerale. Și din acest motiv, este considerată în general o cultură sănătoasă care merită inclusă în dieta noastră din mai multe motive.

Carbohidrații reprezintă cea mai mare pondere a sorgului din punct de vedere al valorii nutritive. Avantajul lor este că sunt absorbite lent. Din acest motiv, preparatele cu sorg ne țin săturați câteva ore. De asemenea, conține o cantitate mare de fibre solubile și insolubile.

Valori nutriționale, vitamine și minerale din sorg

Valoarea nutritivă a cerealelor este dată în stare brută, unele valori sunt modificate într-o anumită măsură prin procesare.

sorg
100 g
Grâu
100 g
Orz
100 g
secară
100 g
Ovăz
100 g
Energie 329 de calorii 337 de calorii 354 de calorii 338 de calorii 379 de calorii
Apă 12,4 g 11,1 g 9,44 g 10,6 g 10,8 g
Carbohidrați 72,1 g 70,6 g 73,5 g 75,9 g 67,7 g
Proteinele 10,6 g 14,5 g 12,5 g 10,3 g 13,2 g
Grasimi 3,46 g 2,13 g 2,3 g 1,63 g 6,52 g
Fibră 6,7 g 11,1 g 17,3 g 15,1 g 10,1 g

Este interesant să comparăm sorgul cu alte cereale comune pentru noi, cum ar fi grâul, orzul, ovăzul și secara.

sorg
100 g
Grâu
100 g
Orz
100 g
secară
100 g
Ovăz
100 g
Vitamina B1 0,332 mg 0,566 mg 0,646 mg 0,316 mg 0,45 mg
Vitamina B2 0,096 mg 0,184 mg 0,258 mg 0,251 mg 0,155 mg
Vitamina B3 3,69 mg 6,38 mg 4,6 mg 4,27 mg 1,12 mg
Vitamina B6 0,443 mg 0,259 mg 0,318 mg 0,294 mg 0,1 mg
Potasiu 363 mg 403 mg 452 mg 510 mg 362 mg
Fosfor 289 mg 364 mg 264 mg 332 mg 410 mg
Magneziu 165 mg 130 mg 133 mg 110 mg 138 mg
Calciu 13 mg 22 mg 33 mg 24 mg 52 mg
Zinc 1,67 mg 3,68 mg 2,77 mg 2,65 mg 3,64 mg
Fier 3,36 mg 3,77 mg 3,6 mg 2,65 mg 4,25 mg

Depozitare sorg

Sorgul poate fi păstrat destul de mult timp, similar altor cereale. De asemenea, poate fi congelat, chiar și după gătire, și reîncălzit ulterior.

 • Păstrați boabele de sorg nefierte în cămară într-un recipient ermetic, acestea se vor păstra proaspete timp de aproximativ patru luni.
 • Sorgul fiert trebuie păstrat la frigider și consumat în câteva zile. Dacă îl înghețați, utilizați-l în termen de șase luni.

Beneficiile pentru sănătate ale sorgului

Sorgul este bogat într-o serie de nutrienți, inclusiv vitaminele B, care joacă un rol vital în metabolism, dezvoltarea celulelor nervoase, precum și sănătatea părului și a pielii. Este, de asemenea, o sursă bogată de magneziu, un mineral important pentru formarea oaselor, sănătatea inimii și, de asemenea, multe reacții biochimice din corpul nostru. Ce alte beneficii aduce organismului nostru consumul de sorg?

 • Sistemul digestiv – fibrele, pe care sorgul le contine in cantitati considerabile, sunt benefice pentru sistemul digestiv, in special pentru intestine. Consumul acestuia este o prevenire eficientă împotriva, de exemplu, a constipației.

 • Reglarea greutății – o dietă bogată în fibre ajută și la reglarea greutății, în plus, consumul de sorg asigură o senzație mai lungă de sațietate, fiind astfel unul dintre alimentele care sunt recomandate persoanelor care urmează diete de reducere.

 • Antioxidanți – sorgul este bogat în antioxidanți precum flavonoide, acizi fenolici și taninuri. Consumul unei diete bogate în acești antioxidanți poate reduce stresul oxidativ și inflamația din organism.

Prepararea sorgului

Puteți găti aceste cereale în mod similar cu quinoa sau orezul. Înainte de a-l pregăti, este indicat să clătiți bine sorgul în apă rece și apoi să-l înmuiați timp de câteva ore. Se recomandă de obicei un raport de 1:3, adică o cană de sorg și trei căni de apă.

După aceea, nu scurgeți apa, fierbeți sorgul în aceeași apă, doar adăugați un praf de sare. Gatiti usor, de obicei pana cand tot lichidul este absorbit. Acest lucru se întâmplă de obicei în 20-30 de minute. Mai lasam apoi sorgul preparat in acest fel sa fiarba cateva minute in oala de sub capac.

Dacă uitați să înmuiați sorgul, nu se întâmplă nimic, așteptați-vă doar ca timpul de gătire al acestuia să fie mai lung, aproximativ 40-50 de minute. Pe lângă apă, puteți găti și sorg în bulion de legume sau de carne. Daca vrei sa il folosesti ulterior pentru a prepara terci dulce, poate fi gatit in lapte clasic sau vegetal.

Gătirea sorgului într-o oală pe aragaz.
sursa: mrishtanna.com

Cum să consumi sorgul

 • Puteți folosi sorgul gătit ca garnitură pentru o varietate de feluri de mâncare, similar cu orezul. Uneori este chiar amestecat cu orez. Are un gust grozav mai ales cu diverse retete de carne inabusita cu legume .
 • Dacă vă plac o varietate de salate, le puteți adăuga cu ușurință sorg gătit, la fel ca și cu quinoa sau pastele.
 • Ca și în cazul hrișcii, puteți prepara diverse terci dulci și sărate din sorg. Variantele dulci pot fi aromate cu fructe proaspete, nuci, seminte, miere sau sirop de artar. Variantele sărate sunt combinate cu legume sau brânză.
 • Sorgul fiert amestecat cu carne tocată, ceapă, usturoi și alte condimente este un amestec interesant pe care îl poți folosi în rețete de păstăi de ardei umplute sau frunze de varză umplute.
 • Ești un iubitor de risotto? Încercați să amestecați orezul sau înlocuiți-l complet cu sorg. Te poti inspira din retetele de risotto cu carne si legume , carora sorgul adauga o noua dimensiune.
 • Nu în ultimul rând, sorgul poate fi copt la cuptor cu ciuperci și o varietate de legume și cârnați, asemănătoare cu cartofii sau hrișca.
 • Puteți folosi făină de sorg pentru coacere. Cel mai des este folosit la prepararea clătitelor, friturilor sau prăjiturii, dar poate fi folosit și la coacerea pâinii și a altor produse de copt.
 • Ca gustare hrănitoare, puteți pregăti și o delicatesă asemănătoare floricelelor din cereale integrale de sorg. Pregătirea este foarte simplă. Puneți boabele de sorg într-o pungă de hârtie curată. Îndoiți partea de sus a pungii în jos pentru a o sigila și puneți-o cu partea pliată în jos în cuptorul cu microunde. Se încălzește la maxim aproximativ 2 minute. Apoi scoateți punga și floricelele de sorg sunt gata.

Produse de sorg

O serie de alte produse alimentare sunt, de asemenea, produse din sorg de cereale, care poate fi folosit în bucătărie în multe moduri diferite. Cele mai multe dintre aceste produse sunt disponibile la magazinele naturiste.

Făina de sorg este de mare ajutor atunci când coaceți delicatese dulci și sărate. Este folosit mai ales în combinație cu alte făinuri. Marele său avantaj este fără gluten.

Grișul de sorg este mai fin decât făina. Poate fi folosit, de exemplu, la prepararea terciurilor, găluștelor, pentru a îngroșa supe și sosuri.

Fulgii de sorg au o varietate similară de utilizări ca fulgii de ovăz. Ele pot fi folosite nu numai pentru a face terci, ci și granola sau prăjituri.

Siropul de sorg este folosit în mod similar cu cel mai cunoscut sirop de arțar sau melasă, adică în principal în mâncăruri dulci, dar poate fi folosit și în dressing-uri sau marinate.

Un produs mai puțin cunoscut este berea de sorg , care folosește malț care provine din soiul de sorg ruzrok.

Bere făcută din soiul de sorg.
sursa: brewingbeerthehardway.wordpress.com

Cum arată sorgul?

Sorgul, ca și alte cereale, aparține familiei foarte mari de plante raigrass. Genul de sorg (Sorghum) conține mai mult de douăzeci și cinci de specii de sorg, dintre care mai mult de jumătate sunt originare din Australia, cu alte specii originare din Africa și Asia.

Cel mai important reprezentant, sorgul bicolor (Sorghum bicolor), provine din Africa. În funcție de soi, sorgul poate crește până la patru metri înălțime. În perioada mai-septembrie, pe tulpinile netede și dure apar inflorescențe de paniculă, din care apar mai târziu spiculeți cu boabe albe, galbene, roșii sau maronii de diferite dimensiuni și forme.

Pe lângă rădăcinile subterane păroase care ating o adâncime de aproximativ un metru și jumătate, sorgul creează și rădăcini aeriene. Un fapt interesant este că, în caz de lipsă de apă, își va opri creșterea și va aștepta până când vor apărea condiții mai potrivite.

Urechi de sorg cu culori diferite.
sursa: feedipedia.org

Cultivarea sorgului

Sorgul se numără printre cele mai eficiente culturi în conversia energiei solare și în utilizarea apei și este cunoscut ca o cultură bogată în energie, rezistentă la secetă și prietenoasă cu mediul. Datorită utilizării pe scară largă și adaptării sorgului la o gamă largă de medii, acesta este considerat una dintre culturile indispensabile necesare supraviețuirii omenirii.

Este cultivat la tropice și în regiunile uscate ale lumii. Celălalt avantaj al său este că se coace rapid, unele specii în doar 75 de zile, și poate oferi până la trei recolte pe an. Cele mai vechi dovezi ale sorgului provin de la Nabta Playa, un sit neolitic vechi de 8.000 de ani din Africa. Mai târziu, datorită rutelor comerciale, sorgul a pătruns în alte zone ale lumii.

Istoricii sunt de acord că culturile africane precum sorgul au ajuns în regiunea populată Indus în jurul anului 2000 î.Hr. Din India, sorgul s-a răspândit mai întâi în China și de acolo în alte țări precum Australia.

Câmp de sorg.
Sursa: technoagrostrategist.com

Prima mențiune cunoscută despre sorg în Statele Unite vine de la Ben Franklin în 1757, care a scris despre utilizarea lui la fabricarea măturilor. Statele Unite ale Americii sunt în prezent cel mai mare producător de sorg, urmate de țări africane precum Nigeria, Etiopia și Sudan. Printre țările asiatice, sorgul este cultivat pe scară largă în India și China.

Milan & Ondra

Amandoi suntem fani ai mancarii bune si ne place sa gatim. Pe acest site, vrem să vă inspirăm cu rețete tradiționale, dar și mai puțin obișnuite. Vom fi fericiți dacă veți încerca rețetele noastre și ne spuneți cum v-au plăcut. Pofta buna! :)

X