Ce este napul și ce beneficii oferă pentru sănătate? Cum să-l crești și ce să gătești cu el?

Napii sunt un miracol ușor de digerat, dar plin de vitamine.

Oamenii de știință cred chiar că ar putea juca un rol important în lupta împotriva cancerului.

Cum să incluzi napii în dieta ta?

De ce l-a uitat populația?

Napii sunt un superaliment miracol

Oferă organismului o gamă largă de substanțe care afectează în mod semnificativ sănătatea umană. Este o sursa de binecunoscute vitamine A, C, E, K, dar si de substante mai putin cunoscute precum luteina, zeaxantina si niacina. Are, de asemenea, o cantitate mare de minerale și oligoelemente, în special calciu, magneziu și zinc.

De asemenea, trebuie menționat că napii conțin antioxidanți foarte importanți numiți glucozinolați. Datorită acestor substanțe, napii au gustul lor tipic picant și înțepător, dar mai ales – efecte medicinale.

Potrivit numeroaselor studii, aceste substanțe afectează direct reducerea riscului de formare a cancerului 3 . Societatea științifică presupune că, în viitor, alimente precum napii ar putea face parte din tratamentele în lupta împotriva cancerului pulmonar, de colon și rectal 4 .

Napii sunt o cultură cu conținut scăzut de calorii care poate ajuta semnificativ la gestionarea greutății. Prin urmare, este un supliment alimentar și mai potrivit decât, de exemplu, cartofii. În plus, are și un indice glicemic scăzut, deci nu afectează nivelul zahărului din sânge și, prin urmare, este potrivit pentru diabetici.

Frunze de nap

În ceea ce privește vitaminele, frunzele de nap sunt chiar mai benefice decât cultura în sine. Frunzele sunt cele care conțin substanțele luteină și zeaxantina. Organismul nu poate produce singur aceste carotenoide, așa că este necesar să le primească în cantități suficiente în dietă. Ele protejează retina de partea albastră a spectrului luminii vizibile. O doză zilnică suficientă de luteină și zeaxantină reduce, de asemenea, probabilitatea dezvoltării cataractei.

Care este partea albastră vizibilă a spectrului electromagnetic al luminii?
Ochiul uman este sensibil la o parte din spectrul electromagnetic al luminii, așa-numita lumină albastră. Această lumină este peste tot, face cerul albastru. Corpul uman îl folosește pentru a „seta ceasul” pentru trezire și somn.

Cu toate acestea, sursele de lumină artificială (televizor, telefoane mobile, computere) copleșesc apărarea retinei ochiului, care nu se poate apăra împotriva excesului acestei lumini. Expunerea prelungită la lumina albastră artificială poate provoca cu ușurință leziuni grave ale retinei. Fără sprijinul vitaminelor și antioxidanților, riscul pierderii complete a vederii crește odată cu vârsta.

Rădăcină de nap
100 g 1
Frunze de nap
100 g 2
valoare energetică 28 kcal 32 kcal
Proteinele 0,9 g 1,5 g
Grasimi 0,1 g 0,3 g
Carbohidrați 6,43 g 7,13 g
Fibră 1,8 g 3,2 g
Zaharuri 3,8 g 0,81 g
Calciu 30 mg 190 mg
Magneziu 11 mg 31 mg
Potasiu 191 mg 296 mg
Sodiu 67 mg 40 mg
Zinc 0,27 mg 0,19 mg
Mangan 0,13 mg 0,47 mg
Vitamina C 21 mg 60 mg
niacina 0,4 mg 0,6 mg
Folat 15 ug 194 ug
Vitamina A 0 µg 579 ug
Luteina + zeaxantina 0 µg 12.800 ug
Vitamina E 0,03 mg 2,86 mg
Vitamina K 0,1 ug 251 pg

Nap sau nap?

Napii și napii sunt două culturi care sunt similare ca aspect, așa că sunt adesea confundați. Cu toate acestea, ele sunt diferite. Înainte de descoperirea Americii și de sosirea cartofului, napul a fost cel care a oferit culturilor europene mâncăruri sub formă de garnituri. Cu toate acestea, napul este o încrucișare între nap și varză de cap, iar tuberculii săi sunt vizibil mai mari decât tuberculii de nap.

Ce este un tubercul?
Un tubercul bulbos comestibil care servește ca organ de stocare a nutrienților pentru întreaga plantă, inclusiv rădăcini. Tuberculul este adesea numit și rădăcină de depozitare.

Nap (nap rapiță nap)
Brassica rapa rapa
Napi (napi rapiță)
Brassica napus napobrassica
culoarea becului alb, cu cap de bulb roșu sau violet alb, cu capul de bulb violet sau verde
diametrul becului 5–15 cm 10-20 cm
felul în care crește tuberculul crește mai ales sub pământ crește mai ales deasupra solului
culoarea frunzei verde albăstrui

Napi și napi
sursa: sloely.com, dtbrownseeds.co.uk

În țările europene, ambele culturi sunt cultivate în principal ca hrană pentru consumul uman, în timp ce în țările americane, dimpotrivă, exclusiv ca furaj pentru animalele de fermă.

Tuberculii pentru consum uman se recoltează tineri și deci mici, dimensiunea furajului este mai mare – până la 2 kg în cazul napului, până la 5 kg în cazul napului.

Tipuri de napi

Numărul exact de specii este necunoscut. Se estimează că în lume există peste 30 de soiuri diferite, care ar putea fi specii, subspecii sau chiar hibrizi de napi. Mai jos veți găsi napii care sunt cel mai des disponibile pe piața obișnuită.

Nap alb

Soiul cel mai des cultivat în grădinile și câmpurile cehe. Clasicul nap alb-violet, așa cum îl știm din magazine. Are un gust picant de ridiche și are cel mai bun gust crud, de exemplu în tartine sau salate.

Rutabaga

Acest tip de nap este ușor de recunoscut la prima vedere – are o culoare galbenă, atât la suprafață, cât și la interior. Deși nu se poate nega gustul înțepător tipic al napilor, aceștia sunt printre cele mai gustoase tipuri – gătiți au un gust dulce și untos, asemănător cu cartofii dulci.

Regina stacojie

Un mic nap roșu asemănător ridichilor. Este mai puțin lemnos și mai suculent. Datorită culorii sale distinctive, gustului mai dulce și crocant, este folosit ca ingredient în salatele proaspete, cel mai adesea în combinație cu dressing cu miere.

Nap alb Rutabaga Scarlet Queen
sursa: freshop.com, farmersalmanac.com, foodhubri.com

Ciorchine de copii

Napii pui sunt o varietate mică care nu va atinge niciodată dimensiunea unui nap mare. Are o culoare alb-crem, un gust acru si nu trebuie curatat de coaja. Devine un ingredient foarte versatil în bucătărie. Este gustoasa murata in otet, sub forma de piure de napi sau la gratar si inabusit cu unt.

Hida Beni nap

Este leguma emblematică a Japoniei. Peste 80 de soiuri diferite ale acestui nap sunt cultivate chiar acolo. Ele diferă prin culoare, gust și formă. Cea mai faimoasă nap Hida Beni este de la roz închis până la roșu, cu o rădăcină sferică și carne albă cu pete neregulate roșii. Este adesea murat, care este colorat de pigmentul său roșu și servește ca înlocuitor de bulion pentru sosuri și supe.

Baby Bunch și napii Hida Beni
sursa: specialtyproduce.com, mediterraneanfoods.com

Hinona Kabu

O altă variantă japoneză de nap, unică mai ales prin forma sa. Fiind unul dintre puținele, nu are rădăcini sferice, ci cilindrice, zvelte și lungi de până la 30 cm. Este folosit în principal ca condiment pentru supe – rădăcina tocată este uscată și zdrobită sau măcinată.

Oază

Se garantează că napii au cel mai interesant gust. Are gust de pepene verde crud. Tratamentul termic îi conferă un gust mai picant, dar rămâne destul de dulce. Este o varietate potrivită pentru gustările copiilor, mai ales în forma sa crudă dulce.

Hinona Kabu și napii Oasis
sursa: specialtyproduce.com, media.istockphoto.com

Cum să gătești napi?

  • Frunzele de nap au gust de rucola. Gustul lor delicat picant subliniază în mod natural mâncărurile mai ascuțite, în special. Se folosesc în principal frunzele tinere, care nu sunt atât de amare și nu înving toate celelalte arome din farfurie. Le puteți încerca în boluri de poke , salate de legume sau dressing-uri (în loc de ierburi). Se consumă atât crud, cât și fiert.

  • Rădăcina de nap (sau tuberculul) este cu adevărat un aliment universal. O poți folosi pentru a face, de exemplu, o supă de napi cremoasă, ușor înțepătoare, care te va încălzi în serile mai reci.

  • Se folosește și ca garnitură – de exemplu în loc de cartofi. Napii prăjiți cu ierburi proaspete sunt excelente, mai ales cu carne.

  • Este ideal si pentru gratar. Doar curățați napul, tăiați-l felii, sărați și puneți-l pe grătar. Împreună cu dressingul de usturoi, puteți evoca tartine sănătoase pentru vin și bere. De asemenea, puteți prepara chipsuri de nap la cuptor într-un mod foarte asemănător.

  • Usturoi, ghimbir, cimbru, rozmarin, lemn dulce, chimen, miere, mere, pere si parmezan; ingrediente care merg bine cu napi.

O recoltă uitată

Conform înregistrărilor istorice, a avut loc deja în Grecia antică. Aici a fost folosit nu numai pentru mâncare, ci și ca mijloc de exprimare a dezaprobării – a fost aruncat în difuzoare în timpul discursurilor publice.

Știați că napii sunt cultura originală pentru sculptarea felinarelor de Halloween?

How To Carve A Halloween Turnip

Napii sunt rezistenți și se dezvoltă în condiții de frig. De aceea, în trecut, a fost o parte din dieta în principal a clasei muncitoare, ca un aliment ușor disponibil.

De asemenea, a devenit un furaj literalmente revoluționar pentru animalele de fermă. Istoria a arătat că fermierii și-au ucis efectivele înainte de iarnă; nu aveau finanțe sau spațiu pentru a depozita fân în lunile umede de iarnă. După ce au descoperit că napii prosperă iarna (spre deosebire de alte culturi), au reușit să renunțe la această tradiție sângeroasă.

Planta de napi a fost o parte integrantă a dietei umane de secole. De-a lungul timpului, însă, a fost complet înlocuit de cartofi, în primul rând datorită gustului său neutru. In ceea ce priveste efectele medicinale insa, napii (chiar daca putin intepatori si amari) raman absolut de neintrecut.

Milan & Ondra

Amandoi suntem fani ai mancarii bune si ne place sa gatim. Pe acest site, vrem să vă inspirăm cu rețete tradiționale, dar și mai puțin obișnuite. Vom fi fericiți dacă veți încerca rețetele noastre și ne spuneți cum v-au plăcut. Pofta buna! :)

X