Pepeni verzi, fructe pline de apa si culori diferite! Ce specii nu cunoști încă și cum să le faci față în bucătărie?

Pepenii verzi, un fruct popular de vară cu pulpă suculentă care împrospătează chiar și în cele mai mari tropice!

Cum să le procesăm complet și fără deșeuri?

Zahăr, galben, ananas și miere – ce sunt acestea?

Descoperă toate secretele pepenilor verzi într-un singur articol!

Pepenele este un fruct sau o legumă?

Pepenii galbeni aparțin familiei de tărtăcuțe, precum dovleceii, castraveții și dovleceii. Conțin semințe, așa că din punct de vedere botanic sunt considerate un fruct, mai exact o boabă.

Pepenii galbeni sunt împărțiți în două grupe principale: pepene verde ( Citrullus lanatus ) și pepene galben ( Cucumis melo ). Există câteva zeci de mii de soiuri ale acestor pepeni în lume. Pepenele verde, de exemplu, se estimează că are peste 1.000 de soiuri distincte.

În Cehia, cel mai popular pepene verde de mult timp este soiul cu pulpă roșie. Pepenele galben, cunoscut sub numele de galben, este mai puțin frecvent în magazine. Cu toate acestea, de-a lungul timpului câștigă și popularitate.

De unde provin pepenii?

Se crede că locul inițial al creșterii pepenilor este Africa, dar nici Asia nu este exclusă. Deși în Pakistan și Iran nu s-a găsit nicio urmă din pepenele original sălbatic, există câteva specii foarte strâns înrudite în aceste zone. În schimb, în partea africană a Egiptului, pepenele verde a fost găsit în mai multe sicrie cu mumii, iar experții cred că a fost plasat în morminte ca sursă de apă pentru călătoria către viața de apoi.

În timpul epocii bronzului, pepenii s-au răspândit în Europa, înregistrările supraviețuitoare ale picturilor murale din Pompeii discută și despre acest lucru.

Pepeni verzi și sănătate

Pepenele verde conțin o mulțime de nutrienți și anume: acid folic, acid malic, acid citric, acid galic, acid cafeic, minerale precum potasiu, magneziu, fier, calciu, precum și vitamina C și beta-caroten.

Conținut de vitamine în pepene galben, roză și pepene verde:

Pepene
100 g
Pepene galben
Pepene galben
100 g
Pepene galben
Mană
100 g
Apă 91,4 g 90,2 g 89,8 g
Fier 0,24 mg 0,38 mg 0,17 mg
Magneziu 10 mg 13 mg 10 mg
Potasiu 112 mg 157 mg 228 mg
Calciu 7 mg 9 mg 6 mg
Beta caroten 303 μg 2780 μg 30 μg
Luteina + Zeaxantina 8 μg 32 μg 27 μg
Vitamina C 8,1 mg 10,9 mg 18 mg

Pepenele verde este, de asemenea, bogat în aminoacidul citrulină, care îmbunătățește performanța în timpul exercițiilor și sportului. În plus, reduce durerile musculare după efort și stimulează mai repede ritmul cardiac.

Pe lângă citrulină, pepenele verde conține și licopenul antioxidant. S-a dovedit că protejează organismul de problemele cronice de sănătate, cum ar fi bolile cardiovasculare, dar blochează și apariția și dezvoltarea cancerului. Studiile au arătat că bărbații care consumă alimente cu un conținut ridicat de licopen sunt mai rezistenți la cancer, mai precis, au un risc cu 25% mai mic de cancer de prostată și un risc cu 44% mai mic de alte tipuri de cancer (intestin, stomac, plămâni… ).

Soiurile individuale de pepeni cu zahăr diferă unele de altele prin conținutul lor de nutrienți. Tabelul de mai sus arată că pepenele galben conține aproape de două ori mai multă vitamina C. Întărește foarte mult sistemul imunitar, mai ales în timpul sezonului gripal.

În schimb, cantalupul conține de 92 de ori mai mult beta-caroten, care este transformat în vitamina A în organismul uman. Fructele bogate în beta-caroten includ, de exemplu, grapefruit, mango și caise. Pepenii galbeni sau portocalii oferă cea mai mare parte din acest carotenoid.

Comparația conținutului de beta-caroten în 100 g de pepene galben confiat, caise, grapefruit și mango:

continutul de beta-caroten
100 g / stare brută
Cantalup, Cantalup 2780 μg
Caise 1090 μg
Grapefruit, rosu 686 μg
Mango 640 μg

Pepene verde: galben, fără semințe și roșu clasic

Soiurile de pepene verde au, de obicei, carne roșie apoasă și coajă/coaja verde. În regiunea Africii subtropicale, acestea cresc până la 15 kg în greutate, dar bucăți mai mici de aproximativ 3 kg sunt disponibile în mod obișnuit în magazine.

Cel mai greu pepene galben cântărea 159 kg și a fost cultivat în 2013 în SUA.

Pepene verde cu pulpa rosie

Pepenii verzi din soiul Nitsa sunt printre cei mai populari și des întâlniți, mai ales în Europa. Au o pulpă roșie dulce care conține o mulțime de semințe mici și negre. Scoarța verde are pete ușoare care seamănă cu dungi neregulate.

Mierea tradițională de pepene verde numită nardek este făcută din pepene. Se prepară printr-o reducere îndelungată și multiplă a sucului și apoi se folosește ca umplutură pentru chifle și prăjituri.

Pepenele roșu se potrivesc bine cu căpșuni, afine, zmeură, coacăze, lime, nucă de cocos, mentă, busuioc, ghimbir, vanilie, scorțișoară, nucșoară, piper alb, brânză de vaci, iaurt, mozzarella, vodcă și gin.

Pepenii verzi întregi pot fi păstrați până la două săptămâni la temperatura camerei și până la o lună la rece.

Pepene rosu
sursa: specialtyproduce.com

Pepene verde fără semințe

Aceste soiuri sunt în general mai mici decât soiurile însămânțate. Scoarța lor este similară, adică verde cu dungi deschise sau închise. Pulpa este suculentă, crocantă și, după cum sugerează și numele, fără semințe. Pepenii din aceste soiuri nu au fost crescuți pentru a nu conține semințe deloc, ci pentru a conține semințe nedezvoltate. În loc de semințe negre, în pulpă pot fi găsite cochilii moi translucide (învelișuri nedezvoltate de semințe).

Sare, lămâie, oțet balsamic, niva, hermină, parmezan, brânzeturi de capră și oaie, brânză feta, mentă, busuioc, melisa, coriandru, cimbru, carne de vită și pasăre, pește, kiwi, afine, mure și căpșuni – toate aceste ingrediente în combinația cu pepenii fără semințe are un gust delicios.

Acești pepeni pot rezista până la patru săptămâni la temperatura camerei fără nicio deteriorare. Totuși, dacă este cumpărat rece, trebuie încă păstrat la rece, altfel se va strica foarte repede.

Pepene roșu fără semințe
sursa: specialtyproduce.com

Pepene negru

Pepenii verzi cu coaja închisă spre negru provin din Japonia, dar îi puteți găsi destul de des și în magazinele cehe. Nu numai că au o culoare diferită a pielii, dar sunt și aparent mai dulci. Similar cu soiurile fără semințe, soiurile de pepene negru nu au în mod normal semințe negre coapte.

Pepenele negru are un gust minunat în combinație cu ceapă de primăvară, rucola, ardei gras, castraveți, ananas, avocado, chili, nuci de pin și brânză feta.

La rece, acest pepene galben poate fi păstrat timp de trei săptămâni, la temperatura camerei, timp de șapte până la zece zile.

Pepene negru
sursa: specialtyproduce.com

Pepene galben

Pepenii cu carne galbenă sunt de obicei mai mici decât soiurile cu carne roșie. De asemenea, nu au formă rotundă, ci mai degrabă alungite și ovale. Pulpa pepenilor galbeni are gust de miere și piersici și este plină de semințe relativ mari.

Pepenii galbeni nu sunt modificați genetic, așa cum ați putea crede. Probabil că au existat chiar înainte de pepeni roșii și au apărut din cauza încrucișării naturale spontane a plantelor. În Africa, ei sunt denumiți regii deșertului deoarece cresc în climă caldă și uscată și sunt o sursă valoroasă de apă.

La fel ca și pepenii confiați, totuși, acestora le lipsește antioxidantul vindecător licopen (un pigment roșu).

Pepenele galben se potrivește bine cu busuioc, mentă, coriandru, cimbru, rozmarin, eșalotă, alune, nucă de cocos, lămâie, lămâie, mure, coacăze, brânză feta, brânză din Balcani, brie, brânză de capră și ghimbir.

Pepenii galbeni se strică relativ repede, rezistă doar o săptămână fără deteriorare la temperatura camerei și două săptămâni la frig.

Pepene galben
sursa: specialtyproduce.com

Cantalup: galben, dar si soiurile Cantalup si Honeydew

Pepenii galbeni sunt mult mai mici decât pepenii verzi, cântărind în medie aproximativ 1 kg. Aspectul general al fructelor variază în funcție de soiuri, care sunt foarte diverse.

Cojile pot fi albe, verde deschis sau galbene, dar și galben închis până la portocaliu. Pielea nu trebuie să fie netedă, așa cum este cu pepenele verde. Dimpotrivă – poate fi așa-numitul crăpat în rețea, cu denivelări sau modelat și căptușit, similar cu dovleceii.

Pulpa de pepene galben este albă, galbenă, verde și portocalie deschisă, dar niciodată roșie.

Pepene galben cu zahăr

Pepenele galben, cunoscut și sub numele de dulce, are o formă rotundă spre ovoidă. Are, de asemenea, cusături de colț, ceea ce îl face foarte asemănător cu un dovleac. Soiurile originale de pepene galben sunt foarte des confundate cu dovleceii, deoarece se aseamănă cu ei nu numai la exterior, ci și la interior.

Interiorul pepenilor cu zahăr conține o cavitate umplută cu semințe mari. Pepenii verzi au astfel doar un mic strat de pulpă netedă, comestibilă, care are un gust floral.

Sunt deosebit de populare în India, unde uleiul este presat din semințele acestor pepeni, care este folosit atât pentru gătit, cât și în cosmetică.

Lapte, papaya, busuioc, mentă, lemongrass, mango, kiwi, caju, fistic, miere, cicoare, cardamom, chimen, nucșoară, lapte de cocos și smântână – în combinație cu aceste ingrediente, pepenele galben are un gust minunat.

Pepene galben cu zahăr
sursa: specialtyproduce.com

Cantalup, pepene galben confiat cu ananas

Cantalupii sunt pepeni destul de mici (excepțional medii), care au formă rotundă. Scoarța este verde, aspră și reticulata, pulpa este portocalie. Similar cu pepenele verde, pepenele galben are un strat verde deschis de carne chiar sub coaja.

Pepenii melași sau ananas au un gust de miere, distinct de fructe. Au apărut pentru prima dată în Europa pe vremea Papei Paul al II-lea, care a început să le cultive după ce un grup de călători din Armenia i-a oferit să le guste.

Se potrivește bine cu brânză de capră, brânză feta și ricotta, lămâi, lime, portocale, grepfrut, kiwi, ananas, miere, vanilie, boabe de cacao, migdale, fistic și alune.

Pepenii galbeni copți trebuie consumați imediat, deoarece nu au o perioadă lungă de valabilitate. Rezistă doar trei zile fără să putrezească, atât la temperatura camerei, cât și la frigider.

Pepene galben ananas zahăr
sursa: specialtyproduce.com

Pepene galben confiat

Roza, sau pepenele galben, are o formă ovoidă, uneori chiar ovală. În comparație cu alți pepeni, este relativ discret, incolor și discret.

Cele mai comune soiuri ale acestui pepene galben au pielea bej, ceroasă (aproape perfect netedă) și pulpa verde deschis, aproape albă.

Cea mai populară varietate în rândul consumatorilor este pepenele auriu, cu coajă galbenă și pulpă albă până la fildeș, deoarece este mai dulce.

Mierea este cel mai adesea combinată cu nucă de cocos, papaya, struguri, mango, kiwi, ananas, miere, scorțișoară, vanilie, ghimbir, ricotta, burrata și brânză feta, spanac, sfeclă roșie, fenicul, roșii, oțet balsamic și ulei de măsline.

În comparație cu alți pepeni confiați, toate soiurile Honeydew au un termen de valabilitate extrem de lung. Va rezista trei săptămâni la temperatura camerei, cinci săptămâni la frig fără să putrezească și perfect fin.

Pepene verde galben și verde
sursa: specialtyproduce.com

Tipuri de pepeni verzi: prezentare rapidă, fapte și fapte interesante

Cei mai vânduți pepeni din lume includ: 1. Pepene roșu cu pulpă roșie fără semințe, 2. Cantalup, ananas, și 3. Golden Honeydew.

SUA este unul dintre cei mai mari consumatori din lume. Americanul mediu consumă 11 kg de pepeni verzi în fiecare an, dintre care 7 kg sunt pepeni.

Pepenele verde este una dintre cele mai cultivate culturi din SUA, împreună cu ceapa și salata verde.

În 2003, volumul vânzărilor de pepeni fără semințe a fost calculat la 51%, dar de-a lungul anilor cererea pentru aceștia a crescut rapid până la 85% în 2014.

Similar cu mărfurile de orez, boabe de cacao, ceai, cafea, sare și tutun, Republica Cehă este complet dependentă de importurile de pepeni.

În timp ce în condiții adecvate vor crește 2-4 pepeni pe o plantă, în Cehia există în medie doar 1 fruct pe plantă.

Pepenii pătrați sunt, de asemenea, cultivați în mod obișnuit ca specialitate. Astfel de pepeni sunt relativ scumpi, pentru a obține forma dorită, sunt cultivați în recipiente pătrate, care trebuie mărite proporțional cu creșterea pepenilor.

Valorile nutriționale ale pepenilor verzi

Pepenii galbeni se numără printre alimentele cu conținut scăzut de calorii, conținând maxim 40 kcal la 100 g.

Pepene
100 g
Pepene galben
Pepene galben
100 g
Pepene galben
Mană
100 g
Apă 91,4 g 90,2 g 89,8 g
valoare energetică 30 de calorii 38 kcal 36 kcal
Proteinele 0,61 g 0,82 g 0,54 g
Grasimi 0,15 g 0,18 g 0,14 g
Carbohidrați 7,55 g 8,69 g 9,09 g
Fibră 0,4 g 0,8 g 0,8 g
Zaharuri 6,2 g 7,88 g 8,12 g

Pepeni în rețete

 • Pulpa de pepene galben este un ingredient tradițional în băuturile alcoolice și nealcoolice și în limonade, în special în cele de vară. Nu stii nici unul? Inspiră-te din cele mai bune rețete de limonade proaspete , sunt foarte simplu de preparat și chiar și un începător le poate descurca.

 • Supa de pepene galben, care se servește cel mai adesea ca aperitiv, devine, de asemenea, din ce în ce mai cunoscută și populară. Există în mai multe variante: cu pește, lămâie sau portocală, ardei cayenne, oțet balsamic, miere și foarte iute cu chili. Unele supe de pepene verde sunt servite calde, în timp ce altele sunt servite reci.

 • Smoothie – o altă băutură care nu are „sucul” potrivit (la propriu) fără pepene verde. Încercați niște smoothie-uri cu pepene verde și vedeți singur cât de suculent le face pepenele!

 • Pepenii galbeni sunt, de asemenea, adăugați în salate. Descoperiți rețete populare de salate italiene și pregătiți o salată de pepene verde cu prosciutto și mozzarella pentru grătar, veți fi plăcut surprins de gustul neobișnuit, dar plăcut!

Cum se prepară pepene galben uscat și roză de miere?

Pepenii uscati confiați nu sunt nimic special, dar sunt încă disponibili în magazine la prețuri relativ mari. Probabil pentru că de obicei sunt servite cu șuncă de Parma sau somon ca aperitiv luxos și high-end.

Cu toate acestea, atât pepenele melon, cât și pepenele melon sunt consumate exact în același mod ca și alte fructe uscate. Așa, de exemplu, pentru o gustare sau micul dejun, fie singur, fie în iaurt sau în combinație cu nuci.

Pregătește această sursă dulce de energie acasă, fără conservanți. Veți avea nevoie doar de un deshidrator de fructe, care este cel mai potrivit pentru prepararea pepenelui uscat, deoarece își păstrează toți nutrienții și vitaminele. Dacă vă gândiți pe care să alegeți pentru a vă servi cu adevărat bine – citiți o prezentare amplă a experiențelor cu uscătoarele de alimente și obțineți informații utile și cunoștințe reale.

 1. Tăiați pepenele verde în sferturi.
 2. Scoateți toate semințele și curățați pielea.
 3. Tăiați apoi sferturile „curate” de pepene verde în aceleași felii, foarte subțiri – de preferință cu ajutorul unei feliătoare electrice.
 4. Întindeți feliile de pepene verde în mod uniform în uscător, astfel încât să nu se atingă deloc.
 5. Se usucă la 60°C timp de 18-20 ore, până se usucă complet.
 6. Depozitați în recipiente etanșe.
Cantalup de ananas uscat
sursa: nutstop.com

Semințele de pepene verde sunt extrem de sănătoase! Cum să le procesăm?

Semințele tuturor pepenilor sunt incredibil de hrănitoare. Conțin vitaminele A, D, E, K, niacină, tiamină și colină. Dintre minerale, calciul, potasiul, fierul, seleniul, zincul și magneziul pot fi folosite pentru a stimula hipertensiunea arterială.

În plus, oferă o cantitate imensă de proteine. 100 g de semințe de pepene verde prăjite oferă mai multe proteine decât carnea.

proteine
Semințe de pepene verde, uscate și prăjite
100 g
28,3 g
Muschiu de vita, friptura
100 g
27,7 g
Pastrav, la gratar
100 g
26,6 g

Seminte de pepene verde prajite – reteta:

 1. Scoateți semințele din pepene verde și clătiți-le într-o strecurătoare pentru a îndepărta bine pulpa.
 2. Lăsați semințele să se usuce într-o sită timp de cel puțin 24 de ore. Din când în când „greblă”-le astfel încât să fie toate cu adevărat uscate.
 3. Preîncălziți cuptorul la 160°C.
 4. Se întinde semințele uniform pe hârtie de copt, se unge cu ulei de măsline și se condimentează. Puteți folosi sare și piper, scorțișoară și zahăr brun, sau suc de lămâie, coajă de portocală și chili sau ghimbir.
 5. Se da la cuptor si se coace aproximativ 25 de minute, amestecand de cateva ori in timpul coacerii.
 6. După răcire, depozitați semințele crocante în recipiente resigilate. Mănâncă ca o gustare TV sănătoasă sau adaugă la salatele de legume.
Semințe de pepene galben prăjite
sursa: food52.com

Cum se folosește coaja de pepene verde?

Pieile, care sunt de obicei aruncate, sunt chiar mult mai sănătoase decât pulpa în sine. Deși restul pulpei verzi este aproape fără gust, este încărcată cu vitaminele A, C și zinc. Se potrivește bine cu salatele, nu doar fructe și legume, ci și ton și somon.

Reteta pentru suc de coaja de pepene verde

De asemenea, puteți face un suc răcoritor și gustos din coajă și îl puteți servi ca variantă fără alcool sau cu alcool. Coaja unui pepene verde de mărime medie va produce aproximativ doi litri din acest suc.

Daca vrei doar suc pur fara nicio pulpa, foloseste un storcator pentru preparare; pe cele mai bune le puteți găsi în marea noastră recenzie a storcatoarelor electrice . Totuși, dacă vrei să consumi pepenele verde cu adevărat întreg și fără risipă, folosește un blender pentru a pregăti sucul. De asemenea, amestecă pielea până la omogenizare, dar incluzând și pulpa și coaja.

Materii prime:

 • coaja dintr-un pepene verde
 • 5-7 linguri de miere (sau sirop de cicoare, zahar din trestie)
 • zeama unui lime

Metodă:

 1. Se amestecă sau se strânge sucul cojilor.
 2. Se lasa in aparat si se adauga miere (cantitate dupa gust).
 3. Apoi adăugați sucul de lămâie și amestecați din nou.
 4. Serviți sucul rece, de preferință cu gheață și mentă proaspătă.
Limonadă din coajă de pepene verde
sursa: materes.com

Cultivarea pepenilor verzi și cum să-ți dai seama când sunt copți?

Pepenii verzi sunt cultivați cu succes nu numai în zona subtropicală, ci și în Europa. Țările cu o producție mare de pepeni includ, de exemplu, Italia, Grecia și Spania. În Cehia, plantele de pepene nu vor avea niciodată o recoltă atât de mare, dar pot fi cultivate cu relativ succes în regiunile calde viticole din Moravia.

Se recoltează în mod normal spre sfârșitul lunii august. Un pepene verde care este cu adevărat copt și gata de recoltat are o pată galbenă pe coajă unde s-a odihnit pe pământ. Este ușor crăpat în jurul tulpinii, iar pepenele galben sună gol când este bătut cu degetele. Dacă este apăsat în palme, țipă.

Milan & Ondra

Amandoi suntem fani ai mancarii bune si ne place sa gatim. Pe acest site, vrem să vă inspirăm cu rețete tradiționale, dar și mai puțin obișnuite. Vom fi fericiți dacă veți încerca rețetele noastre și ne spuneți cum v-au plăcut. Pofta buna! :)

X