Roșia, o cultură excepțională, fără de care nu numai bucătăria italiană nu ar fi ceea ce este.

Îl putem găsi aproape întotdeauna în grădinile cehe.

O roșie cultivată manual este o simfonie de arome și arome.

Ne place crud, ca ingredient principal in sosul de rosii si in combinatie cu pastele.

Vă mai întrebați dacă o roșie este un fruct sau o legumă?

Știați că există variații în aproape fiecare culoare a curcubeului?

Ne poate proteja cu adevărat consumul de cancer?

Și cum să-l crești nu numai în grădină, ci și pe balcon?

Vă vom spune toate acestea și multe altele în articolul nostru.

Este o roșie un fruct sau o legumă?

Îți poți imagina meniul fără roșii? Nici un sos de roșii sau supă și multe alte feluri de mâncare ar fi mult mai sărace fără ele. Roșia este una dintre culturile care sunt folosite în bucătărie în multe moduri diferite. Roșia comestibilă în latină, Solanum lycopersicon, este adesea denumită și mărul paradisului . Ambele nume, roșie și măr al paradisului, evocă cuvântul paradis, se presupune că datorită gustului lor delicios.

Când spunem măr, ne gândim imediat la fructe. Dar a determina dacă o roșie este un fruct sau o legumă este întotdeauna o mică problemă.

De ce?

Depinde din ce punct de vedere privim rosia . Mulți oameni o consideră o legumă pe baza utilizării și a gustului specific. Se găsește și printre legumele din magazine. Grădinarii sunt de asemenea înclinați către faptul că este o legumă, deoarece cresc roșiile ca plante anuale, ceea ce nu se poate spune despre alte fructe. Totuși, din punct de vedere botanic, o roșie este un fruct. Este un arbust peren ale cărui fructe conțin semințe.

Cum să cunoști roșiile?

Roșiile sunt cultivate în prezent în multe soiuri diferite, ale căror fructe diferă între ele ca mărime, formă, culoare și gust. Culoarea tipică a unei roșii este roșie, dar roșiile pot fi și galbene, portocalii, verzi, violete sau albicioase.

Din punct de vedere al dimensiunii plantei și al specificului ei pentru cultivare, roșiile sunt împărțite în mai multe tipuri diferite. Pe o parte sunt roșii mari și „carnoase”, la celălalt capăt sunt mici roșii „cherry”. Printre acestea, desigur, există o gamă largă de fructe de diferite dimensiuni.

rosii Bush

Uneori sunt numite și roșii determinante, deoarece cresc doar la o înălțime limitată, maxim în jur de 70 cm. Caracteristica lor de bază este că nu se ciupesc și sunt cultivate în cea mai mare parte fără suport, așa că iau forma unui tufiș mic sau chiar se târăsc de-a lungul solului.

Sunt adesea cultivate pentru uz industrial, cum ar fi ketchup-uri, piureuri sau sucuri, deoarece necesită mai puțină muncă și pot fi recoltate la mașini. Majoritatea speciilor au, de asemenea, un conținut mai mic de apă și mai multă substanță uscată, ceea ce le face mai potrivite pentru prelucrarea industrială.

O varietate de tufiș de roșii care este cultivată fără suport.
sursa: garden.org

Lipiți roșii

Cunoscute și sub numele de roșii nedeterminate, după cum sugerează și numele, au nevoie de sprijin pentru creșterea lor. De obicei, au forma unei tulpini principale, așa că necesită o ciupire regulată. Spre deosebire de roșiile de tufă, care produc un număr mare de fructe într-o perioadă scurtă de timp, roșiile stick rodesc pe tot parcursul sezonului. Majoritatea soiurilor cultivate în grădini sunt roșii stick. În funcție de condiții, pot crește câțiva metri înălțime.

Soi de roșii lipiți cu un suport pentru creșterea acestuia.
sursa: bonnieplants.com

Roșii de balcon

Roșiile sunt una dintre culturile pe care le poți cultiva chiar și într-un apartament dacă ai terasă sau balcon. Există soiuri speciale de roșii în acest scop, mai ales soiuri de tufiș pitic care pot fi plantate în recipiente mai mici, dar există și soiuri de stick.

Roșii cherry, roșii cocktail și alte roșii „fructate”.

Pe lângă roșiile de balcon, în ultimii ani au fost populare și roșiile tip fructe, care se caracterizează de obicei prin fructe mai mici, un gust mai dulce și multe nuanțe de culoare. Sunt potrivite în special pentru bucătăriile reci. Numele lor au fost adesea derivate din numele fructelor cu care seamănă. Cel mai cunoscut exemplu sunt roșiile cherry, dar există și roșii de struguri, prune, pere, curmale și coacăze, precum și roșii cocktail, care sunt puțin mai mari decât roșiile cherry, dar la fel de dulci și suculente.

Comparație între roșii cherry și roșii struguri în ceea ce privește forma și dimensiunea.
sursa: healthmagazine.ae

Roșii sălbatice

Pe lângă roșiile de tufă, care nu necesită tăiere, există și roșiile sălbatice, care sunt mai puțin cultivate și au astfel fructe mai mici, dar în același timp sunt mai rezistente la diferite boli și dăunători. Ele cresc destul de luxuriant și, prin urmare, necesită o cantitate mai mare de spațiu.

Valori nutriționale, vitamine și minerale în roșii

Cea mai mare proporție a unei roșii crude este apa, aproape 95%, iar valoarea calorică scăzută a acesteia este legată și de aceasta. Restul de 5% constă în principal din carbohidrați și fibre. Din punct de vedere al vitaminelor, este o sursă bogată de vitamina C și beta-caroten, iar într-o măsură mai mică se găsesc în ea diverse vitamine B. Interesant este să comparăm roșia crudă cu forma sa uscată și tipică. produse din roșii, cum ar fi piure de roșii, ketchup și suc.

Roșie crudă
100 g
Roșii uscate
100 g
Piure de tomate
100 g
Ketchup
100 g
Roșie
suc
100 g
Energie 18 calorii 213 calorii 82 kcal 24 kcal 17 calorii
Apă 94,5 g 53,8 g 73,5 g 91,3 g 94,2 g
Carbohidrați 3,89 g 23,3 g 18,9 g 5,31 g 3,53 g
Proteinele 0,88 g 5,06 g 4,32 g 1,2 g 0,85 g
Grasimi 0,2 g 14,1 g 0,47 g 0,3 g 0,29 g
Fibră 1,2 g 5,8 g 4,1 g 1,5 g 0,4 g
Roșie crudă
100 g
Roșii uscate
100 g
Piure de tomate
100 g
Ketchup
100 g
Roșie
suc
100 g
Beta caroten 449 ug 901 pg 8280 ug 270 ug
Vitamina B1 0,037 mg 0,193 mg 0,06 mg 0,024 mg 0,1 mg
Vitamina B2 0,019 mg 0,383 mg 0,153 mg 0,065 mg 0,078 mg
Vitamina B3 0,594 mg 3,63 mg 3,08 mg 0,991 mg 0,673 mg
Vitamina B5 0,089 mg 0,479 mg 0,142 mg 0,309 mg
Vitamina B6 0,08 mg 0,319 mg 0,216 mg 0,098 mg 0,07 mg
Vitamina C 13,7 mg 102 mg 21,9 mg 7 mg 70,1 mg
Potasiu 237 mg 1560 mg 1010 mg 297 mg 217 mg
Fosfor 24 mg 139 mg 83 mg 27 mg 19 mg
Magneziu 11 mg 81 mg 42 mg 15 mg 11 mg
Sodiu 5 mg 266 mg 59 mg 11 mg 10 mg
Calciu 10 mg 47 mg 36 mg 14 mg 10 mg
Zinc 0,17 mg 0,78 mg 0,63 mg 0,22 mg 0,11 mg
Fier 0,27 mg 2,68 mg 2,98 mg 0,96 mg 0,39 mg

Roșii pentru sănătate

Roșiile sunt o sursă majoră de licopen antioxidant. În plus, sunt o sursă bună de mai multe vitamine și minerale, cum ar fi vitamina C, beta-carotenul, potasiul, vitamina K și acidul folic. Consumul lor regulat ajută astfel la prevenirea unei serii de probleme de sănătate.

 • Licopenul miraculos – clorofilele și carotenoidele precum licopenul sunt responsabile pentru culoarea bogată a roșiilor. Când începe procesul de coacere, are loc degradarea clorofilei (verde) și sinteza carotenoidelor (roșu). Licopenul este cel mai abundent carotenoid din roșiile coapte, cu cea mai mare concentrație găsită în coajă. În general, cu cât roșia este mai roșie, cu atât conține mai mult licopen. Acest antioxidant este asociat cu multe beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea riscului de boli de inimă și cancer.

 • Boli cardiovasculare – studiile leagă nivelurile scăzute de licopen și beta-caroten în sânge cu un risc crescut de atac de cord și accident vascular cerebral. Din ce în ce mai multe cercetări sugerează, de asemenea, că suplimentarea cu licopen poate ajuta la scăderea nivelului de colesterol LDL, iar roșiile au, de asemenea, demonstrat că au un efect pozitiv asupra stratului interior al vaselor de sânge și ajută la reducerea riscului de coagulare a sângelui.

 • Prevenirea cancerului – studiile observaționale au legat roșiile și produsele din tomate cu o incidență mai scăzută a cancerului de prostată, plămâni și stomac. Conținutul ridicat de licopen este considerat a fi responsabil, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma aceste efecte benefice. Concentrațiile mari de carotenoizi, care se găsesc în cantități mari în roșii, ajută și la protejarea împotriva cancerului de sân.

 • Sănătatea pielii – Roșiile și alte alimente bogate în licopen și alți compuși vegetali pot proteja împotriva arsurilor solare.

 • Sistemul imunitar – datorita continutului ridicat de vitamina C si alte substante, consumul regulat de rosii ne intareste sistemul imunitar.

Roșiile sunt mai sănătoase crude sau fierte?

Sincer să fiu, nu există un răspuns clar la această întrebare. Desigur, este adevărat că unele substanțe valoroase sunt distruse prin tratament termic sau conținutul lor este redus. Totuși, când vine vorba de licopenul menționat mai sus, absorbția acestuia este, dimpotrivă, mult mai ușoară pentru organismul nostru din roșiile care au suferit tratament termic.

Cu piele sau fără piele?

În timp ce unii oameni consideră că pielea este inconfortabilă pentru că „se lipește de cerul gurii sau se blochează în dinți”, iar unele rețete vă cer să îndepărtați pielea de pe roșii, în general este mai bine să nu curățați roșiile și să le mâncați întregi. . Coaja conține cei mai mulți compuși vegetali care au un efect pozitiv demonstrabil asupra sănătății noastre.

Îndepărtarea coajelor de roșii.
sursa: recipe30.com

Când și de ce să nu mănânci roșii?

Consumul de fructe verzi de roșii necoapte poate provoca otrăvire. Roșiile necoapte, precum și petele necoapte de pe tulpină, conțin otrava tomanină. Aceasta este similară cu substanța solanină, care este conținută în cartofii necoapți. Tomanin nu poate fi distrus prin tratament termic. Intoxicația se manifestă prin greață, dureri de cap, crampe stomacale, vărsături sau arsuri în gât.

Datorita continutului mai mare de acid malic si citric, consumul de rosii poate declansa si producerea unor cantitati excesive de acid gastric. Aceasta poate fi cauza arsurilor la stomac. Nu ar trebui să consumați roșii chiar dacă suferiți de diaree, deoarece acestea acționează ca un laxativ natural și vă pot înrăutăți starea. Nu în ultimul rând, persoanele cu boli ale rinichilor și ale tractului urinar ar trebui să aibă grijă la consumul excesiv de roșii.

Roșii verzi necoapte ca sursă de tomanină otrăvitoare.
sursa: southeastagnet.com

Cum să mănânci roșii?

Unul dintre avantajele roșiilor este că pot fi consumate și preparate într-o varietate foarte mare de moduri, atât în bucătăria rece, cât și în cea caldă. Ele sunt adesea consumate crude ca parte a salatelor și aperitivelor, tăiate în felii subțiri și servite pe sandvișuri sau adăugate la diverse preparate cu paste, carne și legume. De asemenea, sunt folosite în supe, tocane și sosuri.

Roșii crude

Roșiile proaspete coapte au un gust cu adevărat unic. Pe lângă faptul că le poți mânca singure sau ca parte a unei garnituri, cu siguranță le poți folosi și la prepararea delicioaselor salate de roșii . Gustul lor se potrivește cu diverse tipuri de brânză, cum ar fi mozzarella, feta sau parmezan, alte legume, nu uitați decât salata Šop, de exemplu, și ierburi, în special busuioc. Roșiile combinate cu pâine prăjită sau bruschetta sunt și ele unice. Recent, a devenit foarte popular și consumul de suc de roșii, precum și combinația de roșii cu alte tipuri de fructe și legume și prelucrarea acestora într-un smoothie sănătos de roșii .

Sosuri de roșii și supe

Roșiile procesate la căldură fac parte dintr-o gamă întreagă de feluri de mâncare diverse. În primul rând, bineînțeles , îmi vin în minte diverse rețete de supă de roșii . Acesta poate fi facut din rosii proaspete sau conservate sau chiar din piure de rosii, depinde doar de preferinte. De asemenea, la prepararea unui alt clasic, sosul de rosii, poti folosi atat rosii care au fost deja procesate sub forma de piure cat si cele proaspete. Știi să prepari cel mai bun sos de roșii care să-ți mulțumească papilele gustative? Secretul este în bulion.

Roșii și paste

Un capitol separat al artei culinare este utilizarea roșiilor în bucătăria italiană. O serie de delicatese tradiționale italiene, inclusiv paste și pizza, nu ar exista fără roșii. Roșia se numește pomodoro sau măr auriu în italiană. Animați-vă meniul cu rețete de spaghete pomodoro , prepararea este foarte simplă, gustul este unic. Desigur, spaghetele milaneze sau bolognese aparțin și altor clasice.

Roșii coapte

Puteți umple cu ușurință roșiile mai mari cu diverse amestecuri de brânzeturi, ierburi și alte legume și apoi le puteți coace în cuptor. Alternativ, se pot coace și pur și simplu stropite cu ulei de măsline și ușor asezonate, rezultatul va fi un acompaniament original și foarte gustos pentru carne.

Roșii uscate

Acestea sunt de fapt roșii tăiate felii sau tăiate în jumătate și apoi uscate la soare sau la cuptor. Prin uscare, roșia capătă un gust dulce intens și o textură foarte mestecată. Roșiile uscate la soare sunt disponibile pe cont propriu sau sunt adesea murate în ulei de măsline pentru a le înmuia. Roșiile uscate la soare fără ulei trebuie să fie înmuiate în apă pentru a le rehidrata înainte de consum. Vrei să-ți faci singur acasă? Procesul de preparare a roșiilor uscate este foarte simplu și apoi le poți folosi la prepararea unei game întregi de preparate. Sunt folosite pentru aromatizarea mâncărurilor de paste, legume și carne, se adaugă și în supe și dips și, nu în ultimul rând, le puteți folosi în rețete de tartine cu roșii uscate la soare .

Roșii uscate la cuptor.
sursa: simplebites.net

Cum se opăresc și se curăță roșiile?

Când pregătim supe sau sosuri, nu este nevoie să curățăm roșiile, deoarece coaja se desprinde de la sine în timpul gătitului și, de obicei, strecuram sau amestecăm aceste preparate înainte de servire. Pentru alte feluri de mâncare, însă, este mai bine să cureți roșiile înainte de a le adăuga la celelalte ingrediente. Nu este nimic complicat în asta. Pur și simplu tăiați roșiile ușor în cruce și scufundați-le în apă fierbinte pentru câteva secunde sau turnați peste ele apă clocotită. Apoi scoateți roșiile și scufundați-le într-un vas cu apă cu gheață. Coaja poate fi apoi îndepărtată cu ușurință cu un cuțit.

Cum să scoți semințele?

Unele rețete necesită îndepărtarea semințelor din roșii. Pur și simplu tăiați-le în jumătate în cruce, stoarceți ușor roșia și folosiți o linguriță pentru a îndepărta semințele din fiecare „camera”.

Produse din tomate

Desigur, multe alte produse sunt făcute din roșii, care au o gamă largă de utilizări în bucătărie. Pe lângă roșiile uscate, care se vând adesea murate în ulei, alte produse clasice din tomate sunt în principal pasta de tomate, piureul și ketchup-ul.

Ketchup – unul dintre produsele tipice făcute din roșii, sau mai exact din piure de roșii. Aceasta este diferența de bază dintre ketchup și piure. În timp ce piureul este făcut din roșii, ketchup-ul este făcut doar din piure de roșii. Pe langa el, alte ingrediente sunt apa, zaharul, sarea, amidonul, otetul fermentat si alte ingrediente, de exemplu, in functie de faptul ca ketchup-ul trebuie sa fie fierbinte sau nu. Ingredientele sunt mai întâi amestecate la rece și apoi încălzite la o temperatură de aproximativ 90°C.

Piure de roșii – este mult mai bine să folosiți piure de roșii pentru gătit, care este făcut din roșii coapte care au fost îndepărtate de coajă și semințe, celelalte ingrediente sunt ceapa, usturoiul și condimentele. Il poti face si acasa foarte usor, prepararea piureului de rosii nu este complicata si poti prepara si diferite variante facute special cu diverse condimente sau ierburi.

Conservă de roșii – dacă doriți să aveți bucăți de roșii în farfurie, roșiile din conserva sunt mai bune decât piureul. Acestea sunt roșii coapte decojite, uneori întregi, alteori feliate, care sunt conservate pentru a avea o durată de valabilitate mai lungă. Dacă aceste roșii decojite se strecoară, se creează piure de roșii .

Suc de roșii – dacă aveți o slăbiciune pentru această băutură, îl puteți face cu ușurință acasă. Doar tăiați roșiile proaspete mai mari în bucăți și fierbeți ușor într-o oală cu o cantitate mică de apă. Apoi amestecați și strecurați amestecul pentru a îndepărta pielea și semințele. După aceea, diluați sucul după gust cu apă și, dacă este necesar, adăugați miere sau condimente.

Otet de rosii – este otet fermentat din sucul rosiilor proaspat stoarse.

Din piure sunt produse și o serie de sosuri de roșii gata preparate în combinație cu alte ingrediente.

Piure de roșii de casă într-un castron.
sursa: eatthis.com

Cultivarea tomatelor

Roșiile sunt printre cele mai des cultivate culturi în grădinile noastre și le putem vedea adesea pe balcoane sau terase din orașe. Roșiile de casă au un gust de multe ori mai bun decât cele achiziționate. Cu toate acestea, cultivarea lor are capcanele sale, care merită cunoscute.

Creste in gradina

Roșiile sunt iubitoare de căldură, motiv pentru care este cel mai potrivit ca acestea să fie cultivate în seră, seră sau pe un pat protejat cu folie. Cel mai bine este să precreșteți răsadurile de roșii acasă într-un ghiveci sau o ceașcă de flori. Plantarea semințelor se face de obicei în luna martie, majoritatea soiurilor au nevoie de aproximativ două luni pentru ca răsadul să crească și să devină suficient de puternic pentru a fi transplantat.

Transplantarea se face de obicei după jumătatea lunii mai, când nu mai există amenințarea de înghețuri la sol care ar putea pune plantele în pericol. Roșiile sunt relativ solicitante la sol, conținutul de calciu și fosfor este important și necesită fertilizare regulată. Este mai bine să plantezi plantele mai adânc pentru a le face mai stabile, roșiile lipite desigur au nevoie de sprijin.

Răsaduri de roșii pre-crescute într-o oală.
sursa: modernfarmer.com

Crește pe balcon

Chiar și atunci când creșteți pe un balcon sau pe terasă, este indicat să precreșteți mai întâi plantele și apoi să le plantați în ghivece, cutii sau cutii suficient de mari. Este indicat să puneți o scurgere pe fundul recipientului, care va scurge excesul de apă.

Îngrijirea și tăierea roșiilor

Roșiile sunt printre plantele pentru care este importantă udarea regulată. Udarea neuniformă, mai ales atunci când plantele au deja fructe, poate provoca crăparea roșiilor. Cu toate acestea, este necesar să udați plantele în așa fel încât frunzele lor să nu se ude. De asemenea, aveți grijă la scurgeri, care pot provoca mucegai. După cum am menționat deja, fertilizarea regulată este importantă, azotul, potasiul și fosforul sunt elemente importante pentru tomate. Roșiile sunt relativ delicate, așa că este necesar să le protejați de, de exemplu, ploi intense sau vânt. O altă problemă este atacul frecvent al diferitelor boli și dăunători.

Roșiile în formă de stick trebuie să fie în mod regulat ciupit sau îndepărtate din lăstarii laterali, care se numesc valve, în timpul creșterii. Aceștia sunt toți lăstari care cresc între tulpina principală și frunză. Este recomandabil să verificați plantele în mod regulat în fiecare săptămână, astfel încât creșterea filodelor roșii să nu slăbească și îndepărtarea lor să nu provoace daune plantei. Timpul de recoltare depinde de soi, există timpurii și târzii. Fructele trebuie culese atunci când sunt profund colorate, dar încă ferme, nu moi.

Următoarele soiuri de roșii sunt potrivite pentru cultivarea acasă:

 • Tornádo F1 – varietate universală de roșii roșii în formă de tijă
 • Tumpling Tom Red sau Yellow – o varietate de roșii cherry cu fructe roșii sau galbene potrivite pentru cultivare pe balcoane
 • Vilma – o varietate superioară cu fructe roșii foarte gustoase și aromate
 • Friptură de vită – o varietate americană de roșii cărnoase cu fructe roșii mari și tari
 • Rosso Sicilian – o varietate de arbust cu fructe roșii cu nervuri care seamănă cu o floare atunci când sunt tăiate
 • Perun – o varietate cu fructe galbene în formă de pară
 • Cherolla F1 – roșii coacăze
 • Black Krim – varietate cu fructe de culoare visiniu închis până la negru
Soiul sicilian Rosso, care la tăiat seamănă cu forma unei flori.
sursa: totallytomatoes.com

Depozitarea roșiilor

Majoritatea dintre noi păstrăm roșiile în frigider. Deși, pe de o parte, rezistă mai mult în el, pe de altă parte, prea multă frig le face să-și piardă o parte din gustul și aroma și să devină făinoase. Dacă este posibil, este deci mai bine să păstrați roșiile la temperatura camerei. Când roșiile se coacă, se eliberează etilenă. Din acest motiv, nu trebuie depozitat împreună cu alte fructe sau legume, deoarece etilena accelerează alterarea.

Alternativ, roșiile mărunțite sau roșiile pasate pot fi și congelate. Când bucățile de roșii sunt dezghețate, nu rămân tari și nu sunt potrivite pentru sandvișuri sau salate. Cu toate acestea, roșiile congelate sunt un plus gustos la feluri de mâncare precum sosurile de paste sau supele.

Originea roșiilor

Până la descoperirea Americii, lumea nu cunoștea roșiile. Ca și cartofii, ardeii sau porumbul, roșiile sunt o cultură care provine inițial din America Latină. A ajuns în Europa abia în secolul al XVI-lea datorită descoperirilor de peste mări, iar pe lângă sudul Europei, s-a răspândit rapid și în Asia. Un fapt interesant este că în unele țări pentru o lungă perioadă de timp roșiile au fost cultivate ca plantă ornamentală, nu pentru consum. În prezent, China este cel mai mare producător de roșii, urmată de India și Turcia. În Europa, roșiile sunt cultivate pe scară largă, în special în Italia și Spania.

Roșia comestibilă, sau Solanum lycopersicum, este un reprezentant al familiei extinse de plante vinete. Este o plantă perenă, dar este cultivată anual. În funcție de soi, planta poate atinge o înălțime mai mică de 1 metru sau mai mare de 5 metri. Inflorescența roșiilor este o paniculă cu trei până la douăzeci de flori, care sunt bisexuale, mai ales albe sau galbene. Fructul este un măr al paradisului, din punct de vedere botanic este o boabă. Tulpinile, frunzele și rădăcinile roșiilor au fost considerate otrăvitoare din timpuri imemoriale deoarece conțin alcaloidul tomanină.

Milan & Ondra

Amandoi suntem fani ai mancarii bune si ne place sa gatim. Pe acest site, vrem să vă inspirăm cu rețete tradiționale, dar și mai puțin obișnuite. Vom fi fericiți dacă veți încerca rețetele noastre și ne spuneți cum v-au plăcut. Pofta buna! :)

X