Șolă, o ceapă delicată pe care o vei iubi. Află ce este atât de interesant la ea!

Eșaloțele au un gust unic și blând, ceea ce le-a făcut un ingredient popular în multe rețete.

Unde îl putem folosi în bucătărie?

Care sunt beneficiile sale pentru sănătate?

Și cu ce este diferită de o ceapă clasică?

Vă vom spune toate acestea și multe altele în articolul nostru!

Ce este mai exact o eșalotă?

Eșaloța, cunoscută și sub denumirea de ceapă, este un soi de ceapă subțire, în formă de ou, care crește în ciorchini și ale cărei piele sunt de culoare galben-maro-roșu. Este albicios-violet în interior. Tinde să fie popular pentru gustul său dulce mai blând, cu o ușoară aromă de usturoi, așa că în loc să fie gătit, este folosit crud ca garnitură de legume.

Beneficiile pentru sănătate ale eșalotei

Eșaloța are mai multe beneficii pentru sănătate, cum ar fi:

Are un conținut ridicat de antioxidanți

Antioxidanții sunt compuși care ajută la protejarea celulelor de deteriorarea unor substanțe numite radicali liberi. Prea mulți radicali liberi pot provoca stres oxidativ în corpul tău, ceea ce duce la inflamație, precum și la afecțiuni cronice precum cancerul, bolile de inimă și diabetul. Un studiu care a analizat activitatea antioxidantă a 11 soiuri de ceapă populare a constatat că eșalota conține cea mai mare cantitate.

Atenuează simptomele alergiei

În timpul unei reacții alergice, celulele din corpul dumneavoastră eliberează histamina, care declanșează simptome precum umflarea țesuturilor, lăcrimarea ochilor și mâncărime. Eșaloanele sunt bogate în quercetină, un flavonoid din plante care poate ajuta la reducerea și gestionarea simptomelor oculare și nazale asociate cu alergiile sezoniere. Quercetina poate acționa ca un antihistaminic natural prin prevenirea eliberării histaminei și reducerea severității reacțiilor inflamatorii și respiratorii, cum ar fi astmul alergic, bronșita și alergiile sezoniere.

Conține compuși antimicrobieni

Un număr mare de cercetări arată că compușii organosulfurați din eșalotă au proprietăți antibacteriene, antifungice și antivirale.

Susține sănătatea inimii și circulația sângelui

Cercetările arată că compușii organosulfurați și antioxidanții din eșalotă pot beneficia de sănătatea inimii și de circulație în mai multe moduri, reducând potențial riscul de boli de inimă. Șoalea conține cantități mari de tiosulfinați, un tip de compus organosulfurat care poate preveni formarea cheagurilor de sânge periculoase. S-a demonstrat că alicina, un alt compus organosulfurat din eșalotă, reduce rigiditatea vaselor de sânge prin eliberarea de oxid nitric, îmbunătățirea circulației și scăderea tensiunii arteriale. De asemenea, poate îmbunătăți colesterolul total. De asemenea, șalota poate ajuta la scăderea nivelului de grăsimi dăunătoare care se pot acumula în sistemul dumneavoastră de sânge și poate crește riscul de boli de inimă.

Alte beneficii pentru sănătate

Compușii activi din eșalotă oferă o serie de alte beneficii pentru sănătate:

 • Unele studii sugerează că compușii din eșalotă previn acumularea excesivă de grăsime și reduc procentul total de grăsime corporală.
 • Compușii vegetali din eșalotă pot ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge.
www.thespruceeats.com

Efecte secundare ale consumului de eșalotă

Pe lângă respirația urât mirositoare și mirosul corporal neplăcut, eșalota poate avea și alte efecte secundare.

Intoleranță și alergie la ceapă

Alergiile la ceapă sunt relativ rare, dar intoleranța la soiurile crude este destul de comună. Simptomele intoleranței la ceapă includ indigestie, cum ar fi stomacul deranjat, arsuri la stomac și gaze.

Iritația ochilor și a gurii

Cea mai frecventă problemă la prepararea și tăierea cepei este iritația ochilor și producerea de lacrimi. Când tăiați o ceapă, se eliberează un gaz numit factor lacrimal. Gazul activează neuronii din ochi care provoacă o senzație de usturime, urmată de lacrimi care sunt produse pentru a spăla iritantul. Ajută la tăierea cepei sub jet de apă. Acest lucru va împiedica acest gaz să se dizolve în aer. O altă opțiune este să tăiați ceapa astfel încât să se sfărâme în cuburi la sfârșit. Cu cât rămân mai mult împreună, cu atât mai puține substanțe producătoare de lacrimi vor intra în ochi.

Factorul lacrimal este, de asemenea, responsabil pentru senzația de arsură din gură atunci când ceapa este consumată crudă. Puteți reduce sau elimina această senzație prin tratarea termică.

Este periculos pentru animalele de companie

În timp ce ceapa este o parte sănătoasă a dietei umane, poate fi mortală pentru unele animale, inclusiv câini, pisici, cai și maimuțe.

Cu ce să înlocuiți eșalota?

Dacă nu aveți eșalotă la îndemână, cea mai bună alternativă este o ceapă obișnuită plus un praf de usturoi presat sau uscat. Nu uitați că eșalota și ceapa tradițională au arome diferite. Această înlocuire funcționează cel mai bine atunci când rețeta necesită eșalotă gătită, deoarece ceapa crudă și ceapa crudă nu au același gust.

Pe de altă parte, dacă trebuie să înlocuiți ceapa cu ceapă, se recomandă, în general, să folosiți trei eșalote pentru fiecare ceapă cerută în rețetă.

Cum diferă eșalota și ceapa una de cealaltă?

Atât ceapa, cât și ceapa sunt legume care aparțin genului Allium, care include și alte plante precum prazul, arpagicul și usturoiul.

Cu toate acestea, deși ceapa și eșalota sunt strâns legate, există câteva diferențe cheie între ele.

Șalotă Ceapă
Aspect Are o formă alungită și culoarea sa este de la gri până la violet deschis sau maro. Este acoperit cu o piele de hârtie care, atunci când este decojită, dezvăluie mai multe straturi de inele. Ele variază în mărime și culoare, dar sunt cel mai adesea albe, galbene sau roșii.
Gust Moale, oarecum dulce. Ascuțit și înțepător.
Disponibilitate Este mai puțin frecventă și, de obicei, semnificativ mai scumpă. Se găsește în tot felul de preparate, ușor de găsit și ieftin.

Vezi și comparația valorilor nutriționale, mineralelor și vitaminelor la 100 g de eșalotă crudă vs. ceapă.

Șalotă Ceapă
Calorie 72 40
Proteinele 2,5 g 1,1 g
Gras 0,1 g 0,1 g
Carbohidrați 16,8 g 9,3 g
Fibră 3,2 g 1,7 g
Vitamina B6 20% TVA 7% TVA
Mangan 13% TVA 6% TVA
Cupru 10% TVA 4% TVA
Folati 9% TVA 5% TVA
Vitamina C 9% TVA 8% TVA
Potasiu 7% TVA 3% TVA
Fier 7% TVA 1% TVA
Acid pantotenic 6% TVA 3% TVA
Magneziu 5% TVA 2% TVA
Vitamina B1 5% TVA 4% TVA

DDP=doza zilnică recomandată

Deși ceapa conține mai puține calorii pentru aceeași porție, eșalota este mai mare în mulți nutrienți esențiali. În special, conține o cantitate mai mare de fibre și este bogat în vitamina B6, mangan, cupru, folați și vitamina C.

www.thekitchn.com

De unde să cumpărați eșalotă și cum să le păstrați?

Eșaloanele sunt de obicei disponibile în magazinele alimentare mai mari. Sunt disponibile în general pe tot parcursul anului, dar sezonul lor de vârf este din aprilie până în august. Alegeți eșalotă care nu are pete moale sau negre. Ar trebui să fie ferme și grele, nu uscate și ușoare. De asemenea, nu le doriți pe cele care au început deja să încolțească – au tendința de a se strica mult mai repede, iar lăstarii verzi pot da un gust amar mâncării tale. (Dacă șalota dvs. a încolțit, îndepărtați mugurii verzi înainte de a fi gătiți.) Cu cât eșalota este mai tânără (mai mică), cu atât aroma este mai delicată.

Eșaloanele pot fi păstrate până la șase luni atunci când sunt depozitate corespunzător într-un loc răcoros, întunecat, cu multă circulație a aerului. Legați-i în ciorapi curați, agățați-i de tavan într-un garaj uscat, subsol sau dulap sau depozitați-i într-un coș agățat din plasă metalică.

De asemenea, șoapele pot fi tocate și congelate până la 3 luni. Cu toate acestea, atunci când este dezghețat, va avea textura de eșalotă ușor prăjită, așa că nu vă așteptați la nicio crostanță. Acest lucru poate economisi timp pentru multe rețete.

Cum se folosește eșalota în bucătărie?

Șoala se potrivește bine cu carnea (în special miel, vită și pasăre), vânat și pește . De asemenea , face un accent fantastic pe alte legume și salate . Este potrivit pentru sosuri și supe delicate , pur și simplu oriunde unde se folosește ceapa, dar alimentele trebuie să fie mai înmuiate. Șaota murată într-un murat dulce-acrișor este o delicatesă.

Există mai multe bucătării care sunt foarte strâns asociate cu eșalota, cum ar fi bucătăria clasică franceză și bucătăria din Asia de Sud-Est.

Datorită delicateții sale, eșalota este potrivită în special pentru acele rețete care necesită arome mai delicate.

Ele pot fi consumate de:

 • Tocat mărunt
 • Tăiați în inele și prăjiți
 • Prăjit întreg (fie decojit, fie decojit)
 • Murat

Eșalota crudă este, de asemenea, grozavă în sosurile pentru salată , iar dacă le puteți găsi proaspete, blaturile lor verzi pot fi folosite ca condiment sau garnitură aromată, la fel ca ceapa primăvară.

Consultați câteva moduri populare de a mânca eșalotă :

 • se prăjește și se servește cu dip
 • il gratar impreuna cu alte legume, tofu sau carne
 • tocați-l și adăugați-l în cartofi prăjiți, supe sau quiche-uri
 • se taie cubulete si se presara cruda pe salate, bruscheta sau paste
 • se întinde pe pizza de casă
 • tocați-l și adăugați-l în sosuri sau sosuri

Utilizați în rețete

Cum se taie o eșalotă în 4 pași

Dacă doriți să tăiați mărunt eșalotă, iată un ghid simplu:

 1. Scoateți pielea de hârtie și capătul rădăcinii de pe șalotă.
 2. Tăiați șalota în jumătate.
 3. Așezați o jumătate cu partea tăiată în jos și tăiați pe lungime, oprindu-vă chiar înainte de a ajunge la capătul rădăcinii. Acest lucru va menține straturile împreună și va permite o tăiere mai ușoară. Folosiți vârful cuțitului pentru a tăia.
 4. Dacă doriți sălotă tăiată cubulețe, faceți o singură tăietură prin eșalotă paralelă cu placa de tăiat de la vârf la rădăcină. Apoi, folosind baza cuțitului, tăiați șalota în cruce.

Minimizați asprimea eșalotei crude prin macerarea (înmuierea) în oțet.

Incorporati salota cruda intr-un fel de mancare in ziua in care o serviti (adica nu bagati la frigider pentru perioade lungi de timp mancarurile cu salota cruda – vor deveni mai intepatoare in timp).

Ulei de eșală

Pregătiți ulei de eșalotă de casă pentru a adăuga un subton minunat cartofilor prăjiți.

 1. Tăiați subțire 2 eșalope, încălziți 1 1/2 cană de ulei vegetal sau de arahide într-o tigaie sau wok și prăjiți șoapele timp de aproximativ 8-12 minute, amestecând des, până se rumenesc.
 2. Apoi strecurați amestecul de eșalotă și ulei într-un castron sau recipient și puneți eșaloța pe un prosop de hârtie.
 3. Lăsați să se usuce timp de 5 până la 10 minute.
 4. Păstrați feliile de eșalotă prăjită și uleiul în recipiente etanșe separate.
 5. Puteți păstra uleiul la frigider câteva săptămâni.

Ceapa prăjită pe care ai creat-o în timp ce preparai uleiul este grozavă în salate, supe sau cu chipsuri prăjite. Se vor păstra o zi sau două, dar au cel mai bun gust atunci când sunt consumate imediat.

www.nyonyacooking.com

Sos de șoță și muștar

 1. Combinați 1 eșalotă tocată, 2 linguri de oțet de vin alb și 2 lingurițe de muștar de Dijon într-un borcan cu un capac etanș și agitați până când ingredientele sunt bine amestecate.
 2. Adăugați sare, piper și agitați din nou.
 3. Adăugați încet 1 cană de ulei de măsline, 1/3 cană o dată. P
 4. puteți adăuga suc de lămâie sau ierburi oriunde doriți.
www.cooking.nytimes.com

Șalotă murată

Dacă ești un pasionat de conserve, probabil că știi deja că poți mura tot felul de legume, nu doar castraveți. Deci, de ce să nu adăugați și eșalotă?

 1. Curățați trei-patru eșalope și tăiați în cruce în inele subțiri.
 2. Pune-le într-un recipient de sticlă suficient de mare pentru a le ține pe toate.
 3. Într-o cratiță, la foc mediu, amestecați ½ cană de oțet de mere, ½ cană de apă, 1 lingură de zahăr granulat, 1 linguriță de sare și 1 linguriță de piper.
 4. Se încălzește, amestecând des, până când zahărul se dizolvă.
 5. Se toarnă lacul în paharul cu eșalota.
 6. Sigilați borcanul și lăsați să se răcească înainte de a-l transfera la frigider.
www.culinaryhill.com

Sălotă în creștere

Când, unde și cum să plantezi

Puteti incepe plantarea rasadurilor de salota la sfarsitul iernii si inceputul primaverii in zonele mai calde, la mijlocul primaverii in cele mai reci. Cu o rată de creștere rapidă, sunt de obicei gata de recoltare în medie în 100-120 de zile . Alegeți un loc însorit pentru eșalota dvs. în grădină , în mod ideal, puțin mai departe de alte plante, deoarece eșalotei nu le place să concureze pentru umiditatea solului și substanțele nutritive. De asemenea, locul de plantare nu ar trebui să fie predispus la inundații.

Așezați fiecare jardinieră în sol cu capătul gros îndreptat în jos și vârful chiar deasupra liniei solului. Plantați-le la 2-3 cm unul de celălalt în rânduri și distanțați fiecare rând la aproximativ 23-30 cm unul de celălalt . Aceste plante nu au nevoie de nicio structură de susținere pentru a crește.

Soiurile noastre preferate de eșalotă sunt, de exemplu, Golden Gurmet, care produce un fruct galben, și Red Sun, care produce un fruct roșu.

Îngrijirea eșalotei

 • Ușoară
  În mod ideal, crește eșalotă în cel puțin 6 ore de lumină directă a soarelui în majoritatea zilelor.
 • Sol
  Plantați eșalotă în sol bine drenat, îmbogățit cu materie organică. Le place pH-ul solului acid până la neutru, aproximativ 6,0 până la 7,0.
 • Apă
  Solul trebuie să rămână ușor umed, dar nu lăsați răsadurile în sol prea umed. Acest lucru le-ar putea face să putrezească. Au nevoie de aproximativ 2,5 cm de apă pe săptămână.
 • Temperatura si umiditatea
  Eșaloanele necesită o perioadă rece de repaus de cel puțin o lună cu temperaturi între 0 și 10 grade Celsius înainte de a începe să crească. Plantele de eșală preferă apoi o temperatură a solului de 2 până la 32 de grade Celsius. Dacă este udată în mod regulat și păstrată în sol bine drenat, eșalota nu este sensibilă la umiditate.
 • Îngrăşământ
  Eșaloanele, în general, nu necesită îngrășământ. Cu toate acestea, adăugarea de compost în sol primăvara poate ajuta la adăugarea de nutrienți și la îmbunătățirea drenajului.

Recolta de eşalotă

Eșaloanele sunt de obicei gata de recoltat la aproximativ 100-120 de zile după plantare. Ca și în cazul cepei, eșalotele semnalează că sunt gata să fie dezgropate atunci când vârfurile lor cu frunze devin maro și se usucă. Dezgropați întreaga plantă și scuturați excesul de pământ. Apoi puneți-l într-un loc uscat și umbrit timp de câteva săptămâni. Apoi îndepărtați rădăcinile și vârfurile.

Cum să crești eșalotă în ghivece

Cultivarea eșalotei într-un recipient este utilă, deoarece puteți muta recipientul astfel încât planta să primească suficientă lumină solară. De asemenea, îi puteți controla cu atenție aportul de apă. Un ghiveci cu diametrul de 15 cm este ideal pentru un răsad. Ghiveciul trebuie să aibă suficiente găuri de drenaj. Eșaloanele au nevoie de obicei de aproximativ 2,5 cm de apă în fiecare săptămână – poate mai mult pe vreme caldă.

Hibernare

Bulbii de eșală pot ierna în pământ pe măsură ce intră în repaus pentru iarnă. Nu este necesară întreținere specială pentru a le ierna, atâta timp cât locul de plantare are un drenaj bun. Imediat ce începe să se încălzească, planta se trezește și accelerează procesul de creștere.

www.gardenerspath.com

Istorie și fapte interesante

Șalota provine din Orientul Mijlociu . Numele său botanic Allium ascalonicum (acum oficial Allium cepa gr. agregatum) se referă la portul Ascalon din Palestina, care este acum cunoscut ca stațiunea de pe litoral Ashkelon din Israel.

Șoța era un aliment de bază deja în Egiptul antic și era considerată o plantă sacră de perși!

Eşalotele au fost aduse în Europa de către cruciaţi care se întorceau din Palestina . Din secolul al XII-lea, eșalota a fost cultivată în Bretania și Anjou, cele două regiuni tradiționale producătoare de eșalotă din Franța. Eșaloța este încă cultivată în mod tradițional în aceste două zone, dar acum este cultivată și în nordul Franței și în regiunea Drôme.

Producția sa mondială este dominată de Indonezia , care produce 500.000 de tone pe an, și de Thailanda cu 200.000 de tone. Franța este principalul producător european cu o recoltă anuală de 49.000 de tone, urmată de Bulgaria și Irlanda.

Milan & Ondra

Amandoi suntem fani ai mancarii bune si ne place sa gatim. Pe acest site, vrem să vă inspirăm cu rețete tradiționale, dar și mai puțin obișnuite. Vom fi fericiți dacă veți încerca rețetele noastre și ne spuneți cum v-au plăcut. Pofta buna! :)

X