De la condimente pentru nobilime, la toate bucătăriile lumii! Faceți cunoștință cu scorțișoară

Ce condiment vă va parfuma toată casa în câteva secunde și va crea o atmosferă frumoasă? Ai ghicit, e scorțișoară!

Acest tip de condiment are o gamă largă de utilizări, iar în acest articol veți învăța nu doar cum să lucrați cu el, ci și ce beneficii pot fi obținute din el!

Ce este scorțișoara?

Este un condiment străvechi care provine din scoarța mai multor tipuri de copaci veșnic verzi. Deși această plantă este cultivată în toată Asia, Europa și America de Nord, cele mai populare tipuri de scorțișoară provin din Sri Lanka și China.

În cele mai vechi timpuri, era apreciat atât pentru aroma sa dulce, ascuțită și senzuală, cât și pentru gustul tipic. Vechii egipteni îl foloseau împreună cu smirna pentru a îmbălsăma morții, iar romanii îl ardeau pe rugurile funerare.

În Evul Mediu în Europa, scorțișoara era un ingredient de care sa bucurat doar elita. De-a lungul timpului, cultivarea acestui condiment căutat s-a răspândit în întreaga lume.

Scorțișoară măcinată într-un castron împreună cu bețișoare de coajă de scorțișoară.
Sursa: bbcgoodfood.com

Tipuri de scorțișoară

Scorțișoara chinezească – soiul cassia, este cel mai popular soi. Este tipic pentru bețișoarele sale întunecate și groase în formă de spirală dublă și pentru un gust dulce-amărui, picant. Datorită conținutului ridicat de ulei esențial, acest tip este cel mai înțepător soi.

Scorțișoară vietnameză sau Saigon – acest tip are cele mai ridicate niveluri de aldehidă cinamică și cumarină dintre toate soiurile de scorțișoară. Acest soi este cel mai adesea folosit pentru a aroma bulionul pho și alte supe tipice vietnameze.

Scorțișoara indoneziană – provine din Asia de Sud-Est și este mai puțin picant decât soiurile chinezești și vietnameze. Bețișoarele sale groase sunt maro-roșcatice la exterior și gri-maronii la interior. Scorțișoara indoneziană este folosită în rendang de vită (un fel de mâncare de sărbătoare indoneziană).

Ceylon sau scortisoara adevarata – este originara din Sri Lanka. Staminele sale sunt subțiri, fragile și netede, cu o singură spirală care pare cafeniu la exterior și brun roșcat închis la interior. Din punct de vedere gustativ, este mai blând decât soiul chinezesc și putem degusta mai multe note florale și de cuișoare.

Patru tipuri de scorțișoară pe care le putem găsi în lume.
Sursa: cdn.shopify.com

Efectele asupra sănătății ale scorțișoarei măcinate

Acest condiment parfumat este creditat cu proprietăți antibacteriene, antimicrobiene, antioxidante și antiinflamatorii. Oamenii îl folosesc pentru a trata mușcăturile de insecte, pentru a calma simptomele infecțiilor tractului urinar și pentru a calma simptomele poliartritei reumatoide.

Studiile au explorat posibilitatea ca scorțișoara să ajute la reglarea zahărului din sânge, să îmbunătățească colesterolul ridicat, să combată demența și chiar să trateze scleroza multiplă.

Deci, ce poate fi tratat cu scorțișoară:

  • Efecte antivirale, antibacteriene și antifungice

Mirosul și gustul distinctiv al scorțișoarei provin din uleiurile esențiale conținute în coajă, numite cinnamaldehidă, care au aceste proprietăți.

  • Susține sănătatea intestinului

Are proprietăți prebiotice care sunt produse de bacteriile din spatele echilibrului și bunei funcționări a intestinului. Ele susțin digestia sănătoasă și ameliorează orice probleme digestive.

  • Reglează tensiunea arterială

Consumul de scorțișoară este asociat cu o scădere pe termen scurt a tensiunii arteriale.

  • Scade zahărul din sânge și riscul de diabet de tip 2

Scorțișoara este cunoscută că ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge.

  • Combate îmbătrânirea creierului

Scorțișoara conține doi compuși care par să promoveze producția unui tip de proteină care poate suprima simptomele unor boli precum Alzheimer.

Efecte adverse și secundare ale scorțișoarei

Oricine își amintește de așa-numita provocare cu scorțișoară știe că consumul nediscriminatoriu al condimentului poate duce la sufocare, vărsături și dificultăți de respirație.

Cu toate acestea, există un alt risc pentru sănătate care implică compusul aromatic cumarină, care este folosit ca înlocuitor pentru vanilie în unele țări. În doze mari (cu adevărat mari), cumarina poate duce la afectarea ficatului la persoanele sensibile.

Dar doza zilnică, care este în jur de 3 grame, nu va avea niciun efect negativ asupra organismului dumneavoastră.

Ulei esențial din scorțișoară, care este extras din acesta.
Sursa: a2zbeautyco.com

Valorile nutriționale ale scorțișoarei (la 100 g)

Calorie Carbohidrați Zaharuri Grasimi Acizi grași saturați Proteinele Fibră Sare
6 kcal 2 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 mg

Conținut de vitamine și minerale la 100 g

Potasiu Calciu Magneziu Fosfor Vitamina K
11 mg 26 mg 2 mg 2 mg 1 mg

Ce și unde se folosește scorțișoara?

Scorțișoară măcinată – adăugați-o la mâncărurile pe care le pregătiți pentru micul dejun, cum ar fi fulgi de ovăz sau terci de orez. Poate fi amestecat cu alte alimente sau presărat pe produse de patiserie, deserturi, preparate sărate și băuturi.

Suplimente alimentare – vândute sub formă de pastile și capsule și utilizate în posibile scopuri medicinale, cum ar fi cele enumerate mai sus.

Batoane de scoarță de scorțișoară – excelente pentru a le scufunda într-o ceașcă de ceai, cafea sau cidru fierbinte sau pentru a le arunca într-un aragaz lent cu carne.

Supliment alimentar care contine scortisoara.
Sursa: consumerlab.com

Sfaturi pentru retete cu scortisoara

Datorită aromei sale pătrunzătoare, intense și caracteristice, batoanele și uleiul său esențial sunt folosite în pliculețe parfumate sau odorizante de cameră.
Unii oameni folosesc ulei de scorțișoară pentru respirația urât mirositoare sau pentru a trata durerile de dinți și infecțiile bucale.

Sfaturi pentru feluri de mâncare care pot folosi scorțișoară.
Sursa: befunky.com

Cum se păstrează scorțișoara?

Păstrați bastoanele sau pudra într-un loc răcoros și întunecat într-un recipient ermetic pentru a-și menține prospețimea. Scorțișoara măcinată va dura aproximativ șase luni, în timp ce batoanele de scorțișoară vor rămâne proaspete timp de aproximativ un an dacă sunt păstrate în acest fel. Pentru a prelungi durata de valabilitate a scorțișoarei, păstrați-o la frigider.

Milan & Ondra

Amandoi suntem fani ai mancarii bune si ne place sa gatim. Pe acest site, vrem să vă inspirăm cu rețete tradiționale, dar și mai puțin obișnuite. Vom fi fericiți dacă veți încerca rețetele noastre și ne spuneți cum v-au plăcut. Pofta buna! :)

X