Vișine, fructe bogate în vitamina C și antioxidanți! Ce altceva ar trebui să știi despre ei?

Vișine, fructe ale unui pom fructifer care sunt adesea confundate cu cireșe.

Care sunt diferențele dintre ele?

Ce beneficii oferă vișinul organismului nostru?

Veți afla totul în articolul următor!

Vișine, drupe bogate în vitamina C

latină numită Prunus cerasus. Este strâns legat de cireș, dar are fructe mai acide. Vișinul este originar din Europa și Asia de Sud-Vest.

Cireșul crește până la o înălțime de 4–10 m, are ramuri ramificate și fructele sale roșii până la aproape negre cresc pe tulpini mai scurte. Se dezvoltă în climate mai reci și umede. Preferă solul bogat, bine drenat, umed.

Frunzele sunt de obicei foioase, simple, alterne și zimțate, de 3-9 cm lungime și 2-5 cm lățime. Are flori albe.

Cireșele au un gust intens și acru. Coaja fructului este netedă și fermă, cu o suprafață strălucitoare. Pulpa sa conține o sămânță mică de culoare maro deschis.

Adesea, aceste fructe sunt folosite în deserturi precum prăjiturile, sorbetele și înghețata.

Și ce beneficii aduce acest tip de fructe organismului nostru?

De ce să consumăm vișine?

Vișinele sunt încărcate cu nutrienți importanți. Conțin antioxidanți, vitamina C. Acestea servesc ca prevenirea cancerului, reduc inflamația și asigură buna funcționare a inimii și a sistemului nervos.

Pe lângă vitamina C și antioxidanți, vișinele sunt bogate în compuși care luptă împotriva bolilor. Acestea sunt alcoolul perilic, limonenul și acidul elagic. S-a demonstrat că acești compuși opresc transformarea celulară care duce la cancer.

O pungă de hârtie plină cu cireșe
Sursa: pixabay.com

Deoarece vișinele sunt bogate în doi compuși antiinflamatori, antocianine și quercetină, acestea pot fi benefice în atenuarea simptomelor astmului și a altor afecțiuni respiratorii și oferă alinare persoanelor care suferă de gută.

Vișinele sunt bune de consumat în timpul sportului, îmbunătățesc forța musculară și rezistența.

Pot fi consumate sub formă de fructe întregi, suc, concentrat de suc, pudră și extract. Doza recomandată de suc de vișine este de 240-480 ml zilnic.

Valori nutritive

Vișinele conțin cantități mari de vitamina C, magneziu și fibre. Puteți vedea alte valori în următorul tabel:

Valori nutritive Cireșe crude 100 g
Calorie 44 kcal
Proteinele 0,84 g
Carbohidrați 10,65 g
Grasimi 0,26 g
Fibră 1,38 g
Magneziu 8 mg
Fier 0,72 mg
Potasiu 128 mg
Vitamina C 3,52 mg
Vitamina E 0,12 mg

Tipuri de vișine

Există două soiuri principale de vișine – Morello și Amarelle.

Morello

Cunoscut și ca cireș comun, în latină Prunus Cerasus. Este cea mai folosită specie pentru a face deserturi, dulcețuri și băuturi alcoolice precum kirsch-ul, dar și ca ingredient savuros în rețetele vegetariene, din carne și pește.

Arborele acestui soi crește până la o înălțime de 6 m. Este autofertil, ceea ce înseamnă că pomii nu au nevoie de o altă specie în apropiere pentru a produce fructe. Fructele vișinului sunt roșu închis.

Dacă decideți să creșteți acest soi, recolta de fructe poate fi la sfârșitul lunii iunie sau iulie.

Cireșe Morello
Sursa: seeds-gallery.shop

Morello include, de asemenea, o subvarietate:

engleza Morello

Un soi de vișin ușor acrișor cu o culoare roșu-negru închis. Se caracterizează prin recoltare târzie și utilizare frecventă în coacere.

Amarelle

Cireșele Amarelle (Prunus cerasus L. în latină) erau foarte populare printre cultivatorii din Kent, Anglia, care până în 1640 dezvoltaseră peste 24 de soiuri numite. Acest soi de cireșe este cunoscut și astăzi în Marea Britanie ca „Kentish” în loc de „Amarelle”.

Arborele acestui tip de vișin este puțin mai înalt decât alte soiuri. Fructele sunt roșii deschise și mai puțin acide decât, de exemplu, fructele Morella.

Un copac cu cireșe Amarelle
Sursa: sordivaramu.ee

Cu Amarelle, distingem și alte sub-soiuri:

Richmond timpuriu

Fructele sunt mici, rotunde, roșu aprins. Au un gust acru. Acesta este un soi caracterizat printr-o recoltare timpurie.

Meteor

Culoarea acestui soi este roșu deschis. Fructele sunt mari și ușor acre.

Montmorency

Este considerată cea mai bună varietate pentru coacerea prăjiturii. Acesta este un soi de cireș de mărime medie. Fructele sunt roșu aprins, cu pulpă moale și galbenă. Montmorency este, de asemenea, bun pentru conserve. Acest fruct cu sâmburi rezistă și în medii mai reci.

Cultivare

Vișinele preferă solul afânat, bine drenat și umed. Se dezvoltă în sol argilos și nisipos. Alegerea locației este, de asemenea, importantă. Au nevoie de unul în care să fie protejați de vânturile de nord și de vest. Vișinele ar trebui să primească cel puțin o jumătate de zi de lumină solară directă.

Primăvara, este necesar să îndepărtați buruienile și mulciul din jurul copacului. Este, de asemenea, cel mai bun moment pentru a tăia. Cireșilor tineri trebuie să li se acorde un spațiu de cel puțin un metru pătrat, fără iarbă și buruieni. Mulcirea cu mulci organic, cum ar fi scoarța, frunzele, paie, coji de stâlp sau tuns de iarbă este extrem de benefică.

Vișinele suferă mai puțin de dăunători și boli decât cireșele, deși sunt predispuse la pierderi mari de fructe din cauza păsărilor. Vara, fructele trebuie protejate cu plasă.

Atunci când recoltați fructe, acestea ar trebui tăiate din copac, în loc să riscați deteriorarea prin tragerea de tulpini.

Prelucrare

Vișinele sunt cel mai des folosite la coacerea plăcintelor sau a prăjiturilor. Sunt grozave pentru gătit.

Sunt bogate aromate și au pulpa fermă, astfel încât să nu se strice când sunt gătite. De asemenea, le puteți usca, face suc, dulceață sau le puteți conserva. Și dacă nu știi să păstrezi vișinele, citește rețete de vișine delicioase .

De asemenea, puteți face sirop excelent din vișine și îl puteți folosi în lichioruri și băuturi. Veți avea nevoie de :

  • 2 litri de vișine proaspete fără sâmburi
  • 2 căni de zahăr
  • suc de 1/2 lămâie

Procedura :

  1. Într-o cratiță medie pusă la foc mediu, combinați cireșele, zahărul și sucul de lămâie și aduceți la fierbere.
  2. Gatiti 30 de minute.
  3. Se strecoară siropul printr-o sită fină și se aruncă pulpa de fructe. Păstrați siropul într-un recipient ermetic la frigider până la 7 zile.

Vișinele pot fi folosite pentru a face o mulțime de rețete speciale. Le puteți adăuga la dovleac prăjit cu brânză feta, la miel sau la linte.

Produse din cireșe

Dulceata de cirese – dulceata cu o aroma mai acra pe care o puteti folosi la copt sau pentru a intinde pe produse de patiserie

Cireșe uscate – folosite la copt, au un gust dulce-acrișor excelent

Atracții

Care este diferența dintre cireșe și vișine?

  • un cireș este mai mic decât un cireș
  • fructele de vișine sunt mai acide

Potrivit studiului, cercetătorii au descoperit că vișinele sunt printre culturile care conțin cei mai mulți antioxidanți, alături de căpșuni, zmeură și mure. Vișinele oferă și un conținut ridicat de vitamina C. Acest lucru este esențial pentru un sistem imunitar puternic și pentru producția de colagen. Includeți-le în dieta dvs., vă vor oferi organismului multe aspecte pozitive!

Milan & Ondra

Amandoi suntem fani ai mancarii bune si ne place sa gatim. Pe acest site, vrem să vă inspirăm cu rețete tradiționale, dar și mai puțin obișnuite. Vom fi fericiți dacă veți încerca rețetele noastre și ne spuneți cum v-au plăcut. Pofta buna! :)

X