Sfeclă roșie, obișnuită și totuși unică. Include-l în dieta ta, de preferință imediat!

Puține legume oferă atât de multe beneficii pentru sănătate ca sfecla.

Dacă nu l-ai inclus încă în dieta ta, ar trebui.

Potrivit celor mai recente cercetări, poate ucide și celulele canceroase și ar putea deveni astfel, împreună cu chimioterapia, o parte a tratamentului cancerului.

Cu toate acestea, acest panaceu discret poate face mult mai mult.

Sfecla roșie este încărcată cu substanțe care promovează sănătatea

O legumă foarte hrănitoare, care conține un număr mare de vitamine benefice, minerale, oligoelemente și aminoacizi. Fierul, cuprul, fosforul, borul, vitaminele A, C, K și vitagen colina sunt de menționat în special.

Fiind unul dintre puținele alimente, conține și betalaine; pigmenți galbeni și roșii. Acestea au dovedit efecte antiinflamatorii și antivirale. Sfecla roșie este inclusă în grupul de zece plante cu cea mai mare capacitate antioxidantă.

Sfecla roșie este 87% apă, motiv pentru care a fost cel mai folosit aliment în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când a asigurat cel puțin o cantitate minimă de apă soldaților deshidratați.

Sfecla – un medicament antic

Aristotel, filozoful și educatorul lui Alexandru cel Mare, a menționat sfecla în manuscrisele sale ca fiind un aliment important al civilizației antice. Deja în secolul al VIII-lea î.Hr., proprietățile curative ale acestei culturi erau cunoscute pe scară largă. A devenit astfel nu numai hrană, ci și medicament.

S-a bucurat de o mare popularitate, în principal pentru că putea fi folosit complet. Rădăcina de sfeclă a fost folosită pentru a trata febra și ca afrodisiac. Hipocrate credea în efectele vindecătoare ale frunzelor de sfeclă și le recomanda pentru răni proaspete în loc de bandaje.

Ce vindecă sfecla?

După cum au arătat știința și medicina modernă, culturile antice nu au greșit cu privire la puterile vindecătoare ale sfeclei. Rolul său este esențial, devine o alternativă ieftină și eficientă la tratamentul farmacologic în mai multe boli, cu mult mai puține efecte secundare.

Sfeclă roșie și cancer

Conform unor studii recente, sfecla roșie are un efect semnificativ asupra celulelor canceroase; special pentru a-i ucide. În cercetare, chimioterapia cu administrarea de suc de sfeclă roșie s-a dovedit a fi cea mai eficientă combinație în tratamentul cancerului .

Nu numai că sfecla afectează creșterea tumorilor, ci s-a demonstrat că previne efectele cardiotoxice ale chimioterapiei. În timpul tratamentului, protejează celulele musculare ale inimii și funcțiile acestora. Experimentele au demonstrat astfel că sfecla poate deveni o parte importantă a procedurilor de tratament în domeniul chimioprevenției și cardioprotecției în viitor 1 .

Osteoartrita si artrita

Efectele antiinflamatorii ale sfeclei au un efect și asupra inflamațiilor autoimune. Prin urmare, consumul acestuia poate afecta pozitiv tratamentul și simptomele artritei .

De asemenea, sfecla roșie are rezultate promițătoare în reducerea cantității de acid hipocloros din organism. Se crede că acest acid contribuie la dezvoltarea osteoartritei. În timpul cercetărilor, betalainele din sfecla crudă au reușit să-și reducă semnificativ efectul nociv 2 . Se crede că sfecla roșie ar putea ajuta pacienții să reducă simptomele osteoartritei.

Efectul sfeclei asupra tensiunii arteriale și a bolilor de inimă

Sfecla roșie este, de asemenea, o sursă naturală de nitrați. Oferă o cantitate mare de oxid nitric; această descoperire a determinat oamenii de știință și medicii să creadă că sfecla (în special sfecla) ar putea avea o contribuție pozitivă la tratamentul bolilor cardiovasculare.

Studii recente au confirmat această presupunere. Sfecla roșie reduce tensiunea arterială și este astfel primul ajutor pentru hipertensiune arterială 3 . O constatare importantă este că are acest efect sub orice formă (crudă sau gătită).

Aminoacidul betaină este în prezent prescris ca supliment alimentar pentru a reduce nivelul de homocisteină. Acesta este un factor de risc pentru dezvoltarea bolilor cardiace și vasculare, inclusiv accidentul vascular cerebral. Pentru producerea acestor produse parafarmaceutice se folosește betaină, care este un produs secundar al procesării sfeclei de zahăr.

Demența și boala Alzheimer

Nitrații conținuti de sfeclă au un efect pozitiv asupra funcțiilor cognitive ale creierului. Experimentele au arătat că consumul de sfeclă îmbunătăţeşte funcţiile executive ale creierului , în special la un grup mai vulnerabil de persoane – persoanele în vârstă 4 .

Activitatea afectată a abilităților cognitive este strâns legată de boala Alzheimer, așa că se presupune că sfecla ar putea servi și ca tratament de susținere pentru această boală de memorie.

Probleme cu sfeclă roșie și piele

Extractele alcoolice (tincturile) sau unguentele din frunze proaspete de sfeclă au efecte curative. Sunt utilizate pe scară largă pentru a trata acneea inflamatorie , psoriazisul și eczemele. Este eficient si in arsuri, vezicule si ulcere.

Până acum efecte neexplorate ale sfeclei

Această legumă rădăcină comună este o sursă universală de substanțe care promovează sănătatea. Datorită potențialului său mare în domeniul medicinei, efectele sfeclei asupra unei game largi de boli și afecțiuni sunt investigate. Studii recente pe șobolani au arătat că betalainele conținute de sfeclă roșie au efecte antiinflamatorii mai mari decât, de exemplu, ibuprofenul 5 .

Efectele benefice ale sfeclei asupra tulburărilor hormonale, precum bolile tiroidiene și diabetul, fac, de asemenea, obiectul unor investigații suplimentare.

Sfecla de mare

Strămoșul sălbatic al tuturor sfeclei cultivate cunoscute, prosperă în principal de-a lungul Mării Mediterane. Rădăcinile sale au un gust neutru și pot fi folosite în bucătărie la fel ca cartofii.

Cu toate acestea, este popular datorită frunzelor sale hrănitoare, care rivalizează cu spanacul din punct de vedere al gustului. Ambele alimente au un conținut de nutrienți comparabil. Sfecla de mare oferă ceva mai mult potasiu și zinc, așa că este, fără îndoială, o opțiune mai potrivită pentru persoanele în vârstă, pentru care zincul în special reduce semnificativ riscul de a dezvolta infecții.

Frunze de spanac
100 g 6
Frunze de sfeclă de mare
100 g 7
Apă 91,4 g 87,3 g
Calciu 99 mg 67,1 mg
Fier 2,71 mg 2,88 mg
Magneziu 79 mg 66,9 mg
Fosfor 49 mg 49,2 mg
Potasiu 558 mg 988 mg
Zinc 0,53 mg 0,85 mg
Mangan 0,89 mg 0,73 mg
Vitamina C 28,1 mg 27,5 mg
Folat 194 μg 302 μg
Vitamina E 2,03 mg 0,51 mg


Frunze de sfeclă de mare în bucătărie

La fel ca spanacul – frunzele acestei sfeclă roșie sunt un ingredient universal pe care îl puteți încorpora în orice masă. Pot fi albite, aburite, fierte sau consumate crude. Frunzele proaspete sunt delicioase în baghete, pâine prăjită și salate. Fierte, sunt potrivite pentru supe sau ca garnitură înăbușită pentru carne și cartofi în locul spanacului deja menționat. De asemenea, sunt utilizate pe scară largă în omletele cu ouă sau în combinație cu leguminoase.

Frunze de sfeclă de mare
sursa: totallywilduk.co.uk

Câmp de sfeclă

Numit și Mangelwurzel sau Mangold, în prezent este cultivat în principal ca sfeclă furajeră pentru animale. În trecut, civilizațiile antice foloseau acest tip de sfeclă (sau predecesorul ei mai vechi) în scopuri medicinale. Datorită beneficiilor sale nutriționale, este una dintre cele mai utilizate culturi furajere, animalele prosperă cu ea și pot pășuna și pe frunze, utilizând astfel întreaga plantă.

Cultivarea câmpului de sfeclă în câmp
sursa: notmanpasture.com.au

Sfeclă

Cunoscută și sub denumirea de sfeclă comună, sfeclă de grădină și sfeclă de masă. Aceasta sfecla este miracolul natural in domeniul nutritiei si medicinei . Conține de 12 ori mai multă vitamina C decât sfecla și oferă organismului uman cu 184.871 mg mai multă betaină, care, printre altele, are un efect semnificativ asupra protecției inimii și a vaselor de sânge.

Câmp de sfeclă
100 g 8
Sfecla rosie
100 g 9
Apă 87,6 g 87,6 g
valoare energetică 43 kcal 44 kcal
Carbohidrați 9,56 g 10 g
Fibră 2,8 g 2 g
Zaharuri 6,76 g 8 g
Calciu 16 mg 205 mg
Fier 0,8 mg 6,03 mg
Magneziu 23 mg 76,17 mg
Potasiu 325 mg 881 mg
Zinc 0,35 mg 1,2 mg
Vitamina C 4,9 mg 61,17 mg
niacina 0,33 mg 1,46 mg
Folat 109 μg 265 μg
Betaină 129 mg 185.000 mg
Vitamina A 110 μg 0,29 μg
Vitamina B5 0,155 mg 0,665 mg
Acid glutamic 0,428 g 0,366 g

Sfecla roșie este o legumă dulce, conține mai mult zahăr decât pepenele verde. Cu toate acestea, are, în general, un indice glicemic scăzut, glucoză mică și, prin urmare, este un aliment potrivit chiar și pentru persoanele care suferă de hiperglicemie.

În timpul cercetării, s-a constatat că antocianii (pigmentii) sfeclei susțin într-o anumită măsură și producția de insulină în sine. Sfecla rosie este cea mai ieftina sursa a acestor coloranti intensi, motiv pentru care se adauga pudra de sfecla rosie uscata ca colorant alimentar natural.

Morcov
100 g 10
Măr
100 g 11
Pepene
100 g 12
Sfecla rosie
100 g 9
Carbohidrați 9,58 g 13,2 g 8,69 g 10 g
Fibră 2,8 g 2,5 g 0,8 g 2 g
Zaharoza 3,59 g 1,61 g 3,32 g 7 g
Glucoză 0,59 g 2,68 g 2,08 g 0,8 g
Fructoză 0,55 g 6,36 g 2,4 g 0,2 g
Zaharuri 4,74 g 10,6 g 7,88 g 8 g
Sfecla rosie intreaga cu coaja
sursa: kindearth.net

Preparare de sfeclă roșie

Una dintre concepțiile greșite comune este că sfecla trebuie curățată înainte de tratamentul termic. Dimpotrivă – este mai bine să-l lași cu coaja . De ce? Veți afla mai jos câteva rânduri.

 • O poți găti clasic în apă clocotită . Puneți toată sfecla roșie (adică netăiată), inclusiv coaja, în apă clocotită și gătiți timp de cel puțin 45 de minute, până când se înmoaie. Datorită pielii, sfecla nu își pierde atât de mult din pigmentul roșu în timpul gătirii, adică nu se estompează.

 • În mod similar, poate fi pregătit pentru abur . Puteți aburi eficient, rapid și simplu într-un abur. Înainte de a investi în acest ajutor la îndemână, citiți testul de comparare a vaporilor mari . Cu toate acestea, o oală obișnuită și un aburi și mai obișnuit vor fi suficiente. Aburirea durează puțin mai mult, cel puțin 55 de minute, dar sfecla își păstrează toate substanțele nutritive pentru că nu sunt spălate în apă.

 • De asemenea, puteți coace sfecla în cuptor . Frecați întreaga sfeclă roșie (inclusiv coaja) cu ulei de măsline, înveliți-o în folie și coaceți la 200°C până la o oră și jumătate. În timpul acestei pregătiri, este necesar să verificați mai des sfecla pentru a vă asigura că nu arde. Cu toate acestea, prin coacere capătă un gust aromat mult mai puternic, care îi este propriu.

Cum să îndepărtați rapid coaja

Motivul pentru care lasă pielea pe sfeclă este că se desprind foarte ușor după tratamentul termic. După răcire, veți avea nevoie doar de un prosop de hârtie pentru a curăța sfecla fiartă, aburită și coaptă. Pur și simplu ștergeți acea coajă, ușor și fără efort.

Dacă nu aveți timp suficient pentru a pregăti sfecla roșie, o puteți curăța și tăia în bucăți mici – acest lucru va scurta timpul de gătire și coacere. Cu toate acestea, este necesar să se țină cont de faptul că sfecla care nu este pregătită întreagă și cu coajă își va pierde nu numai culoarea strălucitoare, ci și gustul tipic.

Coacerea în cuptor Pregătirea cu abur Fierbe în apă
Sfeclă
intregi si cu coaja
90 de minute 55 de minute 45 de minute
Sfeclă
feliate și decojite
50 de minute 35 de minute 25 de minute

Sfat util – sfecla pre-gătită ambalata în vid este, de asemenea, disponibilă în magazine. Acest lucru vă va economisi mult timp pe care altfel l-ați petrece în bucătărie. Puteți să-l fierbeți pentru o perioadă scurtă de timp, dar nu este necesar – doar tăiați-l și amestecați-l în farfurie.

Consumați sfeclă sub orice formă

Sfecla rosie poate fi consumata atat fiarta cat si cruda. Cel crud seamănă foarte mult cu un pepene verde, are un gust dulce și este plin de apă. Din acest motiv, sucul de sfeclă este o materie primă populară pentru producția de suc. Magazinele oferă nu doar sfeclă 100%, ci și cele combinate cu fructe sau chiar fermentate.

Pudră de sfeclă roșie

Dacă nu vă place gustul sfeclei, dar ați dori să profitați de beneficiile sale pentru sănătate, folosiți-le ca condiment. Pudra de sfeclă roșie uscată este folosită în mod obișnuit pentru a aroma alimentele sau pentru a colora produsele de cofetărie. De asemenea, este popular printre sportivi, deoarece este un ingredient gustos și hrănitor în shake-urile proteice.

chipsuri sănătoase

Îți poftești adesea ceva sărat și „nesănătos”? Încercați o alternativă de chip de sfeclă. Sunt gustoase, în plus, semnificativ mai benefice pentru organism decât cele de cartofi. Conțin cu 88% mai puține grăsimi și oferă o cantitate semnificativă de calciu și fier chiar și după tratamentul termic. Găsești mai multe tipuri în magazine, dar le poți face și tu acasă la cuptor.

Aruncă o privire la procesul de preparare și poți încerca și varianta lor dulce cu scorțișoară.

Beet Chips - Martha Stewart

Mai multe sfaturi pentru rețete de sfeclă roșie

Mic dejun

 • Sfecla roșie este cel mai folosit ingredient în băuturile mixte. Toate substanțele benefice rămân în sucul crud de sfeclă roșie, iar organismul uman le primește în cea mai mare măsură posibilă. Sunt populare și diversesmoothie-uri de detoxifiere care vizează probleme specifice de sănătate.

 • Încearcă marmeladă. Da, ai citit bine, se poate face marmeladă foarte gustoasă și sănătoasă din sfeclă.

Prânzuri și cine

 • Sfecla roșie este, de asemenea, un ingredient de bază pentru borș . Cu toate acestea, nu este singura supă făcută din această legumă care merită încercată. O supă cremoasă de sfeclă roșie prăjită sau o supă de sfeclă roșie mai picantă cu ardei iute este de asemenea grozavă. Inspiră-te din rețete individuale și gustă singur care este cea mai bună.

 • Încercați, de exemplu , chiftele de sfeclă roșie sau tartarul de sfeclă roșie fals. Sfecla roșie este folosită în mod popular ca înlocuitor de carne. O versiune fără carne a celebrului aperitiv italian – acesta este carpaccio de sfeclă roșie . Mâncare nu numai pentru vegetarieni și vegani; reteta este foarte variabila si deseori include, de exemplu, somon afumat.

 • Sfecla roșie este, de asemenea, o garnitură versatilă. Cel mai adesea se servește fript, asezonat cu usturoi. Este un înlocuitor excelent pentru cartofi – piure de sfeclă roșie în loc de piure de cartofi sau clătite cu sfeclă roșie în loc de chipsuri de cartofi.

Gustări și deserturi

 • O altă modalitate de a procesa sfecla este să faci o tartinatură, dip sau chiar hummus din ele. Retetele pentru prepararea tartinelor si dips-urilor ofera nenumarate combinatii de ingrediente. Există variante cu dovlecei, hrean, dar și brânză de capră. Cu toate acestea , sfecla roșie tartinată cu usturoi și maioneză rămâne un produs de bază gustos, care pur și simplu nu poate fi învins.

 • Sfecla crudă nu este doar dulci, ci și excepțional de suculentă datorită conținutului de apă. Din acest motiv, este un ingredient foarte popular pentru prepararea salatelor. De exemplu, salata de sfeclă roșie cu mere este populară și chiar și copiilor le place datorită gustului dulce. Le oferă astfel părinților o oportunitate unică de a-și determina copiii să mănânce legume pline de nutrienți fără proteste. Foarte populare sunt și variantele picante – salata de sfeclă roșie cu ceapă roșie sau chiar hrean. Acestea merg perfect cu fripturi.

 • Vești bune, mai ales pentru iubitorii de deserturi – sfecla roșie poate fi și coaptă. Și nu doar dulciuri, ci și produse de copt, care vor avea nenumărate beneficii pentru sănătate datorită sfeclei. Puteți încerca o prăjitură cu sfeclă de ziua de naștere , o prăjitură cu umplutură dulce de sfeclă roșie sau pâine cu sfeclă roșie.

Fermentarea sfeclei

 • Dacă doriți să păstrați sfecla pe tot parcursul anului, este posibil și să le fermentați. Sfecla murată este chiar mai sănătoasă decât sfecla crudă. Fermentarea într-o anumită măsură înmulțește conținutul de vitamine, iar acidul lactic produs în timpul fermentației sporește efectele substanțelor benefice.

Alte soiuri de sfeclă de grădină

Sfecla roșie de grădină are câteva alte soiuri, precum Albina Vereduna – un soi alb, Bull’s Blood – care este cultivată pentru frunzele sale roșii și Burpee’s Golden – o sfeclă cu pulpa galbenă.

Specii de sfeclă de grădină Albina Vereduna Bulls Blood și Burpee's Golden
de la thompson-morgan.com, highmowingseeds.com, organicseeds.eu

Alte soiuri care sunt cultivate în principal în SUA sunt Chiogga – care are inele albe specifice în pulpa roșie, Detroit Dark Red și Red Ace – tipuri comerciale americane populare.

Specii de sfeclă de grădină Chiogga Detroit Dark Red și Red Ace
sursa: bolster.eu, highmowingseeds.com

Sfeclă de zahăr

Sfecla de zahăr este o specie importantă. A fost folosit pentru prima dată ca sursă de zahăr în Silezia. În 1840, sfecla de zahăr era sursa pentru 5% din zahărul mondial, în 1880 era deja pentru 50%.

Pentru a face zahăr, sfecla roșie se toacă și se încălzește în apă. Lichidul de zahăr este filtrat din conținut și lăsat să se cristalizeze în zahăr. Sfecla de zahăr conține până la 18% zahăr, care este chiar mai mult decât zahărul din trestie (maximum 15%).

Sfecla de zahar dupa recoltare
sursa: farming.org.ua

În ultimii ani, popularitatea melasei este din nou în creștere. Melasa este un produs secundar al producției de zahăr. Acest sirop maro are mai puține calorii decât mierea și este folosit ca înlocuitor de îndulcitor.

Zahărul din sfeclă este, de asemenea, folosit pentru a face alcool. În unele țări europene, din el se face vodca, iar în Cehia, Tuzemák este un distilat de rom popular.

Milan & Ondra

Amandoi suntem fani ai mancarii bune si ne place sa gatim. Pe acest site, vrem să vă inspirăm cu rețete tradiționale, dar și mai puțin obișnuite. Vom fi fericiți dacă veți încerca rețetele noastre și ne spuneți cum v-au plăcut. Pofta buna! :)

X