Șofranul, un condiment care își merită la propriu și la figurat greutatea în aur. Învață să-l folosești în alte moduri decât doar cu orez!

Șofranul este unul dintre cele mai valoroase și, de asemenea, cele mai scumpe condimente din lume.

Firele minuscule roșii care dau preparatelor o nuanță galbenă sunt literalmente legendare.

De ce este atât de scump?

Cum să prepari cel mai delicios orez cu șofran?

Și chiar are efecte vindecătoare miraculoase?

Descoperă alături de noi secretul acestui prețios condiment, dar și medicament și vopsea.

Ce este șofranul?

Șofranul, spre deosebire de multe alte condimente, nu este o sămânță, rădăcină sau fruct. Sunt capete de flori uscate ale unei mici plante numite crocus sativus. Este unul dintre cele mai vechi, mai valoroase și mai scumpe condimente din lume, numit adesea aur roșu. Este folosit în principal în bucătăria arabă, indiană, spaniolă, italiană și franceză.

În legătură cu șofranul, mulți dintre noi ne amintim și de proverbe de genul „a fost mult ca șofranul”, sau „nu era prea mult ca șofranul” sau „a economisi cu ceva ca șofranul”. Toate aceste zicale populare sunt dovada cât de rar era șofranul condimentat pentru strămoșii noștri și cât de puțin și cu grijă era folosit.

Șofran proaspăt pe o farfurie.
sursa: gazzettadelgusto.it

Șofran întreg vs. șofran măcinat

Acest condiment poate fi achiziționat în două forme, întreg și măcinat. Dacă este posibil, preferați întotdeauna șofranul întreg. Cu șofranul măcinat, este mult mai ușor să-l pui cu pumnul, iar gustul și mirosul lui nu sunt nici atât de intense. Dacă aveți nevoie de șofran măcinat pentru gătit, măcinați-l sau zdrobiți-l cu un mojar și un pistil chiar înainte de utilizare.

Șofran măcinat într-un castron de lemn.
sursa: agrodolce.it

Ce gust are șofranul?

Știm cu toții despre șofran, că colorează alimentele într-o culoare aurie. Dar cum are gust? Șofranul este foarte delicat și parfumat. Gustul ușor dulceag este foarte specific, este greu de descris, dar poți recunoaște imediat șofranul în feluri de mâncare. Pe de altă parte, șofranul care are gust amar, metalic sau ca „plastic” este adesea doar o imitație ieftină a acestui condiment unic.

Cum să recunoști șofranul adevărat?

Datorită prețului ridicat al acestui condiment, „punsul” lui a fost asociat cu șofranul încă din cele mai vechi timpuri. Șofranul adevărat are aproximativ 2-3 centimetri lungime fire sau fibre roșii sau maro-violet care se lărgește ușor la un capăt. Nu trebuie să conțină stamine de flori galbene. Când îl miroși, miroase floral, iar când îl freci ușor între degete, le îngălbenește.

șofran fals

Ca și în cazul variantei mai ieftine de șofran, uneori poți să dai peste șofran fals sau chiar turcesc, care nu provine din șofranul semănat. Acestea sunt în mare parte felii de coroană uscate ale unei plante asemănătoare ciulinului numită șofrănel (Carthamus tinctorius).

O altă plantă care a fost adesea amestecată cu șofranul adevărat în trecut a fost galbenele (Calendula officinali), în special petalele sale galbene sau portocalii. Șofranul măcinat este relativ ușor de falsificat prin amestecarea cu turmeric sau boia de ardei.

O farfurie cu petale de șofran, care este adesea confundată cu șofran.
sursa: italian.alibaba.com

De ce este șofranul atât de scump?

Pentru a înțelege mai bine prețul ridicat al acestui condiment, este necesar să ne apropiem de achiziția lui. Șofranul înflorește doar o săptămână pe an, de obicei toamna, iar fiecare floare de șofran produce doar două-trei vârfuri asemănătoare firului. Datorita fragilitatii lor, capetele trebuie adunate manual, dimineata cand florile sunt inca inchise. Bondarii trebuie apoi separați manual de restul florii și uscați.

De câte flori de șofran sunt necesare pentru 1 kg de condiment?

Avand in vedere cat de mici si usoare sunt capetele de flori, se spune ca pentru un kilogram de condiment sunt necesare aproximativ 150.000 de flori.

Culege manual șofran într-un coș.
sursa: ortodacoltivare.it

Origine și istorie

Deși originile sale sunt încă oarecum neclare, se crede că șofranul a fost cultivat pentru prima dată în Grecia în timpul epocii bronzului. Astăzi, acest condiment este cultivat în principal în Iran, șofranul iranian este un termen recunoscut în bucătăria mondială. În plus, este cultivat și în India, Grecia, Maroc, Afganistan, Spania și Italia.

Veți afla câteva fapte interesante despre producția de șofran iranian de renume mondial prin acest videoclip.

This is the World’s Most Expensive Spice | National Geographic

Un fapt interesant este că cuvântul șofran sună foarte asemănător în multe limbi ale lumii. Se crede că este derivat din persanul za’faran, sau galben. Dacă credeți că din cauza culorii galbene pe care o dă șofranul preparatelor, merită să lămuriți că civilizațiile antice foloseau șofranul în primul rând ca colorant, nu ca condiment.

La ce se folosește șofranul?

Unul dintre marile avantaje ale șofranului este că este foarte ușor de adăugat în dietă. Pentru a găti cu șofran, trebuie mai întâi să măcinați fibrele de șofran într-o râșniță de condimente sau folosind un mojar și un pistil.

Pulberea roșie rezultată poate fi apoi amestecată cu apă, unt sau ulei și adăugată la tocane, bulion, sosuri, creme dulci și, bineînțeles, orez. De obicei, nu aveți nevoie de mai mult decât proverbialul strop de el în rețete.

 • Un fel de mâncare foarte popular este risotto cu șofran. Când să adăugați șofran la risotto? Pur și simplu adăugați-l în bulion pentru a acoperi ceapa prăjită și orezul. Există multe rețete de risotto pe care le poți face speciale cu șofran.

 • În lunile secetoase, puteți folosi și șofranul pentru a aprinde diferite tipuri de supe. Veți aprecia cel mai mult șofranul la prepararea supelor cremoase , dar poate fi adăugat și în bulionul clasic.

 • Coaceți acasă tot felul de prăjituri sau deserturi? Utilizați șofran când faceți creme de prăjitură . Le va oferi nu numai o culoare galbenă frumoasă, ci și un gust și o aromă originală. Nu în ultimul rând, puteți adăuga desigur și șofran în aluat.

 • Pur și simplu, șofranul poate fi folosit și la producerea diferitelor dips sau maioneză de casă, cărora le conferă o culoare galben strălucitor și un gust delicios.

 • Câteva fire de șofran pot fi adăugate cu ușurință și în ceaiul negru. Băutura rezultată poate fi băută caldă sau rece. O altă variantă este prepararea laptelui de șofran.
Farfurie cu risotto cu sofran galben.
sursa: giallozafferano.it

Cât șofran pentru orez?

Majoritatea oamenilor asociază șofranul cu colorarea și aromatizarea orezului. În acest scop, șofranul este folosit nu numai în multe țări din Orientul Mijlociu, ci și la prepararea paella-ului național spaniol. În rețete, cantitatea de șofran este deseori menționată oarecum „inexact”, folosind cuvinte precum un praf, o cantitate mică sau puțin. În general, veți avea nevoie de 4-5 crenguțe de șofran uscat pentru 200 de grame de orez, sau aproximativ o jumătate de linguriță după măcinare.

Apă de șofran

În bucătăriile asiatice, șofranul este adăugat cel mai adesea la feluri de mâncare sub formă de apă de șofran sau infuzie. Producția sa este foarte simplă, iar gustul și aroma șofranului se dezvoltă mai bine în preparate. Folosind un mojar și un pistil sau o râșniță de condimente, măcinați două lingurițe de fire de șofran împreună cu un cub de zahăr sau un praf de sare grunjoasă într-o pudră. Apoi adăugați un sfert de cană de apă caldă și lăsați să se răcească. Puteți folosi acest elixir radiant în orez, mâncăruri de legume la abur și deserturi.

Prepararea apei cu șofran.
sursa: herzindagi.com

Cum se păstrează șofranul?

Păstrați condimentele de șofran într-un loc răcoros, uscat și întunecat. Poate fi păstrat până la doi ani, dar rețineți că are cea mai mare aromă și aromă în primele șase luni de la recoltare. Pentru depozitare, utilizați un recipient etanș cât mai mic posibil, astfel încât să nu fie prea mult aer în el. Nu puneți șofranul în frigider, s-ar putea uda acolo, ceea ce i-ar afecta negativ calitatea.

Cu ce să înlocuiți șofranul?

Datorită specificului și unicității șofranului, este foarte dificil să-l înlocuiești cu altceva în preparate. Dacă doriți să adăugați doar o culoare galbenă preparatului, o puteți obține adăugând turmeric. Cu toate acestea, gustul felului de mâncare va fi complet diferit.

Efectele medicinale ale șofranului

Șofranul a fost venerat și folosit pentru proprietățile sale vindecătoare încă din cele mai vechi timpuri. De exemplu, în Iran au mâncat șofran pentru a crește libidoul, a îmbunătăți starea de spirit și memoria. Ce efecte confirmate științific are consumul de șofran asupra organismului nostru?

 • Un antioxidant puternic – șofranul conține o serie de compuși vegetali. Acestea acționează ca antioxidanți sau molecule care protejează celulele de radicalii liberi și stresul oxidativ. Antioxidanții importanți de șofran includ crocină, crocetină, safranal și kaempferol.
  • Crocina și crocetina sunt pigmenți carotenoizi care sunt responsabili pentru culoarea roșie a șofranului. Ambii compuși au efecte antidepresive, protejează celulele creierului de deteriorarea treptată și îmbunătățesc procesele inflamatorii.
  • Safranal îi conferă șofranului aroma și aroma sa distinctă. Cercetările arată că poate ajuta la îmbunătățirea stării de spirit, a memoriei și a capacității de învățare, precum și la protejarea celulelor creierului de stresul oxidativ.
  • Kaempferolul se găsește în petalele de șofran. Acest compus este asociat, de exemplu, cu reducerea inflamației, proprietăți anticancerigene și efecte antidepresive.

 • Îmbunătățește starea de spirit și ameliorează simptomele depresiei – șofranul este uneori numit condimentul soarelui. Acest lucru se datorează nu numai culorii sale îndrăznețe, ci și pentru că vă poate ajuta să vă îmbunătățiți starea de spirit. Studiile confirmă că suplimentele alimentare cu șofran sunt semnificativ mai eficiente decât placebo în tratarea simptomelor depresiei ușoare până la moderate.

 • Efecte anticancerigene – conținutul ridicat de antioxidanți ajută la neutralizarea radicalilor liberi nocivi. Daunele radicalilor liberi sunt legate de boli cronice precum cancerul. În studiile pe eprubetă, s-a demonstrat că șofranul și compușii săi ucid în mod selectiv celulele canceroase de colon, lăsând nevătămate celulele sănătoase. Acest efect se aplică și celulelor canceroase ale pielii, măduvei osoase, prostatei, plămânilor, sânului și colului uterin.

 • Ameliorează simptomele sindromului premenstrual – sindromul premenstrual descrie simptomele fizice, emoționale și psihologice care apar înainte de începerea menstruației. Studiile arată că șofranul poate ajuta la tratarea simptomelor neplăcute ale PMS, cum ar fi iritabilitatea, durerile de cap și anxietatea.

 • Afrodisiac – studiile au arătat că șofranul poate avea proprietăți afrodisiace, în special la persoanele care iau antidepresive.

 • Reduce factorii de risc pentru bolile de inima – Studiile pe animale și pe eprubete sugerează că proprietățile antioxidante ale șofranului pot scădea nivelul colesterolului din sânge și pot preveni înfundarea vaselor de sânge și a arterelor.

 • Îmbunătățește memoria la pacienții cu boala Alzheimer – proprietățile antioxidante ale șofranului au un efect pozitiv asupra abilităților cognitive la adulții cu boala Alzheimer.

 • Poate îmbunătăți vederea la adulții cu degenerescență maculară legată de vârstă

 • Reduce pofta de mancare si ajuta la pierderea in greutate

Valori nutriționale, vitamine și minerale din șofran

Șofranul, ca și alte condimente, conține multe substanțe valoroase. Tabelele arată valori pentru o linguriță sau 0,7 grame de șofran.

Calorie Proteinele Grasimi Carbohidrați Fibră
2,17 kcal 0,08 g 0,041 g 0,458 g 0,027 g

Dintre minerale, șofranul este deosebit de bogat în magneziu, mangan și seleniu.

Potasiu Fosfor Magneziu Mangan Seleniu Calciu Fier
12 mg 1,76 mg 1,85 mg 0,199 mg 0,039 0,777 mg 0,078 mg

În plus, conține și vitamina C și unele vitamine B.

Vitamina B1 Vitamina B2 Vitamina B3 Vitamina B6 Vitamina C Calciu Fier
0,001 mg 0,002 mg 0,01 mg 0,007 mg 0,566 mg 0,777 mg 0,078 mg

O altă utilizare a șofranului

Astăzi, șofranul este folosit în principal în bucătărie, dar în trecut acest lucru era departe de a fi cazul. Timp de multe secole, șofranul a fost o materie primă apreciată pentru vopsirea țesăturilor și a fost, de asemenea, folosit pentru a face pigmenți artistici galbeni care au fost folosiți în artele plastice, precum și pentru iluminarea cărților.

Astăzi, șofranul îl găsești și în diverse produse cosmetice, în special creme și alte preparate pentru piele, precum și în suplimentele alimentare.

Creșterea șofranului

Șofranul aparține familiei de plante iris. Se cultivă din tuberculi, bulbi, asemănător lalelelor sau narciselor. Se trezesc în septembrie și lăstarii cresc din pământ. După ce cresc frunzele de culoare verde smarald, filiforme, apare o frumoasă floare mov, din care se extrage condimentul.

Două până la trei fire roșii fac parte din structura feminină a florii. Colectarea florilor are loc de obicei la sfârșitul lunilor octombrie și noiembrie. În cele din urmă, șofranul crește bulbi la sfârșitul primăverii, se usucă și plante noi cresc din bulbii noi anul viitor.

Șofran înflorit semănat.
sursa: siciliaagricoltura.it

Planta necesită un sol relativ bun și un loc însorit. Tuberculii sunt foarte sensibili la udare excesivă. Șofranul poate fi cultivat prin diverse metode, principala diferență fiind între cultivarea anuală și cea perenă. Anual înseamnă că bulbii sunt săpați și transplantați în sol diferit în fiecare an. Cultivarea perena înseamnă păstrarea bulbilor timp de 3 până la 5 ani în același sol fără a-i muta.

Crește-ți propriul șofran

În cehă, șofranul este uneori numit crocus după numele său latin Crocus sativus. Putem vedea adesea crocusi înflorind în grădini în lunile de primăvară. Totuși, în acest caz, vorbim despre alte tipuri de șofran, în special șofranul de primăvară sau cu flori albe, nu șofranul cu semințe. Dar chiar și asta poate fi cultivată acasă cu puțină răbdare.

Milan & Ondra

Amandoi suntem fani ai mancarii bune si ne place sa gatim. Pe acest site, vrem să vă inspirăm cu rețete tradiționale, dar și mai puțin obișnuite. Vom fi fericiți dacă veți încerca rețetele noastre și ne spuneți cum v-au plăcut. Pofta buna! :)

X