Stevia dulce este o opțiune excelentă pentru a înlocui zahărul în viața ta. Dar este ea cu adevărat sănătoasă?

Stevia este o plantă din care obținem un îndulcitor puternic.

Îndulcitorul natural nu conține multe calorii.

Excelent pentru oricine caută să slăbească.

Chiar și diabeticii îl pot consuma.

Ce se ascunde în acest produs unic?

Să aruncăm o privire la tot ce trebuie să știi!

Ce este stevia?

Stevia este unul dintre cele mai uimitoare alimente din lume. Contine zero calorii!

Îndulcitorul cu stevia este făcut din glicozide de steviol. Acesta este compusul conținut de frunzele acestei plante. Produsul rezultat este de 200 până la 300 de ori mai dulce decât zahărul, dar nu conține calorii.

Câtă stevia în loc de zahăr? Doza zilnică de zahăr ar trebui să fie de 131 de grame, pe care o puteți înlocui cu 0,5 grame de stevie.

Stevia aparține familiei de plante Asteraceae și rudele sale sunt margaretele sau ambrozia. Se găsește în mod natural în New Mexico, Arizona, Texas, Paraguay sau Brazilia.

Istorie

Stevia a fost descoperită de un botanist italian pe nume Moises Santiago Bertoni. A descoperit-o la sfârșitul secolului al XIX-lea în Paraguay. Tribul local de oameni numiti Guarani a folosit planta de secole în vindecarea naturală.

Nativii foloseau frunzele plantei pentru arsuri, colici, probleme cu stomacul sau ca contraceptie. În plus, erau consumate și ca dulciuri.

Un botanist a avut nevoie de aproximativ 10 ani pentru a descoperi planta însăși în natură. Curând după aceea, stevia a început să fie cultivată și recoltată ca plantă disponibilă în mod obișnuit.

Cultivarea steviei

Stevia este una dintre plantele pe care le poți cultiva în grădină sau într-un ghiveci. Astfel vei avea frunze dulci și proaspete ori de câte ori ai nevoie de ele.

Le puteți folosi proaspete sau uscate în bucătărie.

Să ne uităm la un mod simplu de a crește o plantă acasă:

 • Plantați stevia primăvara după ce toate înghețurile au încetat.
 • Plantați plantele la aproximativ 45 de centimetri unul de celălalt. Dacă folosești un ghiveci cu flori, vei avea nevoie de un recipient cu diametrul de 30 de centimetri.
 • Planta iubește soarele și solul bogat, bine drenat, cu un pH de 6,7 până la 7,2.
 • Trebuie să utilizați îngrășământ în mod regulat. Alegeți un îngrășământ pentru plante solubil în apă.
 • Udați întotdeauna când primii 2 centimetri de sol sunt uscati. În caz contrar, nu udați planta, altfel rădăcinile ei vor putrezi.

Recoltarea și depozitarea

Puteți recolta frunzele plantelor dulci când sunt suficient de mari pentru a fi folosite. Au cel mai bun gust în lunile de toamnă și înainte ca plantele să înflorească.

Puteți folosi frunze proaspete de stevie sau le puteți usca. În formă uscată, vă vor rezista multe luni și au, de asemenea, un gust foarte dulce. Cum să le usuci?

 • Întindeți frunzele plantei pe o cârpă într-o zi uscată și însorită.
 • Lăsați frunzele să se usuce cel puțin o zi (aduceți-le în casă peste noapte).
 • Puteți folosi și un deshidrator de alimente dacă aveți unul acasă. Când frunzele sunt uscate și crocante, le puteți zdrobi pentru a obține un condiment uscat.
 • Păstrați frunzele uscate sau pulberea într-un recipient etanș pentru a preveni umiditatea să ajungă la materia primă.
plantă de stevie înflorită
Sursa: pixabay.com

Cum se folosește stevia în bucătărie?

Dacă decideți să creșteți această plantă acasă, puteți folosi frunzele sale proaspete.

Ce gust are stevia? Oamenii descriu gustul său ca fiind complet dulce. Deoarece acest îndulcitor este mult mai puternic decât zahărul, are un gust ușor diferit. În orice caz, stevia este incredibil de dulce.

Puteți adăuga cu ușurință frunzele în băuturi, ceai sau limonadă ca îndulcitor. Dar le poți adăuga și în sosuri în loc de zahăr.

Ceaiul de plante pe care îl obțineți după ce turnați apă clocotită peste frunze este de asemenea excelent.

Frunzele proaspete sunt mai puțin dulci decât frunzele uscate sau îndulcitorul în sine. Chiar și așa, sunt mai dulci decât zahărul, așa că trebuie să ții cont de asta la dozare.

Vestea bună este că îl puteți folosi cu ușurință în loc de zahăr în aproape orice faceți.

Are un gust uimitor în deserturi, de exemplu în bile de cocos în multe feluri. Dar îl puteți adăuga și în fulgii de ovăz sau terci de hrișcă de dimineață, la care va adăuga o dulceață unică fără a adăuga o cantitate inutilă de calorii.

În magazin găsești și sirop de stevie, pe care îl poți face acasă din frunzele plantei. Utilizarea siropului este foarte simplă. Funcționează ca un îndulcitor lichid. Utilizați foarte puțin deoarece acest îndulcitor este foarte puternic. Câteva picături vor face.

Stevia ca îndulcitor pentru diabetici

Avem vești grozave pentru toți cei care suferă de diabet. Stevia și îndulcitorii similari sunt benefice pentru persoanele cu diabet, atâta timp cât nu sunt folosiți în exces.

Multe beneficii sunt asociate cu consumul de stevie, și nu numai pentru diabetici:

 • efecte antioxidante luptă împotriva bolilor,
 • controlul glicemiei,
 • reducerea foamei (sprijinirea pierderii în greutate),
 • protecție împotriva leziunilor hepatice și renale,
 • reducerea trigliceridelor și a colesterolului ridicat.

Valorile nutriționale ale steviei

Calorie 0 kcal
Grasimi 0 g
Colesterolul 0 g
Carbohidrați 1 g
Proteinele 0 g
frunze de stevie
Sursa: pixabay.com

Este stevia dăunătoare sănătății?

În general, experții sunt de acord că stevia este complet sigură de consumat cu moderație.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, aportul zilnic ar trebui să fie de aproximativ 4 miligrame per kilogram de greutate corporală. Cu toate acestea, nu se știe ce se poate întâmpla cu un consum excesiv al acestui îndulcitor.

Unele cercetări arată că consumul poate avea și dezavantaje. Se pare că poate exista un dezechilibru de bacterii bune și rele în intestin, ceea ce poate duce la probleme digestive.

În prezent, nu există prea multe cercetări și studii care să demonstreze efectul negativ al steviei asupra organismului uman. Majoritatea oamenilor îl consumă pentru că este mult mai sănătos decât zahărul.

Stevia și pierderea în greutate

Consumul de zaharuri adăugate nu numai că provoacă creșterea în greutate, ci și diabetul de tip 2 și multe alte probleme de sănătate. Limitarea zahărului în dietă este așadar scopul multora dintre noi.

Stevia este un îndulcitor cu conținut scăzut de calorii care poate ajuta la pierderea în greutate și poate reduce riscul apariției anumitor boli.

Mulți oameni cred că acest îndulcitor este la fel de rău ca zahărul, dar acest lucru nu este adevărat. Potrivit cercetărilor, oamenii au slăbit și au consumat mai puține calorii atunci când au folosit stevia sau alți îndulcitori artificiali.

Stevia este un produs minunat care poate fi folosit nu numai de diabetici. Te va ajuta sa slabesti, este benefic pentru sanatatea organismului uman si inlocuieste cu usurinta zaharul clasic. Trebuie doar să folosiți câteva picături de sirop sau câteva frunze proaspete sau uscate. Totul este mult mai dulce decât zahărul și funcționează excelent în ceai, deserturi și sosuri.

Milan & Ondra

Amandoi suntem fani ai mancarii bune si ne place sa gatim. Pe acest site, vrem să vă inspirăm cu rețete tradiționale, dar și mai puțin obișnuite. Vom fi fericiți dacă veți încerca rețetele noastre și ne spuneți cum v-au plăcut. Pofta buna! :)

X