Susan, o plantă ale cărei semințe oferă multe beneficii! Ce altceva ar trebui să știi despre el?

Susanul este cultivat în principal pentru semințele sale.

Cum ne sunt utile și ce substanțe conțin?

Toate acestea le vei afla in articolul urmator!

Susan, planta cu seminte miraculoase

Susanul, numit Sesamum indicum în latină, este cultivat de mai bine de 3000 de ani. Semințele sale sunt considerate a fi printre cele mai vechi semințe cu cel mai mare conținut de ulei.

Este o planta robusta care poate face fata climatelor uscate cu temperaturi ridicate. A fost cultivat în mare parte de fermierii de la marginea deșertului. Din acest motiv, a fost numită și o cultură „supraviețuitoare”.

Este o plantă anuală care crește până la o înălțime de 50 până la 100 cm. Are frunze lungi și flori colorate. Acestea pot fi albe, albastre sau violete.

După cum am menționat deja, susanul este cultivat în principal pentru semințele sale. Semințele de susan sunt mici, de aproximativ 3 până la 4 mm. Sunt în formă de ou și ușor turtite. Se laudă cu un conținut ridicat de ulei.

Peste 80% din semințele de susan sunt exportate din India.

De ce să consumi susan?

Recent, s-a vorbit despre susan ca fiind un superaliment. Are un conținut ridicat de multe minerale benefice, inclusiv cupru, calciu, mangan, fier, zinc și fibre. De asemenea, este o sursă excelentă de nutriție pentru vegetarieni și vegani.

În plus, conține un tip specific de fibre – lignan, despre care s-a demonstrat că ajută la scăderea colesterolului, la prevenirea hipertensiunii arteriale și la protejarea ficatului de deteriorarea oxidativă.

Câte semințe poți consuma pe zi? 0,5-1 lingurita pe zi.

seminte de susan
Sursa: pixabay.com

Studiul a arătat că consumul de susan a determinat o reducere atât a tensiunii arteriale sistolice, cât și a celor diastolice, îmbunătățirea glicemiei și a hemoglobinei.

Când consumi ulei de susan, stresul oxidativ și peroxidarea lipidelor sunt reduse.

seminte de susan

Semințele de susan fac parte din planta anuală de susan. Dacă semințele sunt coapte, păstăile lor negre se vor deschide.

Împărțim semințele în mai multe tipuri, dar le vom arunca o privire mai atentă mai jos. Semințele au 3-4 mm lungime și 2 mm lățime.

Le putem considera o sursă bogată de uleiuri naturale, lignani, antioxidanți, proteine, fibre și vitamine și minerale precum calciu, fier, potasiu, fosfor, magneziu, vitamine B și vitamina E.

Gustul semințelor seamănă cu o aromă de nucă și sunt, de asemenea, ușor dulci. Semințele de susan negru sunt mai amare.

Seminte de susan si sanatate

Semințele de susan oferă o serie de beneficii pentru sănătatea ta. Acestea scad zahărul din sânge și tensiunea arterială. Sunt antioxidanti, antibacterieni si antiinflamatori.

Datorită polifenolilor, aceștia pot ajuta la sănătatea părului. De exemplu, masajul uleiului de susan în scalp promovează creșterea părului.

Produse cosmetice din semințe de susan
Sursa: pixabay.com

Semințele de susan au un conținut mai mare de fibre, datorită cărora asigură o funcție digestivă adecvată.

Valori nutritive

Din susan se consumă doar semințele sale. Acestea sunt bogate în fibre, potasiu, cupru și vitamine B. Puteți vedea alte valori nutritive, vitamine și minerale în următorul tabel:

Valori nutritive Seminte de susan 100 g
Calorie 631 kcal
Proteinele 20 g
Carbohidrați 12 g
Grasimi 61 g
Fibră 12 g
Calciu 60 mg
Fier 6,4 mg
Potasiu 370 mg
Cupru 1,40 mg
Vitamina B1 0,699 mg
Vitamina B3 5.800 mg
Vitamina B6 0,400 mg
Vitamina E 1,68 mg

Tipuri de susan

Există diferite tipuri de semințe de susan. Cele mai frecvent utilizate soiuri de semințe de susan sunt:

susan alb

Semințele de susan alb sunt considerate a fi semințele care sunt în forma lor cea mai pură. Conțin aproximativ 50% ulei.

Au gust de nucă și sunt folosite ca mirodenii la copt. Sunt folosite mai ales pentru a presăra chifle și prăjituri.

Sub formă de pudră, semințele de susan alb sunt adăugate în sosurile de curry, chutneys și orez.

În cadrul varietății de semințe de susan alb se pot găsi atât soiuri decojite, cât și nedecorticate.

Susan negru

Semințele de susan negru sunt bogate în aromă și sunt folosite mai ales ca condiment pentru salate, pentru marinarea cărnii și legumelor și, de asemenea, în scopuri medicinale.

Se crede că semințele de susan negru au proprietăți medicinale și conțin niveluri ridicate de antioxidanți.

Un castron plin cu seminte de susan negru
Sursa: pixabay.com

Sunt folosite pentru aromatizarea produselor de copt și sunt, de asemenea, folosite pentru a face o pulbere care este foarte parfumată și are un gust distinct. Este adesea adăugat la felurile de mâncare cu orez.

Puteți mânca susan negru ca atare sau îl puteți folosi pentru a face lapte sau pastă de tahini.

Puteți vedea în tabelul următor că este o sursă excelentă de grăsimi, carbohidrați și proteine.

Valori nutritive Seminte de susan negru 14 g
Calorie 100 de calorii
Proteinele 3 g
Carbohidrați 4 g
Grasimi 9 g
Fibră 2 g
Grăsimi saturate 1 g
Grăsimi mononesaturate 3 g
Grăsimi polinesaturate 4 g

Uleiul de cea mai înaltă calitate este produs din acest tip de semințe de susan.

Semințele de susan negru sunt uneori folosite ca înlocuitor de nuci.

susan roșu

Aceste semințe de susan sunt bogate în aromă, așa că sunt folosite în principal în preparate pentru a spori gustul.

De exemplu, mexicanii folosesc semințele roșii ca ingredient în sosuri.

Cultivarea susanului

Cum crește susanul? Susanul este o plantă foarte adaptabilă și nepretențioasă, prin urmare nu necesită condiții speciale pentru cultivare.

Solul nisipos sau lutos este o alegere bună. Nu este necesară fertilizare sau udare regulată pentru cultivare.

Planta de susan are nevoie de mult soare direct. De exemplu, plantați-l lângă un zid de piatră sau cărămidă pentru a crește producția de căldură. Susanul nu are nicio problemă cu seceta.

Semințele de susan nu trebuie însămânțate direct afară. Plantați-le în interior pentru prima dată cu patru până la șase săptămâni înainte de data ultimului îngheț. Udă-le o dată pe săptămână până când germinează.

Vârful florii de susan este în iulie sau începutul lunii august. După recoltarea semințelor, depozitarea este importantă. Este important ca semințele să fie uscate și să nu fie râncede, ceea ce este posibil datorită conținutului ridicat de ulei.

Prelucrarea semințelor de susan

Semințele de susan pot fi consumate crude, uscate sau prăjite. Sunt un ingredient comun în diferite bucătării. Vă puteți inspira, de exemplu, din bucătăria japoneză și puteți încerca o rețetă de Tataki .

Este folosit în gătit pentru aroma sa bogată, de nucă.

Tataki preparat japonez
Sursa: pixabay.com

Semințele sunt adăugate în pâine, covrigi sau deasupra chiflelor de hamburger. Ele sunt, de asemenea, unul dintre ingredientele din fursecuri și batoane. De asemenea, puteți adăuga semințe de susan la deserturile necoapte, citiți rețete pentru bile necoapte .

Uleiul este făcut din extracte din semințe de susan. Poti asezona salatele cu ulei de susan sau il poti adauga in diverse feluri de mancare.

Puteți vedea valorile sale nutriționale în următorul tabel:

Valori nutritive Ulei de susan 100 g
Calorie 884 de calorii
Proteinele 0 g
Carbohidrați 0 g
Grasimi 100 g
Fibră 0 g
Vitamina E 1,40 mg
Vitamina K 13,6 mcg

Produse cu susan

Laptele de susan – este plin de nutrienti precum vitaminele E si D, magneziu, fier. Sprijină digestia și imunitatea sănătoasă.

Pulbere de susan – creată prin zdrobirea semințelor de susan. Il poti folosi ca agent de ingrosare in supe sau budinci.

Potrivit studiilor, semințele de susan sunt foarte benefice pentru organismul tău. Dacă suferi de digestie proastă, diabet sau ești nemulțumit de calitatea părului tău, cu siguranță include semințele în dieta ta. În special pentru vegetarieni și vegani, sunt o sursă excelentă de nutrienți.

Milan & Ondra

Amandoi suntem fani ai mancarii bune si ne place sa gatim. Pe acest site, vrem să vă inspirăm cu rețete tradiționale, dar și mai puțin obișnuite. Vom fi fericiți dacă veți încerca rețetele noastre și ne spuneți cum v-au plăcut. Pofta buna! :)

X