Prune, drupe, care oferă multe beneficii pentru sănătatea ta! Ce altceva nu știi despre ei?

Prunele beneficiază organismul nostru. Conțin mulți nutrienți, sunt o sursă bună de fibre și, de asemenea, antioxidanți.

Se consumă sub diferite forme, fie crude, fie sub formă de gemuri sau băuturi alcoolice.

Ce altceva ar trebui să știi despre ei? Aflați în următorul articol!

Prună, drupă foarte benefică pentru sănătate

Prunele, Prunus în latină, sunt unul dintre primele fructe cultivate de oameni. Au început să crească în China cu mai bine de o mie de ani în urmă. După aceea, prunele și-au făcut drum în Japonia, părți ale Europei și Americii. Astăzi, peste 2.000 de soiuri cresc în întreaga lume.

Prunele, numite și pruni, aparțin aceleiași familii ca și piersicii, nectarinele și caisele. Dar prunele sunt mult mai diverse decât alte fructe cu sâmburi. Pot fi mari sau mici, cu pielea roșie, violetă, verde, galbenă sau portocalie și carnea roz, galbenă sau portocalie.

Prunii pot crește între 6 și 12 metri înălțime. Fructele au 2-7 cm în diametru, pulpa este fermă și suculentă. Coaja prunei este netedă, atașată de pulpă.

Prunele adaugă un gust delicat și dulce mâncărurilor și deserturilor și aduc, de asemenea, o serie de beneficii pentru sănătate pentru organism.

De ce să consumăm prune?

Prunele pot fi consumate proaspete sau folosite la prepararea dulcețurilor sau a altor rețete. În plus, conțin și o serie de nutrienți și vitamine benefice pentru sănătate.

Prunele sunt pline de compuși vegetali care au proprietăți antioxidante, ceea ce înseamnă că ajută la prevenirea reacției oxigenului cu alte substanțe chimice și a deteriora celulele și țesuturile.

Compușii vegetali de protecție din prune par să aibă proprietăți antiinflamatorii și pot ajuta la prevenirea bolilor, inclusiv cancerul, diabetul și obezitatea.

Vitamina C, care se găsește în prune, ajută corpul să se vindece, să dezvolte mușchi și să susțină funcționarea corectă a vaselor de sânge.

Consumul de prune luptă împotriva bolilor de inimă. Substanțele fitochimice și nutrienții din prune reduc inflamația care declanșează bolile de inimă.

Sunt bogate în special într-un polifenol numit acid clorogenic, un compus găsit și în cafea care pare să contribuie la echilibrarea zahărului din sânge și la reglarea apetitului.

Prunele au un conținut scăzut de grăsimi, plus că există cercetări care arată că prunele pot ajuta o persoană să se simtă mai plină. Prunele promovează, de asemenea, creșterea bacteriilor intestinale sănătoase, care ajută la absorbția nutrienților și la eliminarea toxinelor.

Un coș de sârmă plin cu prune
Sursa: pixabay.com

Valori nutritive

Prunele sunt o sursă bogată de calciu, magneziu și vitaminele C și B3. Puteți vedea alte valori în următorul tabel:

Valori nutritive Prune crude 100 g
Calorie 46 kcal
Proteinele 0,7 g
Carbohidrați 11 g
Grasimi 0,3 g
Fibră 1,4 g
Calciu 6 mg
Potasiu 157 mg
Fier 0,2 g
Magneziu 7 mg
Vitamina B3 0,417 mg
Vitamina C 9,5 mg
Vitamina E 0,26 mg

Tipuri de prune

Prunele vin în multe soiuri. Acum vom introduce cele mai frecvent cultivate și utilizate pentru consum și prelucrare ulterioară.

Prune prune

Prun, Prunus domestica latină, cunoscut și sub numele de prun european. Forma acestei prune este mai lungă și ovală.

Le puteți mânca crude sau fierte. Sunt fructe ideale pentru a coace plăcinte și prăjituri, și pentru a face dulcețuri.

Gustul acestui soi este foarte dulce.

Damson

Damson, în latină Prunus domestica insititia, aparține soiurilor europene. Are o piele închisă la culoare, cu o pulpă acrișoară galben-verzuie.

Deși fructele Damson sunt bogate în zahăr, au un gust puțin amar și acru. Se potrivește atât cu preparate dulci, cât și sărate.

Prunele Damson sunt de obicei recoltate de la sfârșitul lunii august până în octombrie.

Fructe de cireș Damson
Sursa: minnetonkaorchards.com

prune Greengage

Acest soi are o culoare galben-verde deschis până la lime strălucitoare, cu pete roșii la suprafață. Are culoarea sa naturală chiar și după coacere, așa că nu vă lăsați păcăliți.

Fructe din soiul Greengage
Sursa: latimes.com

Prunele Greengage au cel mai mult zahăr dintre orice tip de prune. Fructele sunt de dimensiuni mici spre mijlocii. Au carne groasă și suculentă.

Acest soi de prune este versatil și este folosit pentru a face prăjituri, înghețate și gemuri. Greengage poate fi asociat și cu alimente picante precum chili.

Mirabelle cu prune

Soiul Mirabelle (Prunus domestica subsp. syriaca) este una dintre cele mai rare specii de prun și nu se găsește în multe părți ale lumii.

Pom fructifer de prun Mirabelle
Sursa: minnetonkaorchards.com

De obicei, sunt cultivate în unele părți ale Franței și sunt bine cunoscute pentru utilizarea lor în gemuri, jeleuri, țuică de fructe și unele produse de patiserie. Fructele sunt mici, dar surprinzător de dulci.

prune japoneze

Prunele japoneze, Prunus salicina în latină, sunt fructe mari și suculente. Au carne galben strălucitor și piele roșu-violet intens.

Trebuie consumat proaspăt. Cel mai bun mod de a spune care sunt proaspete este să stoarceți ușor fructele și să vedeți dacă sunt ușor moi. Dacă pruna este tare și necoaptă, păstrați-o la temperatura camerei și lăsați-o să se coacă.

prune cireșe

latină numită Prunus cerasifera. Denumirea de cireș se datorează faptului că fructele sale sunt mici, rotunde, roșii sau galbene, asemănând cu aspectul cireșelor.

Pot avea gust dulce și acru. Sunt delicioase dacă le primești proaspete, dar se folosesc și la coacere și la prepararea jeleurilor.

Prunii cireși sunt cultivați și ca pomi fructiferi ornamentali.

Fructe de prune cireșe pe copac
Sursa: minnetonkaorchards.com

Cultivarea prunelor

Cultivarea prunelor nu este prea dificilă. Au nevoie de soare plin și de sol nisipos bine drenat pentru a prospera.

După plantarea unui prun, nu uitați să aveți grijă de el. În martie al primului și al doilea an, se aplică 0,5 kg de îngrășământ organic, în luna mai al primului și al doilea an de cultură, se adaugă suplimentar 240 ml azotat de calciu.

Asigurați suficientă apă pentru copacii nou plantați. Puneți mulci în jurul copacului pentru a ajuta la reținerea apei, dar aveți grijă să nu-l lăsați să atingă trunchiul.

Tunderea este, de asemenea, importantă. Tundeți chiar deasupra mugurilor sănătoși, precum și îndepărtați lemnul mort.

Prelucrarea prunelor

Sunt grozave crude, coapte, la grătar sau sotate. Desigur, ele sunt unul dintre ingredientele atunci când coaceți prăjiturile.

Gustul său acru face preparatele din carne deosebite, se potrivește bine cu burta de rață, miel sau porc.

Puteți adăuga prune la rețete precum:

 • budinca de prune
 • piept de rata fript cu sos de prune
 • salata de sfecla prajita, prune si nuci pecan
 • granola cu prune uscate
 • baton de prune crude

Puteți usca fructele prunului, își vor păstra gustul dulce. Dacă doriți să uscați fructele într-un deshidratator și nu știți care este cel mai bun, citiți recenzia noastră despre deshidrator de fructe .

Procesarea prunelor în gem este foarte populară în Republica Cehă. Le puteți adăuga la chifle sau produse de patiserie dulci. Pentru producție veți avea nevoie de:

 • prune
 • zahăr cristal
 • suc de lămâie
 • apă

Metodă:

 1. Spălați fructele și îndepărtați eventualele defecte.
 2. Împărțiți fructele, îndepărtați sâmburele și împărțiți din nou bucățile.
 3. Adauga prunele tocate si apa intr-o cratita mare.
 4. Se aduce la fierbere și se amestecă din când în când.
 5. Gatiti acoperit pana cand fructele sunt moi.
 6. Apoi adăugați zahărul și sucul de lămâie și amestecați până când zahărul se dizolvă.
 7. Aduceți fructele la fiert, amestecând des.
 8. Se lasă să stea după 5 minute de gătit.
 9. Turnați dulceața de prune finită în borcane sterilizate și închideți capacele.
 10. Se lasa la racit.

De asemenea, puteți mura prune, inspirați-vă din mai multe rețete de prune murate .

Produse din prune

Vin de prune – suc de prune fermentat, o băutură populară în China și Japonia.

Slivovice – o băutură alcoolică făcută din prune fermentate.

Uleiul de prune – uleiul de miez de prune este obținut din partea interioară pulpoasă a sâmburului de prune.

Plum jerkum – o băutură alcoolică cunoscută în Anglia.

Prunele aduc o serie de beneficii pentru sănătate organismului tău. Mâncându-le, reduceți riscul de diabet, unele tipuri de cancer și colesterol ridicat. Includeți-le în dieta dumneavoastră dacă doriți să vă reduceți greutatea și să susțineți funcția intestinală adecvată. Prunele îmbunătățesc și calitatea oaselor.

Milan & Ondra

Amandoi suntem fani ai mancarii bune si ne place sa gatim. Pe acest site, vrem să vă inspirăm cu rețete tradiționale, dar și mai puțin obișnuite. Vom fi fericiți dacă veți încerca rețetele noastre și ne spuneți cum v-au plăcut. Pofta buna! :)

X