Totul despre usturoi: Ce efect are asupra sănătății umane, de ce (nu) îl consumați crud și ce este usturoiul negru?

Usturoiul este cunoscut mai ales in bucatarie datorita gustului sau intens.

Cu toate acestea, oferă mult mai mult decât o simplă aromă înțepătoare, a fost de mult timp o parte a medicinei – de la antic la modern.

Știați că poate trata otrăvirea cu metale grele mult mai eficient decât medicamentele farmaceutice actuale?

Cum să-l consumăm corect, astfel încât să fie cu adevărat benefic pentru sănătate și să nu dăuneze?

Veți învăța toate acestea (și multe altele) în acest articol cuprinzător.

Usturoiul ca cina zeilor și alte fapte interesante

Usturoiul ( Allium sativum ) este un bulb din același gen cu ceapa, prazul și arpagicul. Este o plantă perenă care este considerată o legumă în întregime. Alături de căței, bulbul de usturoi crește sub pământ, acoperit de o piele de hârtie necomestabilă. Gustul său ascuțit este cauzat de compușii de sulf care se eliberează atunci când cuișoarele sunt deteriorate, fie prin tocare, zdrobire, feliere sau pur și simplu mestecat. Deci sunt un fel de mecanism de apărare a cepei.

Usturoiul este folosit peste tot în lume de milenii, probabil că era deja cunoscut locuitorilor din Mesopotamia. A fost consumat în mod obișnuit în Egiptul antic, dovadă fiind usturoiul foarte bine conservat care a fost descoperit în mormântul faraonului Tutankhamon.

A fost la fel de popular și în Grecia, unde usturoiul a fost chiar prezentat zeiței Hekate ca cadou la cină. Hipocrate, așa-zisul părinte al medicinei (vezi Jurământul lui Hipocrate, pe care îl depun medicii), a descris în scrierile sale efectele vindecătoare ale usturoiului asupra bolilor intestinale și ale rinichilor.

De ce este eficient tratamentul cu usturoi?

Usturoiul conține nutrienți care promovează sănătatea, inclusiv vitamine, minerale, oligoelemente, aminoacizi și antioxidanți. Un cățel mic de usturoi depășește chiar și afinele, care sunt considerate a fi una dintre cele mai mari surse de antioxidanți ale naturii.

Tabelul de comparație arată că usturoiul obișnuit este cu adevărat incredibil de benefic pentru oameni. Este de remarcat mai presus de toate faptul că un singur cuișor va oferi organismului mai mult calciu decât o jumătate de cană de afine. În ceea ce privește aceeași greutate (3 g), usturoiul oferă o cantitate mai mare din absolut toți nutrienții de care organismul uman are nevoie pentru o funcționare sănătoasă.

Usturoi crud
100 g 1
Usturoi crud
1 cuișoare (3 g) 1
Afine crude
50 buc (68 g) 2
Afine crude
2 buc (3 g) 2
Calciu 181 mg 5,43 mg 4,08 mg 0,18 mg
Fier 1,7 mg 0,051 mg 0,19 mg 0,008 mg
Fosfor 153 mg 4,59 mg 8,16 mg 0,36 mg
Potasiu 401 mg 12 mg 52,4 mg 2,31 mg
Cupru 0,299 mg 0,009 mg 0,039 mg 0,001 mg
Mangan 1,67 mg 0,05 mg 0,228 mg 0,01 mg
Vitamina C 31,2 mg 0,93 mg 6,6 mg 0,29 mg
leucina 0,308 g 0,009 g 0,03 g 0,001 g
Arginina 0,634 g 0,019 g 0,025 g 0,001 g
Serina 0,19 g 0,006 g 0,15 g 0,006 g

Efectul usturoiului asupra sistemului imunitar

În timpul sezonului gripei, s-a confirmat că suplimentele alimentare care conțin usturoi reduc incidența răcelilor recurente la o persoană cu până la 63%. Compusul de sulf de usturoi alicina întărește semnificativ funcția sistemului imunitar. Simptomele unei răceli apar de obicei timp de 5 zile, persoanele care consumă usturoi sub orice formă scurtează această perioadă cu 70%, adică la 1,5 zile 3 .

Usturoiul și tensiunea arterială

Usturoiul are, de asemenea, efecte neașteptat de bune asupra reducerii hipertensiunii arteriale. Sucul zilnic de usturoi s-a dovedit a fi la fel de eficient ca și medicamentele prescrise în mod obișnuit pe o perioadă de 24 de săptămâni 4 . Rata de succes a tratamentului cu usturoi a fost în jur de 92% în studii, așa că este mai mult decât probabil ca medicamentele care conțin pudră de usturoi să fie incluse în curând în tratamentul hipertensiunii. Cantitatea necesară pentru a reduce efectiv tensiunea arterială este echivalentă cu patru cuișoare pe zi 5 .

Protecție împotriva otrăvirii cu metale grele

Compușii de sulf ai usturoiului protejează în mod semnificativ organele de deteriorarea metalelor grele. Într-un studiu, usturoiul a fost mai eficient decât medicamentele care tratează în mod normal toxicitatea. Pentru toți lucrătorii din fabrică, o doză zilnică de 12 cuișoare a redus nivelul de plumb din sânge cu 19%. Acest lucru a făcut, de asemenea, să dispară simptomele otrăvirii (tensiune arterială crescută, greață, dureri de cap). Astfel, usturoiul s-a dovedit a fi mai sigur din punct de vedere clinic decât medicamentele chimice, deoarece funcționează fără efecte secundare 6 .

Ce se întâmplă când mănânci usturoi crud?

Numai lucruri pozitive! Usturoiul crud are toate efectele medicinale descrise mai sus și poate fi consumat în orice cantitate în deplină siguranță. Cu toate acestea, asta nu înseamnă că cuișoarele fierte nu sunt benefice pentru sănătate. Sunt, dar este necesar să se respecte câteva principii pentru ca tratamentul termic să nu distrugă substanța medicinală.

 • După tăiere, tocare sau presare, lăsați usturoiul să se odihnească timp de cel puțin trei minute înainte de a-l manipula în continuare. Compușii cu sulf au nevoie de timp pentru a se elibera complet.
 • În timpul tratamentului termic, nu încălziți peste 60 °C, temperaturile mai ridicate degradează majoritatea substanțelor benefice. Prin urmare, adăugați usturoi la sfârșit, când vasul este aproape gata.

Când poate dăuna usturoiul sau totul cu moderație

Usturoiul a fost folosit din cele mai vechi timpuri pentru a trata problemele pielii. Are efecte antibacteriene, antivirale, antiseptice și antimicrobiene. Din acest motiv, este încă folosit pentru tratamentul la domiciliu al acneei. În aceste cazuri, însă, este necesar să se procedeze cu mare atenție, cu o concentrație scăzută de suc de usturoi. Aplicarea necorespunzătoare și frecventă poate provoca arsuri grave ale pielii, în special la copii și adolescenți.

Consumul excesiv de usturoi pe stomacul gol

În general, nu este recomandat să consumi usturoi pe stomacul gol, chiar și în cantități mici, darămite în cantități mari. Compușii cu sulf provoacă un mediu neplăcut în stomacul gol, care ulterior provoacă arsuri la stomac, dureri abdominale, vărsături și diaree; la unii indivizi și reflux esofagian.

Usturoi și animale

Toate legumele Allium sunt toxice pentru animale. Cu toate acestea, usturoiul este cel mai otrăvitor, în special de 5 ori mai mult decât ceapa sau prazul, pentru majoritatea animalelor, inclusiv câini, pisici, cai, vite, oi, capre și păsări 7 . Intoxicația cu usturoi provoacă leziuni ale sistemului digestiv și distrugerea globulelor roșii. Acest lucru poate duce la colaps complet și moarte. Deși cantitatea toxică este relativ mare pentru câini (15 grame per 1 kilogram de greutate corporală, adică 15 căței de usturoi pentru un câine de 3 kg), este periculos de mai mică pentru cai (0,2 grame pe 1 kilogram de greutate totală, adică 16 căței de usturoi). pentru un cal de 250 kg).

Soiuri de usturoi

Usturoiul este considerat a fi cea mai diversă plantă din genul Allium . Deși există doar două tipuri de usturoi, moale ( Allium sativum var. sativum ) și tare ( Allium sativum var. ophioscorodon ) , există mult mai multe subspecii, soiuri și soiuri ulterioare (estimate a fi în jur de 700).

Soiuri moi
(nefumatori)
Soiuri greu
(bastoane)
cuișoarele sunt aranjate aleatoriu
pe mai multe rânduri
cuișoarele sunt aranjate în jurul centrului
doar pe un rând
fără tulpină centrală, doar o „tulpină” moale are o tulpină centrală dură (tulpină)
depozitare pe termen lung depozitare pe termen scurt
ceapa mai mica ceapa mai mare
nu înflori înflorește (are un băț)
cuișoarele sunt plantate se seamănă păstârnac și se plantează cuișoare
mai putin fierbinte mai înfocat
10-20 cuișoare 6-9 cuișoare
piele moale coajă tare

usturoi moale (antiaderent)

Soiurile acestui usturoi sunt una dintre cele mai răspândite. Sunt usor de cultivat si, in plus, in comparatie cu usturoiul tare, au un termen de valabilitate mai mare si pot fi astfel pastrati o perioada indelungata (pana la 1 an). Din acest motiv, sunt disponibile în mod obișnuit și în magazine.

Bulbii acestor soiuri sunt mai mici și conțin mai multe rânduri de cuișoare; mai ales cele miniaturale care umplu golurile din jurul centrului. Usturoiul moale nu are o tulpină centrală tare, ci doar o tulpină moale (asemănătoare cu ceapa).

Cele mai comune soiuri de usturoi moale: usturoi de anghinare, usturoi de trandafir argintiu

Anghinare și usturoi argintiu pe fond negru
sursa: filareefarm.com

usturoi tare (catel)

După cum sugerează și numele, aceste soiuri sunt mai robuste. Acest lucru este valabil atât pentru cuișoarele în sine, cât și pentru coajă și în special pentru tulpina centrală. Usturoiul tare are un termen de valabilitate mai scurt, dar compensează ceapa mult mai mare. Cuișoarele sunt aranjate în ele întotdeauna și numai pe un rând. În comparație cu soiurile moi, au un gust mai pronunțat și mai înțepător.

Usturoiul tare se mai numește și cățel. Un bețișor este adesea confundat cu o ceapă cu cuișoare în ea. Cu toate acestea, clubul este floarea în care se formează pacibulele. Soiurile moi nu înfloresc, soiurile dure.

Inflorescențe și bulbi de căței de usturoi tari
sursa: theblissfulgardeners.com

Cele mai comune soiuri de usturoi tare: Usturoi Rocambole, Usturoi porțelan

Rocambole și usturoi porțelan cu și fără coajă
sursa: filareefarm.com

Usturoiul de urs

Usturoiul sălbatic sau sălbatic nu este un tip de usturoi ( Allium sativum ) , ci o plantă cu bulbi complet diferită ( Allium ursinum ). Provine din Europa, așa că nu este de mirare că este absolut comun în pădurile cehe, cel mai adesea lângă pâraie.

Toate părțile plantei sunt comestibile, adică bulbul, frunzele, dar și florile. Cu toate acestea, frunzele cel mai des procesate sunt cele care au o aromă ușoară de usturoi. Se consumă atât crude, tocate în salate, cât și fierte, când capătă un gust mult mai dulce, de exemplu în supe sau sosuri. De obicei, usturoiul sălbatic este, de asemenea, uscat, zdrobit și folosit ca condiment în locul altor ierburi verzi.

Rețete în care usturoiul sălbatic joacă un rol major: pesto de usturoi sălbatic , paste la cuptor cu ierburi proaspete, supă de usturoi sălbatic , wrap-uri sărate, foietaj și tartine, quiche, usturoi sălbatic tartinat

De ce numele „urs”? Deoarece este una dintre primele plante de primăvară care a apărut în pădure deja la începutul lunii aprilie, este de obicei bucurată de urșii bruni imediat după trezirea din hibernare.

Frunze de usturoi sălbatic pe un fundal alb
sursa: specialtyproduce.com

Usturoi verde

Ca și ceapa de primăvară, usturoiul verde este o plantă imatură. Cel mai adesea se recoltează primăvara, când nu are bulbul dezvoltat și, prin urmare, este aproape drept. Adaugă o aromă de usturoi alimentelor, dar nu este semnificativ înțepător (asemănător cu usturoiul sălbatic). Este folosit în mod obișnuit în bucătăria asiatică, de obicei sotat sau la grătar ca garnitură sau parte din supe. De asemenea, usturoiul verde este adesea folosit ca o alternativă mai ieftină la sparanghel.

Ce retete includ usturoi verde: carne de porc cu usturoi in mai multe variante, usturoi verde la gratar, omleta cu ou cu ierburi, tempeh cu legume si bulgur , dhal de linte indiana

Usturoi verde întreg pe fundal alb
sursa: squarespace-cdn.com

Cum să recunoști usturoiul ceh?

Usturoiul cultivat în Republica Cehă este întotdeauna un băț. Așa că o poți recunoaște după tulpina tare din mijlocul cepei. De asemenea, are, la prima vedere, cuișoare mult mai mari și mai masive și o piele tare cu mai multe straturi.

Usturoiul în bucătărie

Datorită gustului său unic, este o materie primă de neînlocuit. Este considerat unul dintre fundamentele bucătăriei mondiale – europeană, asiatică, americană și africană.

Puteți cumpăra usturoi în mai multe variante. Pe lângă căței cruzi, în bucătărie se mai folosesc în mod obișnuit pudra, pasta sau uleiul de usturoi uscat. O poți face foarte ușor acasă, vezi procedura detaliată . Peștele, carnea, legumele și pastele sunt populare aromate cu ulei de usturoi.

Cum să curățați rapid usturoiul?

 • Așezați cuișoarele pe o suprafață plană și apoi apăsați/apăsați-l de sus cu partea plată a cuțitului. De îndată ce devine ușor crocant sub această presiune, este suficient să tăiați partea inferioară, cea mai tare a pielii. Un cuișoare va cădea singur din cel rămas după ce a fost strâns între două degete.
 • Dacă într-adevăr trebuie să curățați mult usturoi, tăiați partea de jos (partea tare a rădăcinii) din toți cățeii și puneți-i într-un recipient sigilabil. Poate fi un bol de plastic, un borcan de zidar sau chiar un pahar pe care îl poți acoperi cu o farfurie de ceai în loc de un capac. Cu recipientul umplut, agitați la o viteză mare (ca un shaker de cocktail) timp de aproximativ 30 de secunde. Pielea se va slăbi și va cădea singură de la majoritatea cuișoarelor, restul trebuie agitat puțin mai mult.

Cum se taie usturoiul?

Indiferent la ce te gândești, fin sau grosier sau complet piure. De obicei se folosește o presă de usturoi, care presează cățeii aproape într-o pastă. Cuișoarele pot fi și feliate sau tăiate cubulețe (asemănător cu ceapa), răzuite fin pe răzătoare sau amestecate în blender. În mod similar, puteți șterge usturoiul și îl zdrobiți cu o furculiță sau un cuțit.

Cu cât „deteriorezi” mai multe cuișoare, cu atât eliberează mai mult compus arzător. Usturoiul ras, presat, piure sau amestecat este, prin urmare, mai tăios decât usturoiul feliat.

Usturoiul în rolul principal – rețete

 • Cine nu cunoaște așa-zisul usturoi? Este chiar cunoscută în întreaga lume ca supă de usturoi cehă. Cu toate acestea, poate nu le cunoașteți toate variantele, pentru că sunt nenumărate, atât varianta cu cartofi, nisip, ou, cât și cu brânză. Verificați cele mai bune rețete de usturoi și încercați, de exemplu, supa cremoasă de usturoi, nu puteți greși.

 • Orice tip de pâine se întinde cu usturoi, de la felii de pâine la pâine prăjită până la baghete. Cel mai adesea, pâine prăjită direct, care probabil nu ar fi nici măcar pâine prăjită fără usturoi. Ele fac parte integrantă din mai multe feluri de mâncare din lume, de exemplu, foarte popularul tartar de friptură, cunoscut și sub numele de tartar .

 • Dip de carne, pește, legume și usturoi – o combinație care funcționează pur și simplu, indiferent dacă faci grătar, coace sau prăjești. Aceste dips se bazează de obicei pe iaurt alb, deci sunt aproape fără calorii. De menționat este sosul grecesc tzatziki , care, printre altele, face parte din rețeta originală pentru gyros.

 • Un clasic absolut al sărbătorilor și adunărilor cehe este usturoiul uns cu brânză, care se servește pe sandvișuri, sandvișuri sau pâine prăjită. În acest sens, usturoiul este absolut universal și are un gust excelent în combinație cu hermină, edamame, cheddar și, de asemenea, niva. Dacă nu ești pasionat de brânză, poți face o mulțime de alte produse tartinabile și foarte gustoase din usturoi. Inspiră-te din rețetele de tartine de usturoi de lux și încearcă-o pe cea care te interesează cel mai mult.

Usturoiul negru – ce este și cum se prepară?

Atentie, acesta nu este usturoi prajit, cu care se confunda din greseala. Usturoiul negru este produs prin încălzire la temperaturi scăzute timp de câteva săptămâni și este considerat o adevărată delicatesă culinară. Vestea bună este că puteți face cu ușurință acest răsfăț unic acasă!

Întregul proces de producție este foarte ușor, dar neobișnuit de lung – durează până la 1 lună. De asemenea, este necesar de menționat că usturoiul va mirosi permanent în timpul preparării. Spatiul in care vei gati usturoiul trebuie sa fie foarte bine ventilat.

Ce vei avea nevoie

Poți pregăti usturoiul negru într-un aragaz de orez fără niciun efort. Totuși, trebuie să aibă o funcție de încălzire – „Păstrează cald”. Dacă nu știți care dintre dispozitive oferă această opțiune, aruncați o privire la prezentarea generală a mașinilor de gătit orez . Atunci vei avea nevoie doar de câțiva bulbi întregi de usturoi, în mod optim 8.

Cum se face usturoi negru, pas cu pas

 1. Curățați bulbii de usturoi de murdărie, de exemplu cu o periuță de dinți sau un burete de vase (partea grosieră). Întotdeauna uscat, niciodată umed.
 2. Pune usturoiul în aragazul de orez. Puteți pune un prosop de hârtie sub ele (pe fundul vasului de gătit), dar nu este absolut necesar.
 3. Închideți capacul, conectați aragazul de orez și porniți funcția de încălzire „Păstrați la cald”.
 4. Majoritatea dispozitivelor se opresc automat după 12 ore, așa că trebuie să monitorizați acest interval și să îl porniți tot timpul.
 5. Pentru soiurile moi, verificați starea de gătit după aproximativ 2 săptămâni, pentru soiurile tari după 4 săptămâni. Dacă usturoiul nu este suficient de fiert, continuați gătitul.
 6. Vă puteți da seama când usturoiul negru este gata când este moale, ușor lipicios, dar în același timp suficient de ferm pentru a fi feliat.

Usturoiul se intareste mai intai, literalmente ca o piatra. Se înmoaie de nicăieri, într-o zi, de obicei la sfârșitul a 2 săptămâni de gătit.

Usturoi negru într-o rețetă de orez
sursa: black-garlic.org , theculinarychase.com

Cum să mănânci usturoi negru?

Are doar un gust ușor înțepător, destul de acru și ușor dulce, asemănător cu sosul de soia caramel sau cu oțetul balsamic. Pisează usturoiul negru decojit într-o pastă, pe care o poți întinde pe produse de patiserie clasice, tortilla sau burgeri. De asemenea, îl puteți amesteca în paste, salate de legume sau orez. În restaurante, de obicei este amestecat în unt, care este apoi pus pe fripturi în felii.

Depozitare

Păstrați bulbii întregi de usturoi negru, inclusiv pielea, într-un borcan (borcan) care se sigilează. Cel mai bine într-un loc întunecat, uscat și răcoros, unde va rezista până la 5 luni. Dacă păstrați direct în frigider, veți prelungi termenul de valabilitate până la 1 an.

Ce este usturoiul prăjit?

Usturoiul prăjit este asemănător cu ceapa caramelizată, perfect pentru iubitorii de usturoi. Se poate face piure într-o pastă/cremă și se amestecă cu sosuri de cremă, tartine, paste sau uns pe produse de patiserie. Are un gust specific de caramel înțepător și este de obicei plăcut chiar și celor care urăsc usturoiul.

Reteta de usturoi prajit

 1. Preîncălziți cuptorul la 200°C.
 2. Îndepărtați cât mai mult posibil din pielea de hârtie din jurul cățeilor întregi de usturoi. Păstrați-le pe cele care sunt pe cuișoare individuale.
 3. De sus (din „tulpină”) tăiați 0,5 cm din fiecare ceapă (deci toate cuișoarele).
 4. Pune o folie suficient de mare pe o tavă de copt sau pe o tavă de copt. Apoi puneți usturoiul tăiat în sus, stropiți cu ulei de măsline și sare puțin.
 5. Acoperim cu grija cu folie ramasa si dam la cuptor.
 6. Coaceți timp de 35-45 de minute.
 7. Cuișoarele sunt gata când au o culoare aurie spre maronie.
 8. Lăsați usturoiul prăjit la răcit. Apoi pur și simplu stoarceți cuișoarele individuale de pe piele între două degete.

Pune cateii de usturoi intr-o tava pentru briose sa nu se rostogoleasca, astfel uleiul se va distribui uniform peste ei.

Reteta de usturoi copt la cuptor
sursa: sweetcaramelsunday.com , loveandlemons.com

Mirosul de usturoi nu numai din gură

Spre deosebire de ceapă, usturoiul poate fi mirosit nu numai din gură, ci chiar și din transpirație. Atunci când sunt consumați în exces, compușii de sulf mai puternici nu sunt descompusi în organism. Dimpotrivă, va crea un lichid care are un miros de usturoi mult mai puternic și nu este digerabil. Trece astfel în sânge și ulterior în plămâni și piele, unde este excretat din organism. Întregul proces durează câteva zeci de ore, motiv pentru care poți simți mirosul de usturoi din transpirație chiar și la 2 zile de la consum.

Când să plantezi usturoi, recoltat și cum să-l crești

Usturoiul este o cultura usor de cultivat, poate fi cultivat usor tot timpul anului in conditii domestice. Se plantează de obicei cu cuișoare individuale toamna sau primăvara, în funcție de momentul în care se dorește recoltarea. Cel mai frecvent este recoltat în iulie, adică usturoiul plantat primăvara devreme.

Cum să crești usturoiul foarte ușor acasă, doar cu ajutorul sticlelor de plastic?

Garlic Growing in Plastic Bottles සුදුලුණු - sudulunu wagawa grow onion

Caței de usturoi proaspeți, care cresc din căței atunci când sunt cultivați acasă, sunt folosiți în locul arpagicului, alias arpagic, usturoi sălbatic sau ceapă primăvară. Adică pe pâine și unt, în supe, tartine, dips, salate de legume sau chipsuri de cartofi.

Cum se păstrează usturoiul

Usturoiul este în general depozitat într-un mediu mai răcoros (pivniță), cu toate acestea, chiar și temperaturile peste 20 °C nu-i vor dăuna în niciun fel. Are cel mai lung termen de valabilitate dacă este suspendat lejer pe frunze (frunze) într-un spațiu aerisit și uscat. În condiții ideale de păstrare, bulbii de usturoi în sine pot rezista timp de 3 luni fără deteriorare, în timp ce cu ei până la 6 luni.

Milan & Ondra

Amandoi suntem fani ai mancarii bune si ne place sa gatim. Pe acest site, vrem să vă inspirăm cu rețete tradiționale, dar și mai puțin obișnuite. Vom fi fericiți dacă veți încerca rețetele noastre și ne spuneți cum v-au plăcut. Pofta buna! :)

X