Vanilia, un condiment aromat, fara de care nu ar exista intreaga gama de delicatese. Știați că este de fapt un fruct de orhidee?

Nu ne putem imagina coacerea fără aroma și gustul ei.

Dar vanilia este un ingredient indispensabil nu numai în cofetărie.

Cultivarea și prelucrarea lui amintește de alchimie, motiv pentru care este al doilea cel mai scump condiment din lume.

Care este diferența dintre extract de vanilie și esență?

Puteți păstra păstăile de vanilie corect?

Știați că culoarea galbenă a vaniliei este de fapt o prostie?

Vă vom spune asta și multe altele despre acest condiment excepțional în articolul nostru.

Ce este vanilia?

Vanilia este un condiment care este de fapt fructul orhideelor cățărătoare din genul Vanilie. Provine inițial din Mexic, unde era deja folosit de civilizațiile indiene antice, nu doar ca gustare, ci și ca medicament natural. A ajuns în Europa în momentul descoperirilor de peste mări.

Acest condiment aromat este o parte importantă a industriei alimentare de astăzi, unde este folosit ca ingredient important în multe feluri de mâncare și băuturi dulci. Nu ne putem imagina coacerea de Crăciun fără vanilie, se adaugă la o gamă întreagă de dulciuri, cele mai cunoscute desigur sunt rulourile cu vanilie, dar și pentru prăjiturile de Crăciun sau prăjiturile de Crăciun. Dar este folosit și în producția de parfumuri.

Vanilie adevărată

Există peste o sută de specii de orhidee de vanilie. Doar unul dintre ele, arborele de vanilie cu frunze plate (Vanilla planifolia), dar produce fructe care sunt denumite vanilie adevărată. Alți reprezentanți de la care se obține vanilia sunt arborele de vanilie tahitian (Vanilla tahitensis) sau arborele de vanilie cu flori mari (Vanilla pompona), dar gustul lor este mai puțin pronunțat.

În mediul lor natural, orhideele de vanilie sunt polenizate de păsări colibri și albine. Sunt polenizate manual cu atenție de oameni în fermele de vanilie, acesta fiind unul dintre motivele pentru care vanilia este unul dintre cele mai scumpe condimente, pe locul doi după șofran.

Arborele de vanilie cu frunze de vanilie.
sursa: plumppods.com.au

Ce gust are vanilia?

În general, gustul de vanilie poate fi descris ca fiind dulce, bogat și lemnos sau afumat. Desigur, păstăile de vanilie au cea mai intensă aromă. Ca regulă generală, aproximativ 3 cm de boabe de vanilie sunt egale cu 1 linguriță de extract pur de vanilie. Aceasta înseamnă că o lingură înlocuiește aproximativ o păstaie întreagă.

Gustul de vanilie variază în funcție de tipul de plantă și de modul în care este prelucrată. Cel mai mare conținut de vanilie și cea mai bogată aromă este vanilia care provine din arborele de vanilie cu frunze plate. Pe lângă vanilia Bourbon, din ea provin și vanilia de Madagascar, vanilia mexicană și vanilia indoneziană. Vanilia de Tahiti contine mult mai putina vanilina, dar are un parfum floral unic.

Vanilie Bourbon

Boabele de vanilie din insula Réunion, cunoscută sub numele de vanilie Bourbon, sunt considerate cele mai bune. În trecut, Réunion era o colonie franceză și se numea Île Bourbon în onoarea lui Ludovic al XIII-lea. Bourbonsky.

Vanilie și galben

Când auzim cuvântul vanilie, cei mai mulți dintre noi ne gândim imediat la culoarea galbenă, pe lângă mirosul ei dulce. Galben este înghețată de vanilie, creme de vanilie și budinci de vanilie. Dar, în realitate, aceasta este o mare neînțelegere. Motivul pentru culoarea lor galbenă nu este conținutul de vanilie, ci gălbenușurile de ou. Păstăile și semințele de vanilie din interior sunt maro închis, doar florile din care sunt făcute păstăile sunt galbene. Astăzi, coloranții sintetici galbeni sunt adăugați la o serie de produse de vanilie care nu conțin gălbenușuri de ou pentru a le face mai atractive.

Pastaie de vanilie

Deși este denumită în mod obișnuit păstăi de vanilie sau boabe de vanilie, din punct de vedere biologic este o capsulă. Apropo, denumirea de vanilie în sine provine de la cuvântul spaniol vaina, care înseamnă păstaie sau păstaie, și este astfel o referire la forma fructului pe care îl folosim ca condiment. Păstăile întregi de vanilie sunt recoltate din orhideele de vanilie când sunt încă verzi, transformându-și culoarea maro caracteristică mai târziu în timpul procesării.

Păstăile în sine au aproximativ 15-30 cm lungime și au semințe minuscule pe pereți. Aroma de vanilie, care provine în principal din vanilină, dar nu numai din aceasta, este legată de o moleculă de zahăr și își eliberează aroma doar atunci când păstaia este deteriorată. Păstăile proaspete de vanilie nu au miros, aroma de vanilie provine atât din rășina lipicioasă care înconjoară semințele, cât și din peretele păstăii.

Pastaie de vanilie cu floare.
sursa: timesofizrael.com

Cum alegi o pastaie de vanilie?

Păstăile întregi de vanilie trebuie să fie elastice, umede, plinuțe, strălucitoare și foarte parfumate. Evitați-le pe cele uscate, casante sau terne, care sunt semne că au fost depozitate necorespunzător sau sunt prea vechi.

Depozitarea vaniliei

Pentru a păstra boabele de vanilie proaspete, păstrați-le într-un recipient ermetic, într-un loc răcoros, uscat și întunecat. La fiecare câteva săptămâni, deschideți recipientul timp de aproximativ un sfert de oră pentru a „aerisi” păstăile. Cel mai bine este să folosiți păstăile în termen de șase luni, deoarece se vor usca în timp chiar și în cele mai bune condiții. Cu toate acestea, ele pot fi păstrate până la un an. Evitați depozitarea păstăilor în frigider, care poate provoca creșterea mucegaiului.

Extract de vanilie

Cel mai adesea, păstăile de vanilie sunt procesate în extract de vanilie, care este un ingredient comun în produsele de patiserie și alte alimente, cum ar fi înghețata, toppingurile, băuturile și budincile. Extractul pur de vanilie este făcut din boabe de vanilie adevărate, aroma artificială de vanilie este folosită în imitația extractului de vanilie.

Extractul pur de vanilie trebuie să conțină numai boabe de vanilie, alcool și apă, fără aditivi precum zahăr sau coloranți sau arome artificiale. În general, dacă o rețetă necesită extract de vanilie, acesta se măsoară în lingurițe.

Cum se face extractul de vanilie?

Păstăile de vanilie sunt măcinate în bucăți mici, dezvăluind semințele, care conțin diferite uleiuri esențiale volatile care creează aroma și aroma caracteristice de vanilie pure. Principala este vanilina. Procesul de extracție presupune, practic, spălarea și apoi înmuierea păstăilor de vanilie măcinate într-o soluție de alcool și apă.

Compușii aromatici sunt solubili în alcool, ceea ce înseamnă că aroma din păstăi este „extrasă” în alcool. Unele procesoare folosesc căldura pentru a grăbi extracția, ceea ce, din păcate, are ca efect distrugerea celorlalte aromatice din vanilie pură.

Bol si sticla cu extract de vanilie.
sursa: myrecipes.com

Esență sau aromă de vanilie

Este un extract de imitație de vanilie care este aromatizat în principal cu vanilină sintetică, o versiune făcută în laborator a aceluiași compus chimic găsit în mod natural în vanilia adevărată. Deși imită parfumul vaniliei, mulți susțin că nu captează toate notele florale și lemnoase complexe care rezultă din multitudinea de alte substanțe din vanilia adevărată.

Pastă de vanilie

Pe langa extract de vanilie sau esenta de vanilie mai gasesti si pasta de vanilie. Aceasta este o combinație de semințe din păstăi de vanilie, extract, zahăr și agenți de îngroșare naturali. Ca regulă generală, puteți înlocui o păstăie întreagă de vanilie cu o lingură de pastă.

Vanilie măcinată

Pulberea de vanilie măcinată este boabe de vanilie uscate care au fost măcinate într-o pulbere fină, maro închis. Avantajul său este prelucrarea ușoară și durabilitatea mai lungă.

Farfurie cu vanilie macinata si pastai de vanilie.
sursa: foodtasia.com

zahăr vanilat

Este un amestec de zahăr și vanilie măcinată. Pe lângă vanilină, conține și alte substanțe aromatice valoroase care se găsesc în vanilie. Din păcate, nicăieri nu se specifică exact ce procent de zahăr vanilat ar trebui să conțină, de care mulți producători sunt oarecum vinovați. Este mult mai bine să vă pregătiți acasă zahărul vanilat.

Cum să faci zahăr vanilat de casă?

Să-ți faci singur zahărul vanilat este foarte simplu. Turnați orice fel de zahăr, trestie de zahăr sau alb (griș, cristal sau făină) într-un recipient de sticlă și amestecați-l cu semințele pe care le răzuiești din boabele de vanilie cu ajutorul unui cuțit.

Amestecați și apoi puneți păstaia răzuită folosită în pahar. Sigilați borcanul și așteptați aproximativ două săptămâni înainte de utilizare. De obicei se recomandă utilizarea a două păstăi de vanilie la jumătate de kilogram de zahăr.

zahăr vanilinat

Este o variantă mai ieftină a zahărului vanilat, deoarece nu conține vanilie ca atare, ci doar vanilină de origine sintetică. În comparație cu zahărul vanilat, este mai ușor și aroma lui este mai puțin pronunțată.

Un bol cu zahăr vanilat făcut din păstăi de vanilie.
sursa: thespruceeats.com

Ce contine vanilia?

În ceea ce privește valorile nutriționale și nutrienții, numai datele despre extractul de vanilie sunt disponibile pentru vanilie. Pentru a fi considerat pur în Statele Unite, extractul de vanilie trebuie să conțină cel puțin 35% alcool și 100 de grame de boabe de vanilie pe litru, conform US Food and Drug Administration. Tabelele arată valorile a 100 de grame de extract de vanilie.

Calorie Apă Proteinele Grasimi Carbohidrați Fibră
288 de calorii 52,6 g 0,06 g 0,06 g 12,6 g 0 g

Vanilia conține minerale precum potasiu, cupru și mangan.

Potasiu Fosfor Magneziu Mangan Cupru Calciu Zinc Fier
148 mg 6 mg 12 mg 0,23 mg 0,072 mg 11 mg 0,11 mg 0,12 mg

În plus, conține câteva vitamine B.

Vitamina B1 Vitamina B2 Vitamina B3 Vitamina B6 Vitamina C
0,011 mg 0,095 mg 0,425 mg 0,026 mg 0 mg

La ce se folosește vanilia?

Acest condiment aromat distinctiv poate fi găsit în bucătăriile din întreaga lume. Se adaugă în principal la mâncăruri dulci și la deserturi, dar poate fi găsit și într-o serie de băuturi alcoolice și nealcoolice.

 • Îți place budinca de vanilie? Fă-ți singur din boabe de vanilie, lapte, zahăr, unt și gălbenușuri de ou. Ulterior, îl poți folosi și la coacerea biscuiturilor cu cremă sau pentru a umple o tartă.

 • Bucătăria italiană este cunoscută nu numai pentru pizza și paste, ci și pentru deserturile delicioase. Utilizați vanilie în rețetele de panna cotta.

 • Când coaceți, este dificil să faceți fără vanilie, așa cum demonstrează diverse rețete de kremeše , un desert delicios din aluat foietaj cu umplutură cremoasă.

 • Puteți să vă animați micul dejun cu vanilie, să adăugați o cantitate mică de vanilie la orez cu lapte sau să-l folosiți când pregătiți fulgi de ovăz .

 • Nu în ultimul rând, nu te poți lipsi de vanilie nici măcar atunci când prepari eggnog , dar îl vei aprecia și într-un milkshake sau ciocolată caldă.
Se serveste cu rulouri de vanilie acoperite cu zahar.
sursa: lacuisinegeraldine.fr

Cum să procesezi corect o păstăie de vanilie?

Folosiți un cuțit ascuțit pentru a tăia păstaia pe lungime, lăsând fundul intact. Apoi răzuiți semințele și adăugați-le la celelalte ingrediente ale rețetei. Pastaia exterioară poate fi folosită pentru a adăuga aromă de vanilie lapte, smântână sau zahăr. Pentru rețetele cu păstăi întregi, în general, tăiați capetele și toacă restul. Dacă păstăile devin uscate, pot fi rehidratate dacă este necesar. Înmuiați-le în lapte sau apă caldă timp de câteva ore.

De asemenea, puteți folosi păstăi întregi pentru a vă face propriul extract de vanilie, dar acesta este un proces care necesită timp. O altă opțiune este să le folosiți pentru a face pastă de vanilie. Acesta poate fi folosit ca înlocuitor fie pentru păstăile de vanilie, fie pentru extractul de vanilie în multe rețete.

Extrageți semințele din boabele de vanilie cu ajutorul unui cuțit.
sursa: plumppods.com.au

Vanilia ca medicament

Pe lângă versatilitatea și importanța lor în lumea culinară, boabele de vanilie ne pot aduce și sănătatea. În trecut, vanilia a fost folosită pe scară largă ca afrodisiac, deoarece se spune că parfumul său este strâns legat de feromonii umani. Ce alte aspecte pozitive ne mai aduce vanilia?

 • Efecte antioxidante – vanilina este un compus fenolic din plante care se gaseste in boabele de vanilie. Cercetările arată că vanilina are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii puternice. Unele dovezi sugerează că vanilina poate avea efecte anticancerigene, deși cercetarea este până acum limitată la studii pe celule și animale.

 • Efecte antiinflamatorii – de secole, vanilia a fost folosită în multe forme pentru a reduce inflamația în întregul corp. Deși inflamația este o parte necesară a răspunsului imun normal, inflamația cronică este asociată cu mai multe probleme de sănătate, inclusiv cu un risc crescut de boli cronice. Vanilia este deosebit de eficientă pentru inflamația ficatului, dar ajută și la ameliorarea stărilor de artrită, gută și alte boli inflamatorii.

 • Efecte neuroprotectoare – unele cercetări sugerează că anumiți compuși din vanilie, inclusiv vanilina și acidul vanilic, pot promova sănătatea creierului și pot reduce markerii asociați cu boala Alzheimer și pot reduce afectarea memoriei cauzate de neurotoxină. De asemenea, pot avea proprietăți neuroprotectoare, ceea ce înseamnă că pot proteja sistemul nervos.

 • Sănătatea inimii – cercetările asupra efectului vaniliei asupra sistemului cardiovascular, în special ingredientul său activ vanilină, au arătat că poate scădea nivelul colesterolului din organism. Acest lucru este important pentru persoanele cu risc crescut de atac de cord și accident vascular cerebral, deoarece nivelurile scăzute de colesterol pot preveni ateroscleroza și cheaguri de sânge.

 • Sănătatea pielii și a părului – vanilia are un efect pozitiv asupra părului și a pielii. Natura sa antibacteriană o poate face un aliat puternic în lupta împotriva acneei, deoarece poate elimina infecția de bază și poate accelera procesul de vindecare al pielii. De asemenea, ajută la căderea și ruperea excesivă a părului.

 • Ameliorează problemele respiratorii – efectele antibacteriene ale vaniliei pot fi folosite și pentru a combate răceala, tusea sau infecțiile căilor respiratorii.

 • Susține digestia – se știe că aroma de vanilie calmează senzațiile de greață, în timp ce ceaiul de plante cu vanilie ajută la calmarea inflamației din intestine și la prevenirea vărsăturilor, diareei, crampelor și problemelor stomacale.

 • Ajută la pierderea în greutate – adăugarea de vanilie la alimente și băuturi poate ajuta la reducerea aportului de zahăr adăugat, deoarece aroma de vanilie crește dulceața percepută. Studiul a arătat că adăugarea de vanilie la deserturile pe bază de lapte a crescut popularitatea generală a variantelor cu conținut redus de zahăr cu peste 80% dintre participanți.

Istoria vaniliei

Conform informațiilor disponibile, vanilia a fost cultivată pentru prima dată de totonacii, un grup etnic indian care trăiește pe coasta de est a Mexicului. Mai târziu, aztecii au numit păstăile drept „floare neagră”.

Vanilia a ajuns în Europa în secolul al XVI-lea datorită călătorul spaniol Hernán Cortés. Până în secolul al XIX-lea, Mexicul a fost principalul producător de vanilie. După aceea, industria înfloritoare a vaniliei a fost preluată de oamenii de afaceri francezi care au început să cultive planta pe insulele Réunion și Mauritius.

Astăzi, orhideele de vanilie sunt cultivate în regiunile ecuatoriale din America Centrală, Africa și Pacificul de Sud. Trei sferturi din oferta mondială provine în prezent din Madagascar, alți producători includ, de exemplu, Mexic, Tahiti, Réunion, Mauritius, Indonezia, Uganda și Tongo.

Creșterea vaniliei

În fermele de vanilie, fiecare viță de vie de orhidee de vanilie are propriul copac sau țăruș pe care să crească. Planta este lăsată să crească până la o înălțime de aproximativ doi metri. Este nevoie de până la trei ani pentru ca planta să înceapă să înflorească. Și când o face, înflorește doar o zi.

In plus, floarea de vanilie trebuie polenizata manual, exact in ziua in care infloreste. Polenizarea cu succes a unei flori are ca rezultat o păstaie, care se coace timp de 8 până la 9 luni și apoi este recoltată. Păstăile nu trebuie să fie complet coapte, deoarece acest lucru le-ar despica și s-ar pierde din valoarea lor comercială.

Polenizarea manuală a unei flori de vanilie.
sursa: reddit.com

Prelucrarea vaniliei

După recoltare, păstăile de vanilie sunt scufundate pentru scurt timp în apă fierbinte, care oprește procesul de coacere și activează o enzimă care începe dezvoltarea aromei caracteristice de vanilie. Păstăile sunt apoi înfășurate în cârpă și depozitate într-un recipient întunecat, etanș, într-un proces numit transpirație, care este de fapt un proces de fermentație. Energia eliberată în timpul fermentației menține păstăile calde și umede.

Uscarea păstăilor de vanilie la soare.
sursa: ubey.com.tr

În același timp, pânza cu păstăile se desfășoară în fiecare zi, se pune la soare, iar la sfârșitul zilei, păstăile sunt împachetate și depozitate într-un recipient. Acest proces se repetă timp de până la două luni, după care păstăile sunt îndepărtate de pe pânză și uscate la aer la umbră parțială timp de încă trei până la patru săptămâni. De la înflorirea plantei până la livrarea păstăilor uscate, întregul proces durează între 12 și 14 luni.

Milan & Ondra

Amandoi suntem fani ai mancarii bune si ne place sa gatim. Pe acest site, vrem să vă inspirăm cu rețete tradiționale, dar și mai puțin obișnuite. Vom fi fericiți dacă veți încerca rețetele noastre și ne spuneți cum v-au plăcut. Pofta buna! :)

X