Vița de vie, o cultură bogată în nutrienți și antioxidanți. Ce altceva ar trebui să știi?

Vița de vie este materia primă de bază a unei băuturi alcoolice foarte populare – vinul.

Strugurii săi conțin o cantitate mare de nutrienți și antioxidanți.

Este folosit și în gastronomie. Cum îl puteți procesa și consuma?

Toate acestea le vei afla in articolul urmator!

Vine, baza elixirului miraculos

Vița de vie, Vitis în latină, este considerată una dintre cele mai importante culturi pomicole din lume. Aceasta din motive de valoare economică și amploarea cultivării.

Această cultură a început să fie cultivată în urmă cu mai bine de 8000 de ani. Drojdia, care face parte din cojile strugurilor, este folosită pentru a produce băuturi alcoolice, în special vin. În antichitate, din cauza lipsei de apă, vinul a devenit o necesitate necesară a vieții, a devenit un simbol al nutriției și al vieții. Cercetările sunt încă în desfășurare pentru a investiga de ce vinul este considerat unul dintre cele mai puternice elixire cunoscute de om. Prima mențiune despre producția de vin vine din Georgia acum 8.000 de ani.

Putem considera grecii antici, ciprioții, fenicienii și romanii ca fiind cei mai mari cultivatori ai istoriei. Cu toții cultivau viță de vie în principal pentru producția de alimente și vin. Din Europa, cultivarea acestei culturi s-a extins în Africa de Nord și America.

Vița de vie vin în diferite culori, sunt verde, roșu, negru, galben și roz. Există soiuri însămânțate și fără semințe. De asemenea, le puteți consuma sub diferite forme, de exemplu sub formă de stafide.

De ce să consumăm viță de vie?

După cum am menționat deja, vița de vie este consumată cel mai adesea sub formă de băutură alcoolică – vin. S-a descoperit că un pahar de vin are o serie de beneficii.

Vinul a fost supus a numeroase studii care au găsit diverse legături între îmbunătățirea calității vieții și consumul acestuia.

În primul rând, amintiți-vă că cantitatea contează, iar majoritatea studiilor arată rezultate în ochelari pe zi sau pe săptămână. Bucurați-vă de fiecare înghițitură de vin, încercați să simțiți fiecare textura și aroma vinului dvs. Bea-l încet.

Un pahar în care se toarnă vin
Sursa: pixabay.com

Compușii din struguri pot proteja împotriva bolilor de inimă prin scăderea tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol.

Strugurii sunt bogați în antioxidanți, care sunt compuși vegetali benefici care pot proteja împotriva bolilor cronice. Ele pot preveni creșterea și răspândirea diferitelor tipuri de cancer.

Deși strugurii au un conținut ridicat de zahăr, indicele lor glicemic scăzut până la moderat îi face să fie relativ siguri pentru a fi consumați cu moderație dacă aveți diabet. În plus, compușii din struguri pot proteja împotriva glicemiei crescute.

Strugurii conțin mai mulți compuși – cum ar fi resveratrolul, luteina și zeaxantina – care pot ajuta la prevenirea bolilor oculare comune. S-a demonstrat că resveratrolul, găsit în struguri, activează genele asociate cu semne mai lente de îmbătrânire și cu o durată de viață mai lungă.

De asemenea, conțin compuși care pot îmbunătăți memoria, atenția și starea de spirit, precum și protejează împotriva bolii Alzheimer.

Strugurii sunt o sursă naturală de melatonină, un hormon care vă poate îmbunătăți calitatea somnului.

Valori nutritive

Strugurii conțin multe vitamine și minerale importante, inclusiv potasiu, calciu și vitaminele C și E. Valorile nutriționale suplimentare pot fi văzute în tabelul de mai jos:

Valori nutritive Struguri de viță de vie 100 g
Calorie 69 kcal
Proteinele 0,7 g
Carbohidrați 18 g
Grasimi 0,2 g
Fibră 0,9 g
Sodiu 2 mg
Potasiu 191 mg
Fier 0,4 mg
Calciu 10 mg
Vitamina C 3,2 mg
Vitamina E 0,19 mg

Tipuri de viță de vie

Există peste 10.000 de tipuri de viță de vie în lume. Unele dintre ele sunt folosite pentru consum, iar altele pentru fabricarea vinului.

Să ne imaginăm cele mai folosite soiuri de struguri.

Viță de vie de Merlot

Merlot, în latină Cercis canadensis „Merlot”, este considerat unul dintre cele mai cunoscute soiuri de struguri cultivate în Franța.

Amestecurile de roșu Bordeaux care folosesc Merlot sunt pline de corp și acidulate, cu o senzație de gură catifelată și arome de fructe.

Merlot este cultivat pe scară largă în afara Franței – în California, Australia, Noua Zeelandă, Chile și Africa de Sud.

Ciorchine de viță de vie Merlot
Sursa: shop.viverosbarber.com

Cabernet Sauvignon

Soiul Cabernet Sauvignon, Latin Vitis vinifera „Cabernet Sauvignon”, este cultivat ca o încrucișare aleatorie între Cabernet Franc și Sauvignon Blanc.

În climatele mai reci, produce struguri mai palizi și foarte acizi, în timp ce în regiunile mai calde sunt mai întunecați, aromați dens și ușor acizi.

Syrah (Shiraz)

Soi de struguri de vin roșu. Syrah este numele original al soiului originar din regiunile de nord și de sud ale Franței Rhone, în timp ce Shiraz este numele său australian.

Este o viță de vie cu o aromă intensă picante și fructată. Un fapt interesant este că soiul Syrah este folosit și la producerea vinului spumant.

Ciorchini de viță de vie Syrah
Sursa: winecuentista.com

Viță de vie de Muscat

Muscat, un nume derivat din cuvântul latin musca, se referă la un grup de 200 de soiuri de struguri folosite pentru a face diverse vinuri în întreaga lume.

Vinurile Muscat sunt aromate cu note picante și florale.

Unul dintre soiuri este, de exemplu, Muskat momjanski, un soi de struguri croat care este folosit pentru a face vinuri dulci de desert.

Viță de vie Pinot Gris

Pinot Gris sau Pinot Grigio este o variantă mutantă a strugurilor Pinot Noir, originar din Burgundia, Franța.

Acest soi este cultivat în principal în Franța și Italia, dar s-a răspândit și în Elveția, Ungaria și Germania.

Strugurii produc vinuri albe, roz și portocalii cu aciditate fină și note de citrice.

Sauvignon Blanc

Din soiul Sauvignon Blanc se produce un vin alb sec excelent. Este cultivat în diferite regiuni viticole (în special Noua Zeelandă), deși rădăcinile sale provin din regiunea Bordeaux din Franța.

Sauvignon Blanc este popular printre iubitorii de vin pentru aromele sale intense și palatul delicat de soc, agrișe, fructul pasiunii, măsline verzi și sparanghel.

Viță de vie Chardonnay

Chardonnay este unul dintre cele mai răspândite soiuri de vin alb originar din Franța. Strugurii Chardonnay sunt parte integrantă a vinurilor spumante, cum ar fi șampania.

Notele gustative ale vinurilor Chardonnay amintesc de mere, fructe tropicale, vanilie si nuca de cocos.

Frunză și ciorchine de viță de vie Chardonnay
Sursa: stockfood.ru

Care este diferența dintre strugurii de mâncare și strugurii de vin?

Strugurii pot fi împărțiți în struguri de masă sau struguri de vin. Strugurii de masă sunt folosiți pentru consum în stare crudă, strugurii de vin sunt folosiți pentru a face vin.

În timp ce aproape toți aparțin aceleiași specii, Vitis vinifera, strugurii de masă și de vin au diferențe semnificative datorită creșterii selective.

Strugurii de masă au fructe mari, fără semințe, cu coajă relativ subțire. Strugurii de viță de vie sunt mai mici, de obicei însămânțați și au o coajă relativ groasă.

Strugurii de vin au un conținut surprinzător de mai mare de zahăr (22% până la 30%) decât strugurii de masă (10% până la 15%).

Cum să crești viță de vie?

Vița de vie nu sunt grozave doar pentru a mânca, a strânge sucuri și a face vin, ci sunt și o plantă ornamentală frumoasă.

Ar trebui să fie plantat la începutul primăverii și recoltat la sfârșitul verii sau la începutul toamnei. Nu uitați să tăiați vița de vie la sfârșitul iernii.

Există trei tipuri principale de struguri care trebuie luate în considerare pentru cultivarea acasă. Hibrizi americani (Vitis labrusca), europeni (V. vinifera) și franco-americani.

Strugurii americani sunt cei mai rezistenți la frig, în timp ce strugurii europeni sunt de obicei mai buni pentru vinificație decât pentru consum. Hibrizii tind să fie rezistenți și rezistenți la boli, dar nu la fel de gustoși ca strugurii europeni.

Când cumpărați puieți, asigurați-vă că cumpărați vița de vie de la o pepinieră de renume. Cele mai bune sunt plantele mari, anuale. Dacă este posibil, obțineți plante certificate fără viruși.

Alegeți un loc cald, cu multă lumină solară pentru viță de vie. Solul trebuie să fie adânc, bine drenat și respirabil.Suportul trebuie să fie la loc la plantare, o opțiune este un spalier robust sau un foișor.

Nu este nevoie să fertilizați vița de vie în primul an decât dacă aveți probleme cu solul. Fertilizează-l ușor în al doilea an de creștere.

Tunderea este foarte importantă. Strugurii rodesc pe lăstari care cresc din trestie de un an. Dacă aveți prea multe bețe vechi, veți obține mai puțini struguri. Dacă strugurii nu se coace, strângeți unele dintre frunze pentru a lăsa să intre mai multă lumină solară.

Strugurii sunt gata de recoltat atunci cand sunt bogati in culoare, suculenti, plini de savoare, usor de zdrobit si plinuti. Acestea ar trebui să fie ferm atașate de tulpini.

Strugurii pot fi păstrați în pivniță până la șase săptămâni, dar pot absorbi mirosurile altor fructe și legume, așa că depozitați-i separat. Folosiți cutii de carton sau lăzi căptușite cu paie curate și uscate.

Majoritatea viței de vie din Republica Cehă sunt cultivate în zonele din Moravia de Sud, în Litoměřice și Mělnick.

Prelucrarea viței de vie

Cel mai adesea, strugurii de viță de vie sunt folosiți pentru a face vin. În următoarele tabele puteți vedea valorile nutriționale ale diferitelor tipuri de vin – alb, trandafir și roșu:

Valori nutritive Vin alb 100 ml
Calorie 82 kcal
Proteinele 0,1 g
Carbohidrați 2,6 g
Grasimi 0 g
Sodiu 5 mg
Potasiu 71 mg
Fier 0,3 mg
Calciu 9 mg

Vinul trandafir, în comparație cu vinul alb, conține mai mulți carbohidrați, dar mai puțin potasiu.

Valori nutritive Vin trandafir 100 ml
Calorie 85 de calorii
Proteinele 0,4 g
Carbohidrați 3,8 g
Grasimi 0 g
Sodiu 5 mg
Potasiu 59 mg
Fier 0,2 mg
Calciu 10 mg

Vinul roșu are cea mai mare cantitate de potasiu și fier dintre toate soiurile.

Valori nutritive Vin roșu 100 ml
Calorie 85 de calorii
Proteinele 0,1 g
Carbohidrați 2,6 g
Grasimi 0 g
Sodiu 4 mg
Potasiu 127 mg
Fier 0,5 g
Calciu 8 g

Dacă decideți să faceți vin de casă, veți avea nevoie de :

 • 1,5 până la 2 căni de zahăr
 • 1 pachet de drojdie
 • 2 litri de suc de struguri
 • ceașcă de măsurare
 • sticla
 • pâlnie
 • balon

Metodă:

 1. Se amestecă sucul de struguri și 1,5 căni de zahăr într-o sticlă. Dacă vreți vinul mai puțin alcoolic, adăugați 1 cană, dacă vreți vinul mai alcoolic, adăugați 2 căni.
 2. Înșurubați bine și agitați sticla timp de aproximativ un minut.
 3. Adăugați un pachet de drojdie.
 4. Așteptați 5 minute pentru ca drojdia să crească.
 5. Agitați din nou, aproximativ 10 până la 15 secunde.
 6. Scoateți capacul sticlei și puneți un balon pe gâtul sticlei. Funcționează ca o cameră de aer. De asemenea, puteți fixa balonul de gât cu benzi de cauciuc.
 7. Păstrați sticla într-un loc răcoros și întunecat. În acest moment, drojdia va începe să se formeze.
 8. După câteva săptămâni, drojdia moare și nu mai produce dioxid de carbon, determinând dezumflarea balonului. În acel moment, vinul este gata!
 9. Încă strecurați vinul într-o sticlă nouă pentru a scăpa de orice sediment.

Consumați vinul finit sau adăugați-l la o serie de feluri de mâncare, cum ar fi:

 • chorizo sotat cu vin rosu
 • eșalotă și sos de vin roșu
 • pui la vin roșu cu găluște cu ierburi
 • brownies cu vin fiert
 • carne de vită la vin roșu cu morcovi

De asemenea, puteți usca strugurii viței de vie, veți obține stafide. Le poți adăuga, de exemplu, la ștrudel sau le poți folosi în ceai copt. Este o idee bună să uscați strugurii în uscătoare de fructe pentru a preveni posibila mucegai. Dacă nu știi ce uscător să alegi, citește recenzii despre uscătoare de fructe .

Produse din viță de vie

Suc de struguri – obținut prin zdrobirea și amestecarea strugurilor într-un lichid. Sucul de struguri este fermentat și transformat în vin, țuică sau oțet.

Oțet de vin – în franceză, oțet înseamnă vin acru („aigre”) („vin”). Oțetele de înaltă calitate sunt cele mai avantajoase decât vinurile din care sunt făcute.

Dulceata de struguri – facuta din struguri macinati, au un gust dulce, usor acrisor.

O serie de studii au arătat că vinul prelungește viața și își îmbunătățește calitatea. Datorită flavonoidelor, vița de vie are efecte antioxidante puternice și previne astfel bolile cronice. În plus, conține o cantitate mare de potasiu, calciu și vitamina C. Așa că includeți strugurii în alimentație, un pahar de vin pe săptămână cu siguranță nu vă va dăuna organismului.

Milan & Ondra

Amandoi suntem fani ai mancarii bune si ne place sa gatim. Pe acest site, vrem să vă inspirăm cu rețete tradiționale, dar și mai puțin obișnuite. Vom fi fericiți dacă veți încerca rețetele noastre și ne spuneți cum v-au plăcut. Pofta buna! :)

X