Rapița, o plantă universală care este asociată pe nedrept cu o serie de prejudecăți. Nu le mai crede!

În fiecare an, primăvara, câmpurile galbene luminează o mare parte a Republicii Cehe.

Înflorește rapița, o plantă care face obiectul multor discuții și mituri.

Fie că ești unul dintre susținătorii sau adversarii săi, este cert că omenirea are nevoie de acest ulei.

Este folosit nu numai în industria alimentară, ci și în cosmetică și, bineînțeles, ca biocombustibil.

De asemenea, credeți că uleiul de rapiță este de proastă calitate și nu trebuie folosit la gătit la rece?

Și rapița este într-adevăr doar chimie, așa cum se pretinde adesea?

Urmează cu noi pe urmele acestei plante controversate.

Ce este canola?

Rapita sau, mai exact, rapita este una dintre cele mai cunoscute seminte oleaginoase din lume. Cu toții îi cunoaștem florile minuscule galbene, care apoi formează o păstaie care ascunde semințele. Din ele se obține ulei, care are o varietate de întrebuințări nu numai în bucătărie. În prezent, însă, rapița este cultivată în principal pentru producerea de biomotorină. Rutabaga din semințe de rapiță există în două subspecii:

 • Brassica napobrassica – este cultivată în principal pentru tuberculii săi, care servesc ca hrană și furaj

 • brassica napus – este cultivat în primul rând pentru producerea de ulei și biocombustibili
Canola, păstăi și semințe de rapiță.
sursa: world-grain.com

Ulei de rapita

Canola, așa cum o știm, a fost crescută în anii 1960 și 1970 în Canada, când oamenii de știință au reușit să obțină o plantă care, spre deosebire de canola originală, nu conținea compuși toxici cunoscuți sub numele de acid erucic și glucozinolați.

În prezent, uleiul de rapiță are trei domenii principale de utilizare:

 • ulei de rapiță – fiecare păstaie conține semințe negre mici, uleiul reprezintă aproape 45% din semințele de rapiță. Textura sa ușoară, aroma și punctul de fum ridicat îl fac o alegere versatilă pentru uz în bucătărie.

 • făină de rapiță – este o hrană importantă pentru un număr de animale de fermă, avantajul său este conținutul ridicat de proteine. Este de fapt părțile solide ale semințelor după ce uleiul a fost extras.

 • biocombustibili – uleiul de rapiță este cel mai des folosit ulei vegetal pentru producerea de biodiesel.
Făină de rapiță ca una dintre modalitățile de utilizare a uleiului de rapiță.
sursa: progressivediary.com

Canola este modificată genetic?

De când a fost „creată” planta de canola, au fost crescute multe soiuri. Dar majoritatea canola, în special cea originară din America de Nord, este modificată genetic (OMG) pentru a îmbunătăți calitatea uleiului și a crește rezistența plantelor la erbicide. În Uniunea Europeană, și deci și în Cehia, nu este permisă cultivarea de rapiță modificată genetic.

Apropo, indiferent dacă uleiul de rapiță provine din plante modificate genetic sau nemodificate genetic, este exact la fel. O singură genă a fost modificată în canola tolerantă la erbicide. Această genă este o proteină, dar toate proteinele sunt îndepărtate din uleiul de rapiță în timpul procesării. Aceasta înseamnă că uleiul produs din sămânța modificată genetic este ulei obișnuit de rapiță, cu aceeași compoziție ca și uleiul obținut din plante nemodificate genetic.

Alergie la canola

Rapița este adesea considerată una dintre plantele la care mulți oameni sunt alergici la polen. Dar nu este chiar adevărat. În primul rând, datorită greutății sale mai mari, polenul de rapiță nu poate călători până la polenul ierburilor sau al unor copaci, ceea ce înseamnă că veți simți o alergie la rapiță doar în imediata apropiere a unui câmp înflorit. În al doilea rând, majoritatea oamenilor suferă de ceea ce este cunoscut sub numele de alergie la polen încrucișat, adică sunt alergici la o combinație de diferiți poleni. Și în același timp cu înflorește canola, înfloresc și o serie de ierburi, copaci și cereale.

Rapița ca o nouă sursă de proteine

Făina de rapiță, care este de fapt o risipă după obținerea uleiului, este folosită astăzi ca hrană pentru multe animale de fermă, bovine, porci și păsări. Cu toate acestea, de câțiva ani există și proiecte care promovează canola ca o posibilă viitoare proteină vegetală pentru consumul uman. Deja în decembrie 2020, de exemplu, compania canadiană Merit Functional Food a început să producă o serie de produse pe bază de proteină de rapiță. Următorul videoclip arată cum ar putea arăta un astfel de consum de rapiță.

Rapeseed Cake | How to bake this sustainable protein? (360 Video)
sursa: youtube.com

Ulei de rapita

Uleiul de rapiță este procesat în mod similar cu alte uleiuri de semințe. După o curățare temeinică, semințele de rapiță sunt zdrobite pentru a extrage uleiul. Semințele pot fi presate la rece, dar sunt de obicei încălzite și decojite pentru a elibera mai mult ulei. După extracție, uleiul poate fi rafinat în continuare pentru a obține un ulei limpede, cu gust neutru. Uleiul de rapiță prelucrat în acest mod poate fi păstrat la temperatura camerei timp de aproximativ un an.

Cum se face uleiul de rapiță rafinat?

Procesul de producție a uleiului de rapiță foarte rafinat are loc în mai multe etape.

 1. Curățare – semințele sunt separate și curățate pentru a elimina impuritățile.
 2. Tratare și decorticare – semințele sunt preîncălzite la o temperatură de aproximativ 95°C și apoi decorticate folosind mori cu role pentru a forma fulgi.
 3. Gatit – fulgii sunt apoi gatiti intr-o serie de aragazuri cu abur. Acest proces de încălzire durează de obicei 15-20 de minute la o temperatură de 80°-105°C.
 4. Presare – fulgii de rapita fierti sunt presati cu ajutorul preselor cu surub, prin acest procedeu se elimina 50-60% din uleiul din fulgi, restul se extrage in alt mod.
 5. Extracția cu solvent – uleiul rămas este extras din fulgii rămași folosind o substanță chimică numită hexan.
 6. Desolventizare – hexanul este îndepărtat din făina de rapiță prin încălzirea acesteia la 95-115 °C și folosind abur.
 7. Prelucrarea uleiului – uleiul extras este rafinat prin diverse metode, precum distilare cu abur, tratare cu acid fosforic și filtrare prin argile activate cu acid.

În plus, uleiul de canola produs pentru margarine suferă hidrogenare, proces în care moleculele de hidrogen sunt introduse în ulei pentru a-i schimba structura chimică.

Uzina de procesare a semințelor de rapiță.
sursa: seedoilpress.com

Ulei de rapiță și alte uleiuri

Unul dintre beneficiile uleiului de canola este punctul de fum ridicat. Cunoașterea punctului de fum al unui ulei este foarte importantă, deoarece odată ce acesta este depășit, încep să se formeze vapori toxici și radicali liberi nocivi. Punctul de fum al uleiului de rapiță, în funcție de tipul de rafinare, este de aproximativ 230°C, ceea ce este mai mare decât uleiul obișnuit de floarea soarelui, măsline, nucă de cocos sau vegetal. Din acest motiv, este potrivit pentru prăjit sau prăjit.

Tipul de ulei Punct de fum
Ulei de rapita 230 °C
Ulei de cocos 204°C
Ulei de masline 210 °C
Ulei de floarea soarelui 227°C
Ulei vegetal 220 °C

În ciuda multor mituri, uleiul de rapiță este unul dintre cele mai sănătoase uleiuri, de exemplu, are cel mai scăzut conținut de grăsimi saturate dintre toate uleiurile de gătit obișnuite. Grăsimile polinesaturate din uleiul de canola includ 21% acid linoleic, un acid gras omega-6 și 11% acid alfa-linolenic, un tip de acid gras omega-3.

Comparația uleiului de canola cu alte uleiuri pe care le folosim cel mai des în bucătărie, precum și cu untul și untura.

Canola
ulei
100 g
floarea soarelui
ulei
100 g
măsline
ulei
100 g
Nucă de cocos
ulei
100 g
Unt
100 g
Porc
untură
100 g
Energie 884 de calorii 884 de calorii 884 de calorii 892 de calorii 717 calorii 902 calorii
mononesaturate
acizi grași
63,3 g 19,5 g 73 g 6,33 g 23,4 g 45,1 g
Polinesaturate
acizi grași
28,1 g 65,7 g 10,5 g 1,7 g 3,01 g 11,2 g
Saturat
acizi grași
7,36 g 10,3 g 13,8 g 82,5 g 50,5 g 39,2 g

Cum se folosește uleiul de rapiță la gătit?

Uleiul de rapiță este utilizat pe scară largă la prepararea unei game largi de preparate, nu numai din bucătăria cehă, ci și din bucătăria chineză, indiană sau franceză. Poate fi prăjit, înăbușit, gătit, sotat, copt și, datorită gustului său neutru, spre deosebire de alte uleiuri, nu îl veți recunoaște în alimente.

 • Puteți prăji diferite tipuri de fripturi, carne de porc, pui, vițel și legume în ulei de rapiță. Știi să prepari fripturi fragede prăjite? Lăsați uleiul de canola să se încălzească înainte de a pune mâncarea, altfel mâncarea o va absorbi prea mult și rezultatul va fi uns și puțin crocant. Vă va servi la fel de bine dacă aveți o slăbiciune pentru brânză prăjită sau ciuperci pane.

 • Puteți folosi, de asemenea, ulei de rapiță ca bază pentru o varietate de feluri de mâncare dintr-o oală , cum ar fi tocănițe de carne și legume. Poți la fel de bine să gătești pe ea păsări spaniole, vrăbii morave, gulaș sau mâncăruri chinezești.

 • Dacă vă place să prăjiți carnea sau legumele, puteți folosi ulei de rapiță în rețetele de marinată .

 • În ciuda unor mituri, uleiul de rapiță este potrivit și pentru gătit la rece, poate fi folosit, de exemplu, la prepararea diverselor toppinguri pentru salate de legume și, de asemenea, pentru diferite sosuri de casă.

 • De asemenea, puteți folosi o cantitate mică de ulei de rapiță pentru a face maioneză de casă . Puteți folosi apoi maioneza nu numai pentru salate, ci și ca bază pentru diferite topping-uri pentru preparate calde și reci.

 • Nu în ultimul rând, uleiul poate fi folosit și la copt, atunci când îl folosiți pentru a înlocui untul sau alte tipuri de grăsime din aluat. Desertul rezultat va fi suplu și moale. Încercați să îl folosiți, de exemplu, când pregătiți un foietaj.
Prăjirea cartofii prăjiți în ulei de rapiță.
sursa: news-medical.net

Ulei de rapita si sanatate

Uleiul de rapiță este considerat pe scară largă un ulei sănătos, deoarece este bogat în grăsimi mononesaturate. O cantitate semnificativă de cercetări științifice sugerează că uleiul de canola poate avea un efect pozitiv asupra mai multor probleme cronice de sănătate, inclusiv boli de inimă, diabet și sindrom metabolic. Rezultatele confirmă, de exemplu, că:

 • colesterolul rău din sânge a scăzut cu o medie de 16,2% atunci când voluntarii au consumat ulei de canola în loc de o dietă bogată în grăsimi saturate timp de 12 săptămâni.

 • o dietă cu sarcină glicemică scăzută cu ulei de canola a ajutat la îmbunătățirea controlului colesterolului și al glicemiei la pacienții cu diabet de tip 2.

 • la persoanele cu risc de sindrom metabolic care au consumat ulei de canola, cantitatea de grăsime abdominală și tensiunea arterială au scăzut.
O sticlă de ulei de rapiță.
sursa: healthline.com

Riscuri potențiale ale uleiului de canola

Unul dintre presupusele principale dezavantaje ale uleiului de canola, de care mulți se tem, este că nu provine dintr-o „plantă naturală”, ci din plante modificate genetic, cunoscute și sub numele de OMG-uri. Există unele controverse cu privire la siguranța OMG-urilor pe termen lung.

Studiile de siguranță pe termen lung nu sunt încă disponibile. Și din acest motiv, există discuții ample despre dacă OMG-urile sunt sănătoase sau nesănătoase. În timp ce canola modificată genetic nu este permisă în UE, este în America, motiv pentru care este atât de important să fim atenți de unde provine uleiul.

Ce se face din canola?

La fel ca multe alte culturi, rapița are și alte întrebuințări pe lângă utilizarea alimentară. De exemplu, este una dintre materiile prime pentru producerea de biocombustibili, este folosită în principal pentru producerea de biodiesel cu emisii scăzute de carbon. Biodieselul de rapiță este mult mai ecologic decât motorina pe bază de petrol, reducând emisiile de gaze cu efect de seră cu până la 90%. Mai exact, biodieselul reduce emisiile de monoxid de carbon, particule solide și sulfați. Biodieselul permite, de asemenea, performanțe și lubrifiere mai bune ale motorului.

O sticlă de ulei de rapiță și biodiesel produs din semințe de rapiță.
sursa: staroilco.net

În plus, uleiul de rapiță este folosit în industria chimică pentru a produce materiale plastice, rășini, vopsele, lacuri, lubrifianți, săpun și alte produse cosmetice, precum și articole realizate cu plastifianți, cum ar fi anvelopele.

Biodiesel

Biodieselul este produs din ulei de rapiță printr-un proces de rafinare numit transesterificare. Uleiul este amestecat cu alcool pentru a elimina glicerina, care poate fi folosită în creme pentru piele, săpunuri și alte produse de îngrijire a frumuseții. Restul semințelor zdrobite vor fi folosite sub formă de făină de rapiță. Biodieselul în forma sa pură este cunoscut sub numele de B100, dar mai des este amestecat cu motorină obișnuită, rezultând B5 (5% biodiesel și 95% motorină) sau B20 (20% biodiesel și 80% motorină).

Cultivarea rapiței

Rapita aparține familiei plantelor crucifere, la fel ca și conopida, varza, varza, broccoli sau muștarul. Probabil că își are originea în Marea Mediterană prin încrucișarea rutabaga de varză și rutabaga de rapiță. Primele dovezi ale producției de ulei de rapiță datează din Evul Mediu, dar cultivarea acestuia nu s-a răspândit în Boemia până la sfârșitul secolului al XIX-lea. Rapița crescută în anii 1960 și 1970 de oamenii de știință canadieni a fost numită canola, care este o combinație a cuvintelor engleze Canada și ulei. Canada este în prezent cel mai mare producător de canola, urmată de China și India. În Europa, este cultivat cel mai mult în Germania și Franța, în Cehia acoperă de fapt aproximativ 15% din terenul arabil.

Câmp de canola înflorit.
sursa: producer.com

Ierni de viol

În lumea de astăzi, uleiul de rapiță este cultivat în două soiuri principale. Forma de primăvară a canola este cultivată în zonele cu ierni severe sau în zonele calde unde iarna ca anotimp este aproape absentă. În Cehia și Europa se cultivă în principal rapiță de iarnă, care se află pe câmp aproape tot timpul anului. Se seamănă în principal în august și se recoltează în iulie a anului următor.

Rapița de iarnă este o cultură relativ solicitantă de cultivat. Necesită un sol mai adânc și bine pregătit, fertilizare și, mai ales, protecție intensivă împotriva dăunătorilor, bolilor și buruienilor. Cultivarea canola are nevoie de cele mai multe îngrășăminte în lunile de primăvară, diferite îngrășăminte cu azot sunt folosite în combinație cu îngrășăminte organice. În ceea ce privește erbicidele, aplicarea lor este necesară deja în toamnă. În special, erbicidele cu spectru larg sunt folosite pentru a ucide plantele „impunite” care ar putea reprezenta competiție pentru rapiță în viitor. Aceste plante sunt, de exemplu, capsula găinii ciobanului, rogozul țărănesc, cornwort sau cocoyam.

Recolta de rapiță de iarnă poate fi afectată foarte negativ de vreme, în special de furtunile intense de vară cu grindină și ploi torenţiale. Aceste capricii ale vremii provoacă deteriorarea rapiței, în special așezarea plantelor, ceea ce îngreunează mișcarea ulterioară a recoltatorilor și, eventual, și deschiderea păstăilor care ascund semințele.

Câmp cu canola recoltată.
sursa: canolacouncil.org

Canola dăunează solului?

Deși, pe de o parte, rapița este o plantă importantă purtătoare de miere, datorită rădăcinilor sale adânci îndeplinește o funcție antieroziune din punct de vedere al solului și în același timp reține bine apa în sol, cultivarea acestuia. este, de asemenea, asociat cu utilizarea unei cantități considerabile de substanțe chimice, în special îngrășăminte și pesticide, deoarece este susceptibil la dăunători. Aceste spray-uri pot avea un efect negativ asupra sănătății coloniilor de albine.

Pășunatul de rapiță verde tânără nu este bun nici pentru animalele din pădure, provocând probleme digestive. Cultura intensivă pe termen lung a rapiței epuizează și solul, din acest motiv este necesară alternarea regulată a acestuia cu alte culturi din câmp. Poate fi cultivat pe același câmp după trei ani cel mai devreme.

Milan & Ondra

Amandoi suntem fani ai mancarii bune si ne place sa gatim. Pe acest site, vrem să vă inspirăm cu rețete tradiționale, dar și mai puțin obișnuite. Vom fi fericiți dacă veți încerca rețetele noastre și ne spuneți cum v-au plăcut. Pofta buna! :)

X